Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki i kina domowego - 800zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam takie pytanie - posiadam wełne mineralna, resztki z ocieplenia domu. Czy nada sie jako wytłumienie takiego suba i czy dużo bym zyskał kupując specjalny materiał tłumiacy do głośników?

Tak w ogóle to ile tego wytłumienia wypadało by zastosować? Obudowa ma miec w srodku około 100L (minus wzmocnienia, wzmacniacz, głosnik, BR=10/25).

A tak z innej beczki - ścianki robić z mdf 38mm czy może być chudszy?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
      Zamieszczone przez adambb
      przednie jadą z rytmem bas uderza a po "ultra chwili" XXLS się odzywa
      A probowales przesunac sygnal do kolumn w czasie?
      Moja yamaszka sama kalibruje głośniki (Yapao)(o ile mamy to samo na myśli :wink: ) co prawda można później ręcznie zmodyfikować to co ustawiła ale, żadnej poprawy nie widać (słychać) po prostu ten typ tak ma XXLS jest stworzony do kina i niech tak zostanie.

Skomentuj

A tak z innej beczki - ścianki robić z mdf 38mm czy może być chudszy?
        W sumie zalezy od ciebie. Od biedy przy dobrych wzmocnieniach mozesz dac i 20mm.

Zamieszczone przez genonef
        Czy nada sie jako wytłumienie takiego suba i czy dużo bym zyskał kupując specjalny materiał tłumiacy do głośników?
        To juz bedziesz eksperymentowal z wytlumieniem jak glosnik bedzie gral.

Skomentuj

Ok, mam juz głośnik i będę przystępował do składania pudła.

Zastanawia mnie natomiast umieszczenie 2 par bolców od źródła w głośniku :???: Czy to oznacza ze teoretycznie można go zasilać 2 końcówkami mocy? Czy po prostu jedna końcówkę podłącza sie równolegle/szeregowo do obu złączy? Jak na to zareaguje impedancja głośnika?

Zastanawiam się nad tym gdyż w czasie, gdy oczekuje na panel irka mógłbym gotowy sub zasilać 2 końcówkami mocy (po 180W@4ohm każda) :twisted: (sygnał byłby odfiltrowany przez kartę dźwiękowa gdyż sub będzie podpięty pod kanał subwoofera).

Skomentuj

Hm... a ktora wersje XXLSa kupiles? Bo jest ich chyba z 8..

Skomentuj

Wersje 830847 - opis.

Czyli ma 4 ohm. Podejrzewam, iż po podaczeniu rownolegle do tego samego zrodla otrzymam własnie 4 ohmy.

Skomentuj

Hm.. masz 4 przyłącza:)? To jest na pewno ten glosnik? Ja tam widze w opisie tylko jedna cewke (podobnie na zdjeciu). Pomierz multimetrem te cewki.

Skomentuj

TUTAJ dokładnie opisano o co chodzi :P nie wiem dlaczego od razu tego nie skojarzyłem :oops:

Skomentuj

Myslalem ze te cewki sa fabrycznie polaczone :).. na fotce tez wyglada jakby szlo 2 kabelki tylko z cewki.

Mozesz wrzucic fotki dokladne XXLSa? Tak z ciekawosci:)

Skomentuj

W rzeczywistości wygląda znacznie okazalej miałem w reku juz parę 30cm głośników i żaden nie wywarł na mnie takiego wrażenia :P

Skomentuj

niechce mi sie calego tematu czytac ale...
                        genonef, gdzie masz do tego membrane bierna?
                        mialem XXLSa 8ohm bez MB i zbyt ciekawie to nie gralo. podobno z MB jest juz duzo lepiej

Skomentuj

nie posiadam membrany biernej gdyż ten xxls którego mam (4 ohmowa wersja z dwoma cewkami) lepiej gra w dużych budach z BR niż z MB (przynajmniej według producenta). Wczoraj skończyłem składać skrzynkę i wieczorem przeprowadziłem pierwsze odsłuchy zasilając go 2x110w Jako że było już późno to nie testowałem go w dużych głośnościach ale i tak byłem zaskoczony! Na próbę poszła "czarna muza" mimo że jej nie słucham a później jazz. Po tym odsłuchu stwierdzam że altusy nie mają basu podczas cichego grania

Skomentuj

genonef, proponuje przed wykonczeniem budy przejechac sie do kogos kto ma juz suba z MB. wtedy przelozysz tylko glosnik i zobaczysz czy nie bedzie lepiej. ja nie bylem zadowolony z XXLSa w zamknietej/b-r :???:

Skomentuj

Czaruję...