Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eltron 100U - jakie kolumny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eltron 100U - jakie kolumny?

Witam, kupiłem sobie dzisiaj wzmacniacz taki jak w temacie. Chciałbym go sprwdzić czy chodzi. Czy moge podłączyć do niego dwie kolumny od Unitry pa-1801 maja po 20W z małym wysterowaniem na wzmacniaczu? Nie spalą się? Jakie kolumny byście mi zaproponowali do takiego sprzetu? Myśle w tej chwili nad zbudowaniem drugiej końcówki Eltronka i wsadzić do pudła. Wtedy mógłbym mieć 2x100W. Pozdrawiam

Jak nie będziesz zbytnio kręcił gałką głośności to na pewno się nie spalą.

Skomentuj

Po podłączeniu wzmacniacz grał tylko na ECHO (775mV) i na kanale 4 (50mV), według poprzedniego właściciela wzmak chodził na 5 i 6 a na nich jest tylko szum. Czy jest to może za mocnym sygnałem podawanym z komputera? Co z tym zrobić? Inny egzemplarz tego mdelu na 5 i 6 gra bdb i jest OK. Poza tym mój wzmak żeby grał musze główką głównego wzmocnienia dotykać obudowy z przodu. Coś jest nie tak z uziemieniem? Prosze o wytłumaczenie. A i jeszcze jedno. Dlaczego na kolumnie jw zestaw dość cicho gra?
      Pozdrawiam

Chciałem także za trafem wstawić kondy 6800uF by poprawić jakość. Da to coś?

Skomentuj

W eltroanie jest 6 wejc. Pierwsze echo, 2 bez regualcji barwy chyba 100mV, 3, 4 o 50mv czulosci 5 i 6 500mV czulosci.
        Na ECHO nigdy nie podlanczalem, a na pozostalych powinen grac na wszytkich, z tym , ze a 5 i 6 najlepiej, nie charcząc, bo tam jest odpowendia czulość.
        Poiom sygnału z komputera mozesz dobrac eksperymentalnie, zaczyając jednak nie na max volume z kompa.
        Czemu cicho.... uruchomisz 5 i 6 kanal bedzie okej. tej chwili wyglada ze miasz cos popsute. W Eltronach czesto sie suwaki psuly, no ale wejscie grało.

Skomentuj

Pavloor, eltron 100 jest estradowym wzmakiem mono o bardzo kiepskich parametrach, i te "przedwzmacniacze" o ktorych piszesz, siadaja czesto, mialem kiedys taki wzmak i tez dzialalo mi tylko jedno wejscie, na zdrowy rozum NIE MA SENSU robic tego wzmacniacza, jest to juz historia estrady, sprzedaj go na allegro doloz pare zlotych i kup sobie wzmacniacz stereo. Pozdrawiam

Skomentuj

Po przetestowaniu nadal na 5 i 6 kanale jest cisza. Tylko szumi strasznie w miare podgłaśniania. Co moge zrobić żeby zaczął normalnie grać. Przy kolumnie 20W 8Ohm jest słabiutko, jest dźwięk ale razem z tragicznym trzeszczeniem i szumem. Czy mogą być za to odpowiedialne potki suwakowe. Żeby "grał" musze końcówa potka dotykać przednij tablicy, oprócz tego na innym kanale podczas słuchania jak przestawiam potek to strasznie trzeszczy. Samo wzmocnienie i końcówki mocywydają mi się sprawne bo przy włączaniu jest duży huk akurat w jego typie. Jest też dziwny "problem" gdy przysuwam ręke do końcówki DINa przy wzmaku podczas grania to jest takie buczenie, jak dotykam wtyczki jest już tragedia, ale nie dotykam metalu tylko gumy. Czym jest to spowodowane? W innym wzmaku nie ma z tym problemu, moge dotykać ile chce a nic nie prychnie. Proszę o jakieś propozycje co moge sprawdzić. Aha i jakie są potki tam 45mm czy 60mm? Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pavloor
              Czy mogą być za to odpowiedialne potki suwakowe.
              Trzaski przy przesowaniu potkiem - tak, przy samym graniu - nie.

Skomentuj

Trzasków w samo granio to sporadycznie od dotknięcia potka. Ale jest straszny szum. W dali dopiero słychać muzykę. Co jest grane?

Skomentuj

chyba gdzies nie laczy masa sygnalu

Skomentuj

Miałem to samo co Ty w eltronie 30, 60 i 100... Za pewne padają jak muchy bądź to wina nieodpowiedniego sygnały podawanego na wejście nie chciało mi się z tym bawić, wzmacniacze dostałem i teraz leżą i się kurzą...

Skomentuj

Sprzedaj je 100 bym chętnie kupił. Postanowiłem wstawić nowy przedwzmacniacz na kanale 6. Z regulacją Basu i Sopranu. Powiedzcie jaki bym mógł tu wstawić przedwzmak. Na jakim scalaczku? Albo inny?

[ Dodano: 2008-09-21, 18:59 ]
                      Do mojego zestawu chcę jeszcze dokupić, albo dorobić kolumny. Z tego co wiem to ZG-603 miały jeszcze wysokotonowe głosniczki GDWT. Czy Eltron 100U radził sobie z dwoma kolumnami tego modelu? Myślę żeby coś takiego skombinować. Jaki proponujecie wstawić przedwzmak? Chętnie kupie takie kolumny. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X