Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiarowanie obudow dla głośników?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiarowanie obudow dla głośników?

Witam
    mam taki dość głupi problem, mianowicie chce zrobić w końcu obudowy do klonów Ostinato 2000 z tym, że znalazłem wymiary obudów gdzie m18wh siedzi w 30 litrach co jest chyba lekką przesadą, ja osobiście celuje w 18 litrów (słucham rocka, metalu czasami klasyki wiec myślę, że 18L to dobry strzał dla tego głośnika) grał on będzie z d15ag, przejdźmy do sedna sprawy, mówiąc wprost nie mogę sobie za cholerę poradzić ze zwymiarowaniem tych skrzynek (a mówiąc o wymiarach poszczególnych elementów płyty dla firmy zajmującej się cięciem płyt to już w ogóle...) chciałbym by były to kolumny podłogowe, wysokość raczej zachowana z org o2k czyli to 900mm szerokość też mi odpowiada, ale nie wiem jak pozmieniać pozostałe wymiary by wyszło to 18-19 litrów... chciałbym też zachować tą środkową przegrodę która jest tam pod kątem 45* w dolnej części obudowy (pochylenie tylnej ściany sobie już chyba odpuszczę jak z takimi pierdołami mam problemy hehe)

jak by ktoś był na tyle uprzejmy i miał chwilkę czasu by mi to wytłumaczyć bądź rozrysować, będę za to bardzo wdzięczny, myślę by wykonać to z mdfu 25mm jak nie będzie 25 to może 21... muszę się zorientować w cenach.

pozdrawiam i z góry dziękuję, za zainteresowanie czy tam jakąkolwiek pomoc

dodam, że sprawdzałem ten program "wymierz bez stresu" ale tam trzeba podać wymiary hehe a właśnie z tymi wymiarami mam największy problem.

wzoruje się na tym rysunku:

Zamieszczone przez slavOK
    grał on będzie z d15ag
    tu chyba jakas pomylka?
    czy to jest naprawde takie trudne? geometri w podstawowce/liceum nie uczyli?
    chyba bym sie wysilil i opisal to szerzej... ale jutro

Skomentuj

chodziło mi oczywiście o d25ag... taka literówka się wkradła.

uczyli ale to było 10 lat temu :( teraz jak do tego wracam to mnie zaczyna łeb boleć hehe, z matmy/geometrii czy tam przekształcania wzorów zawsze byłem noga do kwadratu, jak nie pomożecie to nic się nie stanie, jakoś sobie poradzę ale zawsze warto zapytać niż dojść do wniosku, że się odwaliło maniane w obliczeniach zaraz po docięciu elementów, dlatego też wolę zapytać bo to moja pierwsza konstrukcja.

Skomentuj

przekształcania wzorów
        Nic takiego nie jest ci potrzebne. Prosze:

- bez przegrody:
        pole(bok scianki) = a * b
        a,b - wysokosc i dlugosc komory

- z przegroda liczysz jak trapez:
        pole(bok scianki) = 0,5 * (a + b) * h ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Trapez )
        a,b - dlugosc podstaw
        h - wysokosc trapezu

- ostatecznie:
        objetosc = pole * szerokosc kolumny

Oczywiscie wszystko to wymiary wewnętrzne, a przez pole rozumiem nie pole calego boku a pole ktore sklada sie na objetosc w ktorej pracuje glosnik!

Skomentuj

no panowie... nie pomozecie potrzebujacemu ? to po co forum jest...

Skomentuj

dolphin123, trzeba dać wędkę , a nie rybę, inaczej na forum byłaby masa tematów pt "jakie wymiary br?", a tego nie chcemy
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875&view=newest - może okazać się pomocne.

Skomentuj

chodziło mi oczywiście o d25ag... taka literówka się wkradła
              proponuje to jeszcze dokladnie przemyslec - zwrtonica do tego zestawu zostala przerobiona "na sluch"!! ;]

liczenie litrazu prostej obudowy to banal.
              zeby nic nie pomylic liczysz wymiary w dm (1dm=10cm) bo 1dm3=litr
              w obliczeniach uwzgledniasz WEWNETRZNE wymiary a nie zewnetrzne.
              tak wiec jak masz juz gotowy front obudowy (np 22cmx90cm) to teraz liczysz powierzchnie tej scianki (2,2-0,4)[przykladowa grubosc scianek] * (9,0-0,4) = 15,48
              teraz zeby zrobic z tego litraz musisz dodac 3. wymiar. ale ze obchodzi cie konkretny litraz to robimy to odwrotnie. podajesz interesujacy cie litraz (np 25 litrow) i dzielisz to przez powierzchnie gotowej juz scianki. 25/15,48=1,62. tak wiec zaokraglasz to w gore do wygonych wymiarow i dodajesz grubosc scianek. jak pasuje bryla kolumny(wizualnie) to wymiary akceptujesz. jak nie to wydluzamy kolumne a przegroda wedruje w gore...

