Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha RX-797 czy PIONEER A A6-J

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha RX-797 czy PIONEER A A6-J

Witam
    Chciałem kupić Yamahę RX-797 głównie na podstawie opini krążących o niej w internecie.
    Zamówiłem ja w sklepie i chciałem kolor czarny. Minęły już ponad 2 tygodnie i okazało się że ten model w interesującym mnie kolorze (srebrny mi się strasznie nie podoba) jest niedostępny.
    Ale pracownik obsługujący moje zamówienie zaproponował mi że opuści cenę do ceny Yamahy i proponuje mi wzmacniacz PIONEER A A6-J.
    I tu właśnie pojawia się pytanie czy się zgodzić czy kupić Yamahę gdzie indziej?
    Będzie służyć w 90% do słuchania muzyki i w 10% do filmów (jak sobie w końcu sprawię plazmę 42 cale full hd to może 30-40% filmy).
    Który sprawdzi się lepiej i dlaczego?
    Yamaha ma ponoć moc 100W na kanał przy 8 omach a ten PIONEER A A6-J Etap wzmocnienia klasy AB Tak Ciągła moc wyjściowa 20-20,000 Hz, 4 Ω 60 W + 60 Watt Ciągła moc wyjściowa 20-20,000 Hz, 8 Ω 45 W + 45.
    Oba ważą trochę ponad 10kg.
    Prosze doradźcie który będzie lepszy? Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo muszę się zdecydować.
    Ps.Ewentualnie jaki inny amplituner stereo/wzmacniacz stereo do około 1300zł w sklepie www.max24.pl?

Te modele to nawet w marketach są, choć tam to jedynie ergonomie sprawdzić możesz, na andersa masz top hifi, wpadnij tam, posłuchaj , pooglądaj, pogadaj z obsługą i wtedy będziesz wiedział.
    Mocą się nie sugeruj bo prawda jest taka że mają taką samą , tyle że inaczej mierzoną - te 100w to masz przy obciążonym jednym kanale, przy 2 jest sporo mniej, a przy 5 to lepiej nie pytaj bo humor sobie zepsujesz

[ Dodano: 2008-09-05, 00:33 ]
    Zamieszczone przez set666
    (...)w sklepie www.max24.pl?
    czemu akurat tylko ten ?
    www.ceneo.pl

Skomentuj

ten sklep bo akurat jestem na etapie robienia u nich większych zakupów na raty ale w gre mogą wchodzić też inne... Ale tu pojawia się pytanie jakie w okolicach 1300-1500zł.
      Tak jak mówiłem głównie do muzyki a potem dopiero do filmów.
      Obecnie mam kolumny Jamo S708 ale przymierzam się powoli do jakiś lepszych DIY.
      Obecnie mam wzmacniacz Kenwood Ka-5090

Skomentuj

Jak Ci wysrarcza w filmach stereo to nie kupuj ampli tylko wzmacniacz stereo
        jak jednak zalezy ci na 5.1 to bedzie ciezko za 1300 cos co pozodnie gra w stereo

Skomentuj

Kenwood Ka-5090 to zdaje się drugi model od góry i wymiana na Pionka lub Yamahę może być jak wymiana wzmaka na wzmak bez żadnej korelacji wzrostu jakości dźwięku. Moim zdaniem powinieneś porównać brzmienie tych urządzeń bezpośrednio do Kenwooda. Sam posiadam model KA-7090R i niczym nie ustępuje Naim Nait 5i a nawet w pewnych aspektach jest od niego lepszy! Wiem, że to zdanie jest może dziwne ale w systemie, w którym były porównywane Naim nie okazał się lepszy a na pewno 2 x droższy!

