Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki STX czy coś innego do kolumny??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki STX czy coś innego do kolumny??

Witam, mam zamiar zrobic kolumny,będą one podłączone pod amplituner Yamaha (7x140W).Na amplitunerz włączony będzie filtr który odcina dolne f (czyli kolumna gra od 100HZ).Jako wysokotonowy zastosuje GDW-10-200-4-PJ.Teraz niewiem czy zastosowac głośniki(połączone równolegle co da 4ohm) GDM-17-180-8-SC , GDN-17-140-8-SCX GDN-22-140-8-SCX ,GDN-22-300-8-SW czy może jakieś inne??Mają one służyc do głośnego słuchania muzyki dlatego jakośc dzwięku nie jest tu takim priorytetem(ale coś typu piezzosyk odpada).Na pojedyńczy głośnik planuje wydac tak do ok 80zł.Porównując charakterystyki zdecydowałbym się na GDN-17-140-8-SCX ponieważ przy ok 100Hz ma większą efektywnośc niż GDM.Czy może polecacie inny głośnik?

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Ja polecam Ci ten głośnik o którym mówisz , fajny jest :mrgreen:

Skomentuj

Fajne z wyglądu są voice krafty :wink: .W jakim systemie go używasz i z czym mozesz porównac??

Skomentuj

Zamieszczone przez EbooXTG
        Teraz niewiem czy zastosowac głośniki(połączone równolegle co da 4ohm)
        a do takiego polaczenia zwrotnice znajdziesz? juz ktorys z kolei temat zakladasz i popelniasz podstawowe bledy. czy wogole czytasz cokolwiek zeby sie uczyc?
        Na amplitunerz włączony będzie filtr który odcina dolne f (czyli kolumna gra od 100HZ)
        no to po co ci
        GDN-22-140-8-SCX ,GDN-22-300-8-SW
        ?
        jak ma byc glosno to zrob sobie 2x GDS22 + GDWT i powinno wystarczyc.
        jak to ma jeszcze jakos grac to rob GDN 17 SCX + PJ (ale jeden GDN!)
        zrobisz sobie 5 takich kolumn (idea kina - wszystko identyczne) i napewno glosno bedzie ;]

Skomentuj

Zabierasz sie do tego jakos dziwnie...

- dobrierasz duze midwoofery mimo ze nie zalezy ci na basie niskim ktory i tak utniesz filtrem (po co?)

- dobierasz duze midwoofery zamiast malych estradowek mimo ze nie zalezy ci na jakosci a raczej na spl

- zalezy ci na spl a dobierasz glosnik wysokotonowy kopolkowy zamiast w podobnej cenie tubowego o wyzszej efektywnosci

BTW cel konstrukcji? jakie pomieszczenie?

Skomentuj

No ok ale dzwięk z estradówek jak na moje uszy odpada.Filtrem bo sub załatwi resztę.To inne pytanie czy opłaca się kupowac GDN-17-140-8-SCX czy wystarczy tańszy GDM-17-180-8-SC do f od 100Hz w górę??Czy ten GDM poradzi sobie od tych f?

Skomentuj

STXowe GDMy to nic innego jak GDN z krotksza cewka (te stare) a ze sam GDN to nic ciekawego to tym bardziej GDMa bym nie ruszal.
              obecnie jedynie SCXy i AKXy oplaca sie kupowac wiec bierzesz albo to albo rezygnuj z STXa

a tak swoja droga to na duze satelitki fajnie pasuje tonsil GDN 16/50/6 + sc10n bez kompensacji BS. glosne, piekna srednica a i cena umiarkowana

Skomentuj

w e-tonsilu 49zl kosztuje 16/50/6 hmm...

Skomentuj

No ok ale dzwięk z estradówek jak na moje uszy odpada.
                  EbooXTG, ja sie moze ostatnio czepiam i jestem dziwny ale o co chodzi??! To jakas glupota to co napisales... po 1 zakladam ze ich nie slyszales (widze ze doswiadczenia wiele nie masz) po 2 glosnik glosnikowi nierowny i jest wiele estradowek ktore jakoscia rozwala te gdn gdm itd..

aha
                  Mają one służyc do głośnego słuchania muzyki dlatego jakośc dzwięku nie jest tu takim priorytetem
                  ... no to ja juz nie wiem raz jakosc sie liczy raz nie..

Filtrem bo sub załatwi resztę.
                  Dobra. Ale ty chyba nie robisz kina ALA creativ? 100Hz to bas jest jeszcze bardzo kierunkowy i troche bez sensu monitory ktore ciagna nizej ucinac tak wysoko.

Ostatnia sprawa - zacytuje siebie..

Zamieszczone przez n_omyzs
                  BTW cel konstrukcji? jakie pomieszczenie?
                  Co to ma w koncu byc?? kino? stereo + sub? naglosnienie jakiejs imprezki? do pokoju 10m2 czy 25m2? to takie subtelne detale od ktorych zalezy czy to co dobierasz jest sensowne czy nie..

Skomentuj

.
                    EbooXTG napisał/a
                    Filtrem bo sub załatwi resztę.