jak juz pisalem kompletny banal ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                jak juz pisalem kompletny banal ;]
                ...w rzeczy samej. Niektorzy uwazaja kolumny i elektronike ktora w nich siedzi za jakies super hiper cos z kosmosu,a tu widze ze nawet obliczenie obudowy dla niektorych to magia.

uczyli ale to było 10 lat temu
                to ile teraz masz lat? przeciesz takie rzeczy w podstawowce ucza i to jest takie proste ze az nie chce sie tego tlumaczyc,naprawde. Jesli podoba ci sie tamta obudowa to skopiuj ja,najwyzej wlozysz do niej worki z piaskiem :wink: przynajmniej zobaczysz (uslyszysz) jak gra ten glosnik w 30l :cool:

Skomentuj

proponuje to jeszcze dokladnie przemyslec - zwrtonica do tego zestawu zostala przerobiona "na sluch"!! ;]
                  teraz to jest już po plackach bo kopułka leży sobie już u mnie na biurku, a o tym, że była robiona na słuch dowiedziałem się po fakcie.... podobno ma być do niej zwora pomierzona za niedługi czas.

dzięki za wyjaśnienie.

Zamieszczone przez marian
                  ...w rzeczy samej. Niektorzy uwazaja kolumny i elektronike ktora w nich siedzi za jakies super hiper cos z kosmosu,a tu widze ze nawet obliczenie obudowy dla niektorych to magia.
                  pierwszy raz zawsze jest trudnym, ja tam wychodzę z założenia, że warto zapytać.

Zamieszczone przez marian
                  to ile teraz masz lat? przeciesz takie rzeczy w podstawowce ucza i to jest takie proste ze az nie chce sie tego tlumaczyc,naprawde.
                  25, worki z piaskiem to sobie jednak odpuszczę, później musiał bym pisać posty na forum ile piasku dosypać hehehe :razz: :lol:

Skomentuj

worki z piaskiem to sobie jednak odpuszczę, później musiał bym pisać posty na forum ile piasku dosypać hehehe
                    latwiej z butelkami wody :P
                    jakos polakom lepiej sie kojazy "doloz pol litra" :twisted:

Skomentuj

Komora dla M18WH- dokładnie 18,783896 litra :twisted: już odjęciu tak z wymiarowanego wzmocnienia.

Po odjęciu rurki BR i objętości głośnika będziesz miał te 18 litrów.

Nie wiem jak Wam, ale wydaje mi się, że komuś należy się tu piwo :twisted:

Skomentuj

OOO takie coś to i mi się przyda :mrgreen:
                        Aha, a po co jest ta dziura z tyłu :?:
                        W czym to projektowałeś?

Skomentuj

malyzmc, na terminal?

Skomentuj

b-r? przecież jest z przodu, no chyba, że to na terminal podłączeniowy, ale znów okrągły:>

Skomentuj

Dałem dwie dziury na br, bo nie wiem czy autor chce mieć z przodu czy z tyłu, więc tu ma podgląd. Zwrotnice to ja bym dał w komorze dolnej tyle tam zbędnego miejsca.

malyzmc, zaprojektowane w SolidWorks 2008.

Skomentuj

Nie na temat...
                                malyzmc, polecam program. jest naprawde bardzo latwy w uzyciu (bardzo fajny tutorial) i daje spore mozliwosci!
                                jednak rowniez niepopieram piractwa :evil:

... no musialem tak napisac dla przykladu :roll:

Skomentuj

nonameplum jesteś wielki podaj adres a wyśle Ci czteropaczek piwek :grin:
                                  jeszcze jak byś mógł załadować plik wyjściowy z solidWorksa na jakiś serwerek bym sobie to zassał i wydrukował w większym rozmiarze dla zakładu stolarskiego :)
                                  myślę, że b-r będzie jednak z przodu bo tak to będzie trochę tak pustawo na przedniej ściance.

Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję :!:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X