Skomentuj

Troche tu głupoty piszecie, sorki ale widze że osoby doradzające potraktowały np yamahe jak ampli kina (czyli nawet niepopatrzyły co to jest za model) i piszą bzdury na podstawie widzimisie...bezsensu takie pierdu sraku...
            Yamaha rx-797 to topowy model z ofery yamahy skierowany do "normalnych ludzi" , wyżej jest tylko dzielony zestaw wz/cd z seri 2000. A ta rx-797 To STEREO Amplituner czyli normalny wzmak z wepchanym tunerem. Moc jest taka jaką podaje producent i nie spada przy obciążonych pięciu kanałach bo ma dwa LOL. Końcówki są zrealizowane na dwóch parach tranzystorów sanken na strone a nie scalakach jak w przpadku niższych modeli do kina. Szkoda że sporo opini tu opiera się włąśnie na widzi misie i pierdu sraku. Do autora : Na forach elektroda.pl, audiostereo.pl i nawet tu jest wątek z linakmi o rx-797 z fotkami bebechów i wnioskami/opiniami osób posiadających to urządzenie lub takich które chociaż widziało czy słyszało i tam najpredzej uzyskasz jakieś sensowne odpowiedzi. Ja mam rx-397 i moge powiedzieć że dynamika to mocna strone tego urządzenia, jeśli tego oczekujesz to kupuj bo to główny atut urządzeń tej firmy. Co do mocy to były testy laboratoryjne przeprowadzane niezależnie i zgadnijcie co wyszło? tyle ile wyjść powinno z różnicami rzędu kilku % czyli bez jaj...Ps. Prawie każdy kto miał do czynienia z rx-797 twierdzi że w tej kasie niema szans znaleźć coś co jej dorówna.

Skomentuj

VwMarcin,
              Ale chyba przyznasz, że odsłuch tych urządzeń w ich bezpośredniej konfrontacji na tym samym zestawie towarzyszącym nie zastąpi poczytnych opinii, testów i zachwytów wielu osób? Dlatego tak jak napisałem KA-5090 może okazać się godnym rywalem dla obu pozostałych urządzeń mimo że jest to wzmacniacz pozbawiony tunera jak to ma miejsce w ampli.

Skomentuj

Mi chodziło o coś innego a mianowicie o pisanie o sprzecie którego się nawet niesłyszało lub niewie co to. Podobna sytacja była troche czasu temu z uniampem i 15ax/akx stx-a. Stx-a prawie nikt niemiał-wszycy polecali-powielając opinie kilku osób ztąd,rzeczywistość troszke była inna. Kto zapytał o jaki kolowiek wzmak kończyło sie na poleceniu (konkretnie "kup" )uniampa mimo że mało kto go słyszał bo krążyło kilka propotypów, ba nawet plany niebyły udostępnione , to samo z midwooferem ze siest(nikt oprócz orginalnych konstrukcji ich niemiał a było "kup", mds05 -mały basowiec na średniaka jak nikt go niewidział poza obrazkiem a potem rozczarowanie że niegra :lol: Teraz jak ampli to odrazu "goowniane kino". Sory ale ludzie puszczają kase bo ktoś sobie pisze dla pisania niebardzow wiedząc oczym...Wiele kwesti jest sztucznie napędzanych więc trzeba traktować wybiórczo wypowiedzi chyba że człowiek chce się pośmiać czy wq..ć jak wtopi kase bo komuś coś się wydaje...

Najlepszym wyjściem jest posłuchanie danego sprzętu-wtedy można mieć zdanie choć sam kupiłem rx-397 na podstawie opini i się zgadzam z opisywanym wykopem, dynamiką i akcentowaniem dołu jak w każdej Yamie...o pioneerach i kenwoodach się niewypowiadam bo mam tylko cd"odtwarzacze" samochodowe tych firm ale itak pionek bardziej mi odpowiada brzmieniem i różnice słychać ale one są realizowane na różnych końcókach więc niedziwne.

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                  Wiele kwesti jest sztucznie napędzanych więc trzeba traktować wybiórczo wypowiedzi...

Najlepszym wyjściem jest posłuchanie danego sprzętu-wtedy można mieć zdanie
                  Trafiłeś w samo sedno sprawy a cała reszta to najczęściej marketingowy bełkot.

