Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka zwrotnicy z 4 na 8 ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka zwrotnicy z 4 na 8 ohm

Hej mam taką sprawę.
    Posiadam zwrotnice samochodowe Tonsil od zestawu speed1700.
    Jest tam w środku filtr górno i dolno przepustowy o nachyleniu 12dB/okt.
    Podział jest albo na 3500 albo 6000 hz.
    Moje pytanie jest takie: jak najprościej przerobić to na filtr pod głośniki 8 ohm.
    Chodzi mi o same wysokie. Jest tam cewak i dwa kondy po 2,2uF ( sam górnoprzepustowy). Z tego co zauwazylem to filtry na 4 ohm różnią się od tych na 8 ohm ze kondensrator jest dwa razy wiekszy dla 4 ohm przy tej samej cewce.
    Myślicie ze jak wymienie te 2,2uF na ok 1uF to będzie dobrze??
    Bo martwi mnie troche tak mala pojemność.
    Sprawa by była prostrza gdybym znał indukcyjność cewki. Niestety nie mam teraz możliwości jej pomiaru, może ktoś z was wie ile ma??

Pzdr Devolt

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12757

wystarczy trochę poszukać

Skomentuj

Oki dzięki jakoś nie trafiłem na ten post.
      Tylko tak sie zastanawiam, bo w symulatorze niby podaje tą samą wartość cewki.
      Pozatym dziwny będzie ten filtr, kondensator będzie miał strasznie małą pojemność( 1uF)
      Chyba będe musiał zaczekać az naprawią mi monitor, zmierze cewkę ile ma i zasymuluje.
      Gdyby jednak ktoś znał wartośc cewki w tej zwrotnicy to będę wdzęczny.

Pzdr Devolt

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt
        Z tego co zauwazylem to filtry na 4 ohm różnią się od tych na 8 ohm ze kondensrator jest dwa razy wiekszy dla 4 ohm przy tej samej cewce.
        nie - cewka tez sie zmienia na wieksza
        Podział jest albo na 3500 albo 6000 hz
        Jest tam cewak i dwa kondy po 2,2uF ( sam górnoprzepustowy).
        tak wiec zdecydowanie 6k
        devolt, chodzi o te missiony z allegro?
        ja je testowalem na filtrze 3,3uF + 0,33mH ale wiem ze te glosniki mozna nizzej ciac. tak wiec kondy zostaw (4,4uF) tylko zmien cewke na jakas o wiekszej wartosci - 0,3-0,4mH
        oczywiscie to sa teoretyczne zalozenia wiec sie nie czepiaj jak cos zle zagra :P
        chociaz moge zaraz to sprawdzic... :roll:

Skomentuj

Zgadłes chodzi dokładnie o te missiony.
          W takim razie musze poszukać cewki i zmienić.
          Na pewno mam w domu 0,11 mH dołącze od tamtej zobacze jak to będzie grało.

Pzdr devolt

[ Dodano: 2008-09-08, 22:59 ]
          Hej w tej zwrotnicy jest cewka o wartości 0,42 mH, czyli było by oki dla 8 ohm.
          Czyżby twetery w zestawie speed 1700 były 8 ohmowe?? :)

Pzdr Devolt

[ Dodano: 2008-09-09, 09:29 ]
          Znalazłem coś takiego według tego dla 8 ohm przy takich wartościach elementów :
          L= 0,4mH C= 3,1 uF odcięcie jest dla 4500hz. Więc chyba będzie oki dla tego głośniczka.
          Może mi ktoś jeszcze napisać jaka będzie różnica gdy dam większy kondek czyli 4,4 uF jak pisałe Paweł S.

[ Dodano: 2008-09-09, 09:37 ]
          Znalazłem coś takiego według tego dla 8 ohm przy takich wartościach elementów :
          L= 0,4mH C= 3,1 uF odcięcie jest dla 4500hz. Więc chyba będzie oki dla tego głośniczka.
          Może mi ktoś jeszcze napisać jaka będzie różnica gdy dam większy kondek czyli 4,4 uF jak pisałe Paweł S.
          Załączone pliki

Skomentuj

jak zwiekszysz wartosc konda to obnizysz podzial.
            zaraz przetestuje czy przy takim filtrze ten glosnik dobrze gra. tylko ze mam cewke 0,47mH

[ Dodano: 2008-09-09, 09:50 ]
            gra troche ostrzej (albo niewygrzany glosnik zlapalem) ale gra i nic mu sie nie stanie

[ Dodano: 2008-09-09, 10:06 ]
            zmienilem cewke z 0,47mH na 0,33mH i duzo lepiej. czyli jednak bedziesz musial odwinac troche...

Skomentuj

Czaruję...
            X