Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie dwóch ścian pokoju..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie dwóch ścian pokoju..

Witam!!
    Na razie zbieram info w przyszłosci chciałbym to zrealizować.A mianowicie chciałbym wygluszyć dwie ściany pokoju które sąsiadują z pokojem rodziców i łazienką...denerwuje mnie ciągłe przychodzenie mamy do pokoju i słyszenie słów przycisz to nie mieszkasz tu sam czy coś w tym stylu..na jednej ze ścian znajdują się drzwi wiem że to znacznie przepuszcza dźwięk...co byście proponowali zrobić..??Macie tu rysunek podglądowy..
    Załączone pliki

po pierwsze radze przykleić uszczelki do framugi i jakąś gumową listwę na dół do drzwi tak żeby przylegało do podłogi, na pewno zdziała to więcej niż jakieś wygłuszanie ścian a wygłuszyć ściany można przez położenie na nie korka (coś takiego jak robi się tablice do przypinania karteczek), mój sąsiad tak zrobił i jest DUŻA różnica, oczywiście bez kapitalnego remontu pokoju się nie obejdzie :) można też kupić jakieś hermetycznie zamykane drzwi :mrgreen:

Skomentuj

Przyłącze się do pytania. Zamierzam wytłumić sobie pokój bo jest zły akustycznie. Na środku pokoju powstaje pogłos... Długi na 4,5 m i szeroki na 2. Niski i to jest na + Z mojej strony jest tak:

Ściany boczne pokryte korkiem, na to położe panele ale nie akustyczne. Jedynie na sufit planuje dać panele akustyczne o grubosci 4cm i przykleić je do styropianu 4cm, z racji izolacji cieplnej. Na podłodze będą albo panele podłogowe albo zakupie sobie wykładzine.

Ma to sens? Tłumił już ktoś podobne pokoje? Jakieś przeciwwskazania?

Skomentuj

ja bym na pierwszym miejscu postawil dywan, jak najgrubszy. do tego porzadne grube zaslony na okna. mozna pomyslec o rozpraszaczach jeszcze na scianach.
        steropian nic nie da. korek tez nie wplynie na akustyke pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
          korek tez nie wplynie na akustyke pomieszczenia
          ale na inne pomieszczenia owszem szczególnie jak ktoś lubi podkręcić głośność

Skomentuj

Mowicie o czymś takim http://www.allegro.pl/item426069176_...lm_okazja.html ..??No OK ale jak to przymocować do ścian..??I co później można to pomalować..??Pozdr

Skomentuj

Sa programy do sumulacji pomieszczen, rozchodzenia sie dzwieku itd.

Jesli chodzi o tlumienie niepotrzebnych dodatkow to najbardziej skuteczne sa (bez udziwnien na scianach itd) kanapa/wersalka/łóżko, a później dywan/zasłony grubsze, poduszki na kanapie itd - ogólnie wszystko co jest zrobione z tkanin (no i oczywiscie jest tam sporo tej tkaniny/gąbek itd).

Panele to dosc nieciekawe rozwiazanie.. podobno po panelach "niesie" i moze to racja bo to dosc sprezyste podloze czyli w sumie niewielka stratnosc (niby jest podklad pod ale to juz ponizej paneli), mam u siebie i zamierzam dac na nie jeszcze dywan.

Korek na scianie i maty gluszace to zapewne dobre rozwiazanie akustyczne ale z estetyką jest wtedy różnie. Można tez napchac w jakies odpowiednie miejsce materialow tlumiacych (np tył szafy jesli nie jest przy samej scianie oklejony gąbką czy jakąś wykładziną).. tez w jakims stopniu powinno tłumic.

No i oczywiscie meble (i ich rozmieszczenie) bo nie tylko chodzi o tłumienie dzwięków ale też o ew dobre rozpraszanie ich po pomieszczeniu i tu własnie klaniaja sie programy gdzie mozna zasymulowac jak bedzie glosno w ktorym miejscu pokoju przy danym ustawieniu mebli itd

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Sa programy do sumulacji pomieszczen, rozchodzenia sie dzwieku itd.

możesz zapodać jakiś link??

Skomentuj

Kiedys to dla testu sciagnalem z emula ale juz nie mam niestety. (300zł w loudspeakershop..)

http://www.cara.de/ENU/index.html

Skomentuj

Zamieszczone przez michal987654321
                    Nie. Chodzi o coś takiego: http://allegro.pl/item430464980_kore...za_jakosc.html

Skomentuj

Ja tez mam w planach zrobienie czegos takiego,i mam pytanie:
                      -czy ten korek wchlania wilgoc i zapach? bo moze sie okazac ze po paru miesiacach bedzie smierdziec w pokoju. Wiecie o co chodzi,przykleimy to na sciane a potem jesli taka sytuacja sie wydazy to bedzie trzeba to zdrapywac szpachlem i robic syf w pokoju.

ja myslalem o zdejmowanym panelu na cala sciane,jesli cos nie wypali to poprostu go zdejmuje i robie nowy z czegos innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                        zdejmowanym panelu na cala sciane
                        Jeden arkusz na cala sciane to raczej watpie ze ci sie uda.. BTW co do "psucia sie" tego korka to chyba nie ma obaw skoro jest popularnie stosowany w tym celu. Poszukaj o uslugach wygluszania przez firmy i zobacz czym to robia..

Skomentuj

Ja już mam plan. Zrobie tak jak pisałem.

marian, może zrób jak ja z podwieszanym sufitem, tyle że na scianach. Bo ja planuje panele akustyczne nakleic na tekturę bądz hdf, a do sufitu przymocowac listewki. Potem te panele wraz z kartonem/hdf przymocować do tych listewek.

Napisałem jaką role ma u mnie spełniac steropian! wiem o tym że dzwięków nie tłumi...

Co do korka, miałem juz w kuchni - wchłania wilgoć i pleśnieje :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                            Co do korka, miałem juz w kuchni - wchłania wilgoć i pleśnieje :neutral:
                            Szkoda, choc złykłe pomieszczenie to inna wilgotnosc itd. (moze to tez zalezy od rodzaju takiego korka..)

Skomentuj

wasik1989
                              to jakiś trefny miałeś ten korek, ja miałem w terrarium przez jakieś 2 lata kawał korka prawie że cały czas wilgotność 80% 26-27 stopni i zero pleśni

Skomentuj

nie wiem co to był za korek, ale zapleśniał i rodzice wykonali z paneli teraz. Może rzeczywiście trefny był, lub bardzo stary... Co nie zmienia faktu że zastosuje go pod panele w pokoju i na podłodze, przykryje go potem dywanem.

Skomentuj

http://www.audioton.republika.pl/akustyka.html

Skomentuj

Czaruję...
                                  X