Kłaniam się nisko :)

Skomentuj

Moc jest taka jaką podaje producent i nie spada przy obciążonych pięciu kanałach bo ma dwa LOL.
                    nie sprawdzałem co to za ampli, niestety zbyt ślepo zawierzyłem temu że jeśli ktoś pisze o ampli do kina to ma na myśli 5 kanałowe, a nie stereo ;]

a mianowicie o pisanie o sprzecie którego się nawet niesłyszało lub niewie co to.
                    Zamieszczone przez marivs
                    VwMarcin napisał/a
                    Wiele kwesti jest sztucznie napędzanych więc trzeba traktować wybiórczo wypowiedzi...

Trafiłeś w samo sedno sprawy
                    szkoda że nie zauważyłeś tej konkretnie części mojej wypowiedzi:
                    Zamieszczone przez takero
                    Te modele to nawet w marketach są, choć tam to jedynie ergonomie sprawdzić możesz, na andersa masz top hifi, wpadnij tam, posłuchaj , pooglądaj, pogadaj z obsługą i wtedy będziesz wiedział.
                    VwMarcin, jak rozumiem w kwestii uni i 15akx pijesz do mnie ? Dobrze żebyś w takim razie wiedział że posiadaczem uni stałem się chyba jako pierwszy, analogicznie jako jedna z pierwszych osób miałem 15akx i słuchałem go (de facto z rbt monacora) jako jedna z pierwszych osób z finalną wersją zwrotnicy, siest w sumie też słuchałem na zasadniczo ich premierze na AS dwa lata temu.
                    Stosują Twoje metody argumentacji możnaby zapytać:
                    Moc jest taka jaką podaje producent i nie spada przy obciążonych (...) kanałach
                    mierzyłeś ? Wątpie, tak więc trzymajmy się może faktów , a nie domysłów, kto co miał , bo jak pewnie już wiesz , zauważyłeś, nigdy nie polecałem czegoś czego nie słyszałem, a jeśli nie to podaj mi choć jeden przykład.
                    A jesli sprawa się tyczy MDSa 05 to chciałbym napomknąć że zanim coś takiego przytoczysz poszukaj w wyszukiwarce tematu w którym trwała dyskusja na temat tych 3 dróg zamiast stosować raz po razie LOLe.
                    To samo tyczy się tematu UniAmpa.

Skomentuj

Może to coś pomoże w sprawie domniemań na temat mocy AX-797 i A6 . Choć i tak nic nie zastąpi odsłuchu w salonie :wink:
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

Moc jest taka jaką podaje producent i nie spada przy obciążonych pięciu kanałach bo ma dwa LOL.
                        nie sprawdzałem co to za ampli, niestety zbyt ślepo zawierzyłem temu że jeśli ktoś pisze o ampli do kina to ma na myśli 5 kanałowe, a nie stereo ;]

a mianowicie o pisanie o sprzecie którego się nawet niesłyszało lub niewie co to.
                        Zamieszczone przez marivs
                        VwMarcin napisał/a

