Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton w170s 4 lub 8 ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton w170s 4 lub 8 ohm

Witam

Poszukuje kogoś kto robil pomiary w SW głośnika jak w temacie, chodzi mi o pomiar nearfield, jeśli mialby ktos u siebie taki pomiar prosze dac znac napisze na pw, wolalbym wersje 4 ohm ale 8ohm nie pogardze ;-)

pozdrawiam

Powinienem mieć gdzieś w archiwum, tyle, że moje W170S mają fs koło 60Hz i generalnie T/S niezbyt zgodne z tym co Visaton podaje, ale jak chcesz to daj znać.

Skomentuj

Skąd ten dołek ?

Oto porównanie pomiaru kolegi mkul i mojego głośnika visaton w170S, moze mi ktos wytlumaczyc co to za dołek sie pojawił na obu pomiarach ??
      Porownanie dwoch niezaleznych pomiarów wyklucza przypadek

Skomentuj

Głośnik ma taką charakterystykę przenoszenia i tyle... Tylko czemu te zapaści są w różnych miejscach...

Skomentuj

Jeden jest 4 a drugi 8 ohmowy, a stwierdzenie ze maja taką charke jest błędne, zobacz sobie charke producenta , pozatym nie wiedzialem glosnika z taką zapadłością.

Visaton W170S

Skomentuj

A może tu wchodzą już jakieś falę odbite od podłogi/ścian...

Skomentuj

w pomiarze nearfield raczej odbic nie ma, to byc moze jakis wplyw obudowy.
              Zaloze nowy temat i odpowiednio zatytułuje ;-)

Skomentuj

pozatym nie wiedzialem glosnika z taką zapadłością.
                Bardzo dużo jest głośników z taką ckarakterystyką ale oczywiście nie na stronie producenta he,he i nie sa to żadne interferencje, dyfrakcje tylko żle zaprojektowana membrana (mam na mysli okolice 1 khz). Natomiast te zapadłości około 7 khz dotyczą zlego kąta kopułki lub użycjia kleju o zbyt dużej podatności na rozciąganie.

Skomentuj

zrozumialbym jakby to byl glosnik alpierda albo jakies chinskie badziewie ale glosnik visatona ? myslisz ze na podstawie takiego pomiaru mozna zlozyc reklamacje ?

Skomentuj

Poniżej masz przykładowe porównanie różnych R dla niezmienionych pozostałych modułów głośnika. Wnioski są chyba oczywiste dla zorientowanych?
                    Załączone pliki

Skomentuj

Z tego wykresu wynika że płaskie membrany wprowadzają mniej zniekształceń, a z tego co mi wiadomo to płąskie membrany mają słabe tłumienie rezonansów...
                      Wklejając ten wykres chcesz powiedziec że z zalozenia ten glosnik jest źle zaprojektowany ? czy że akurat wyszla kiepska seria rozniaca sie promieniem membrany w stosunku do tych dobrych ?

Mozesz rozwinac mysl ?

Skomentuj

Z tego wykresu wynika że płaskie membrany wprowadzają mniej zniekształceń
                        Niestety tak nie jest i jest to bardzo trudne do określenia teoretycznego. Nie ma sprawdzonego algorytmu do projektowania membran, gdyż jest bardzo wiele zmiennych chociażby najważniejsza czyli materiał membrany i jej mody wzdłużne i poprzeczne funkcji grubości oraz wysokość membrany, średnica zewn/wewn., impregnacja, połączenie mem/resor dolny, mem/kopułka i jeszcze kilka mniej istotnych. Można je właściwie zaprojektować wyłącznie metodą prób i błędów, niestety bardzo kosztowna zabawa.
                        W przypadku tego Visatona nie jestem w stanie określić czy został żle zaprojektowany czy teraz ta partia głosników jest inna czyli niepoprawna, gdyż nie miałem z nimi wcześnij ani teraz żadnej styczności. Nie zmienia to faktu, że ten egzeplarz głośnika dla mnie nie spełnia normy pasma przenoszenia do którego był w zamyśle skonstruowany według przytoczonego przez ciebie przykładu charakterystyki db/hz.

Skomentuj

Za te wszystkie proby membran, zawieszen i calej technologii placimy my konsumenci ;-) dlatego za zwykla tesle placimy mało a za revelatora np duzo ;-).
                          CIekawy jestem co jest tutaj nie tak... dzieki za zainteresowanie

Skomentuj

Rfck
                            w tym porównaniu które przedstawiłem, został zmieniony TYLKO promień membran!
                            Wszystkie pozostałe szczegóły głośnika a jest ich kilkadziesiąt pozostały bez zmian w tym porównaniu więc wnioski są chyba oczywiste (to porównanie dotyczyło partii kilkunastu sztuk).

Skomentuj

Czaruję...