Dobra. Ale ty chyba nie robisz kina ALA creativ? 100Hz to bas jest jeszcze bardzo kierunkowy i troche bez sensu monitory ktore ciagna nizej ucinac tak wysoko.
                    Ma to byc zestaw do słuchania muzyki,filmy też ale to przy wyłączonym filtrze.Bo przy włączonym filtrze z amplitunera da się wydobyc trochę więcej dB z kolumienek przy niewielkjej stracie basu i jakości(takie wrażenie przynajmnjej odnoszę i nie chodzi mi tu o nadmierne podbijanie sopranów) .Subwoofer + 7 kolumienek.Pomieszczenie 20m2
                    EbooXTG napisał/a
                    Mają one służyc do głośnego słuchania muzyki dlatego jakośc dzwięku nie jest tu takim priorytetem

... no to ja juz nie wiem raz jakosc sie liczy raz nie..
                    Wiem nie wyraziłem się jasno ale wysoka jakośc dzwięku to np.Paradigm S6 i podobne.To będzie lekko budrzetowa konstrukcja :wink:

No ok ale dzwięk z estradówek jak na moje uszy odpada.

EbooXTG, ja sie moze ostatnio czepiam i jestem dziwny ale o co chodzi??! To jakas glupota to co napisales... po 1 zakladam ze ich nie slyszales (widze ze doswiadczenia wiele nie masz) po 2 glosnik glosnikowi nierowny i jest wiele estradowek ktore jakoscia rozwala te gdn gdm itd..
                    Nie słyszałem ale mam uraz do estradówek po wizycje w pewnym okolicznym klubie.Tylko łomot i to jakby w beczce tam był :sad:
                    Wiem napewno są lepsze estradówki ale "zły dotyk boli całe życie" :mrgreen:

Skomentuj

Bo przy włączonym filtrze z amplitunera da się wydobyc trochę więcej dB z kolumienek przy niewielkjej stracie basu i jakości(takie wrażenie przynajmnjej odnoszę i nie chodzi mi tu o nadmierne podbijanie sopranów) .Subwoofer + 7 kolumienek.Pomieszczenie 20m2
                      jakie masz kolumny ze az takie odczucia na nich masz? :???:
                      a tak pozatym to po co ci 7 kolumn? przeciez jest malo filmow/koncertow/gier wykozystujacych wszystkie 7 kanalow ;]
                      wystarczy ci 5.1 a do pomieszczenia 20m to w zupelnosci wystarcza satelity na 13cm glosnikach

napisz jeszcze ile masz kasy na calosc? jaki ampli? jakiego suba masz?

Skomentuj

Wiesz ja bym zrozumial pogoń za czyms takim jak efektywnosc w 2 przypadkach

1) chcesz zastosowac malutkie glosniczki i szukasz malych z duzym spl
                        2) musisz naglosnic duze pomieszczenie

W twoim przypadku - 20m2 i do tego 7 satelit - nie zabraknie ci splu nawet jak zrobisz monitorki na 13-15cm glosniczku jak pisal PawelS. ...

Ile masz kasy na calosc?? Bo mysle ze satelity to moglyby byc np pj+stx 14/100 jest zazworotkowany itd.. do 100Hz dosciagnie na pewno a i nizej zejdzie. Za jeden taki monitorek to musisz liczyc z 150zł z wykonczeniem to przy 5 glosnikach masz juz 750zł.

Nie ma sensu pakowac sie w wieksze glosniki lub 2 midwoofery na monitor w twoim przypadku.

Skomentuj

Yamaha RX-V661,7 kanałów to trzeba je wykorzystac.Subwoofer-y dwa 500W(rms)każdy SPL=93dB 1W/m.Dodam że pokoik został wykończony(nikt inny nie chciał go wykorzystac i nikomu nie chciało się chodzic na strych,więc ...) tylko po to aby słuchac w nim muzyki i oglądac filmy.Planuje także po zmontowaniu kolumienek go odpowiednio wytłumic.Wielkośc kolumienek nie ma znaczenia bo będą one najważnjejszymi meblami w tym pokoju :smile:

Skomentuj

7 kanałów to trzeba je wykorzystac
                            Hm.. a auto jak ma na blacie 280km/h to trzeba wszedzie jezdzic 280 mimo ze nie ma warunkow?

Zrob dobre 5 satelit... lepiej to niz gorsze 7. Zreszta jesli masz kase to nie bedzie problem.

Powiedz co to za suby?

I jeszcze jedno jesli to jest strych (nizsze pomieszczenie) to jeszcze mniejszej efektywnosci potrzebujesz w glosnikach.

Skomentuj

kolega wyzej ma racje lepiej piec dobrych
                              po co obciazac siedem koncowek jezeli starcza piec
                              wydajnosc pradowa tego ampli nie jest imponujaca

Skomentuj

Subwoofer-y dwa 500W(rms)każdy SPL=93dB 1W/m.
                                :lol: pokaz co tam masz bo mi to wyglada na swiecidelko z allegro...
                                Zamieszczone przez gany
                                po co obciazac siedem koncowek jezeli starcza piec
                                wydajnosc pradowa tego ampli nie jest imponujaca
                                no wlasnie. zamiast np 7x30W bedziezsz mial 5x40W :P
                                no to napisz jeszcze ile masz na to kasy bo teraz niewiem ktore polecic - STXy czy tonsil + visaton

Skomentuj

Taaaa. VOICE KRAFT 150000000W PMPO za 9zł sztuka na kablach 0,001mm.To chcieliscie uslyszec.Co do ampli to AUDIO 2/2008 i tyle powiem bo nie czytam i sie nie ucze.Zastosowałem GDN 17 SCX i sie niezawiodłem... wiem dupa bo to + to lepjej i wogóle ... Ale chciałem 7 kolumienek a nie 2 dużo bardzjej audiofilskie...thx za pomoc...no comment...xD

Skomentuj

EbooXTG, Twoje posty są nie na poziomie, zamykam.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X