Trafiłeś w samo sedno sprawy
                        szkoda że nie zauważyłeś tej konkretnie części mojej wypowiedzi:
                        VwMarcin, jak rozumiem w kwestii uni i 15akx pijesz do mnie ? Dobrze żebyś w takim razie wiedział że posiadaczem uni stałem się chyba jako pierwszy, analogicznie jako jedna z pierwszych osób miałem 15akx i słuchałem go (de facto z rbt monacora) jako jedna z pierwszych osób z finalną wersją zwrotnicy, siest w sumie też słuchałem na zasadniczo ich premierze na AS dwa lata temu.
                        Stosują Twoje metody argumentacji możnaby zapytać:
                        Moc jest taka jaką podaje producent i nie spada przy obciążonych (...) kanałach
                        mierzyłeś ? Wątpie, tak więc trzymajmy się może faktów , a nie domysłów, kto co miał , bo jak pewnie już wiesz , zauważyłeś, nigdy nie polecałem czegoś czego nie słyszałem, a jeśli nie to podaj mi choć jeden przykład.
                        A jesli sprawa się tyczy MDSa 05 to chciałbym napomknąć że zanim coś takiego przytoczysz poszukaj w wyszukiwarce tematu w którym trwała dyskusja na temat tych 3 dróg zamiast stosować raz po razie LOLe.
                        Takero
                        Zaczynając od mds05 to gdy zaczeła się "faza" na 3 drogi sam podałem info że to według opisu producenta mały subwoofer (choć raczej kick), wtedy były głosy że w tej średnicy to wszystkie średniaki grają tak samo...zanim powstała pierwsza prowizoryczna konstrukcja z dx, 05 i 08 gdzie by się nieobrucić na forum polecany był ten zestaw jako coś co bedzie lepsze od "wszystkiego co słyszałeś do tej pory", konstrukcja powstałą i wyszło że to jednak tak fajnie niejest i cisza z tematem...z 15akx zanim sie rozpowszechniła każdy polecał, jak już ludzie pokupowali to się okazało "co z tego że super materiały..."jak "niegra"...miał być hi-end i był polecany jako coś naprawde dobrego i porównywany do cudów na kiju z zachodu:), zaniim uni wyszedł poza prototypy też był polecany na prawo i lewo i tu chodziło że niebyło nawet planów niemówiąć że można sobie go złożyć. Midwoofery ze siest pewnie jest dobry, sam miałem smaka na nie ale gdy szukałem to niebyło poza 4 sztukami co się kiedyś na allegro pojawiły i wypłynęły na elce w czyjejś konstrukcji. Teraz po "molestacji" protonsila z różnych forów można je kupić ale był tu polecane zanim można były osiągalne...poco?skoro niebyło? Forum ma dużą siłe, popatrz na ostatnie "okazje z allegro". Paweł napisał że tweetery z missiona są fajne, momentalnieschodziły wszystkie jak leci z każdej kolejnej aukcji. To samo się tyczy innych rzeczy, osoba z dużą ilością postów, rozpoznawalna, napisze coś a potem 15 osób powtórzy i jest jak wyżej...i oto mi chodzi. Wiem jakie głośniki miałeś, wiem jak było z uni baa wiem skąd nazwa się wzieła bo jakbyś zobaczył w statystykach czas jaki spędzam na forum wskazuje że czytam dużo (pare dni temu z ciekawości sprawdziłem i wyszło 10miejsce) więc kwestie które poruszyłem znam. Co do ampli yamahy to już pomijam modele ale oznaczenie rx-ampli stereo, rxv(czy jakoś tak) kino :)

Skomentuj

No niestety żyjemy w takich czasach w których łatwo stworzyć mit i skoro spędziłeś już na forum prawie 200 godzin to też pewnie wiesz że staram się z tym walczyć i gdy tylko mogę piszę żeby wypowiadać się i oceniać w sposób polecam/nie polecam rzeczy z którymi miało się styczność w mniejszym ,bądź większym stopniu.
                          To normalne że co jakiś czas są boomy na coraz to coś nowego, kiedyś było tak z lw800, potem z bsw, teraz nadszedł czas na missiony

Skomentuj

Wątpie, tak więc trzymajmy się może faktów , a nie domysłów, kto co miał , bo jak pewnie już wiesz , zauważyłeś, nigdy nie polecałem czegoś czego nie słyszałem, a jeśli nie to podaj mi choć jeden przykład.
                            sorki za ot, ale twierdzisz, ze uniamp jest zły? bo sie do niego przymierzałem i teraz nie wiem czy go sobie kupic czy dozbierać np. do tej yamahy?

Skomentuj

Święty, nie zrozumiałeś mnie - chodziło o to że polecałem Uni dopiero po tym gdy go przez jakiś czas potestowałem , porównałem na paru innych wzmaków żeby mieć poziom odniesienia itd.
                              Uni jest naprawdę bardzo fajny , szczególnie że w stosunku do tego co potrafi kosztuje grosze...

Skomentuj

Czaruję...
                              X