Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwany 15' w cenie 500-700 pln do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rubens, ok, nie czepiam się już, dobrze że zadałeś to pytanie i ten temat na forum. Przeczytałem temat od początku i zarówno muszę Cie zmartwić, jak i przyznać racje że sam też nie jasno się wyraziłem. Jeżeli szukasz czegoś pokroju Velodyne - wiesz za pewne że tam siedzi fajny procesor DSP i dlatego to brzmienie jest takie fajne? Sam 15' głośnik nawet najlepszej klasy wymaga wręcz lekkiej korekcji. Ale skoro jesteś elektronikiem, to złożenie takiego nie sprawi Ci zapewne problemu.

Takie porty można nadal wyliczać WinIsd ale do niczego innego mi ten program nie służy, no jeszcze generator jest tam dobry. Taka krata to koszta większe niż 100-120zł ew. na allegro widziałęm ciekawą siatkę marshalowską z PVC, powlekaną materiałem w dość przyzwoitej cenie. Jeżeli nie, trzeba udać się do castoramy i tam kupić taka krate a potem odpowiednio obrobić. Bo chyba Cie nie satysfakcjonuje taki grill z allegro za 20zł?

Aha i poprzednio zapomniałem odpowiedzieć na pytanie n_omyzs, więc moim zdaniem pomiędzy 12' a 15' jest przepaść. Brzmienia całkiem inne, co z tego że XXLS zagra do dołu, jak zagra tak miękko że bez przekonania? Chyba nic Ci porządnie jeszcze nie skopało po żołądku :mrgreen: Nie twierdzę że 12' się nie sprawdzi w kinie w 30mkw, jednak to zależy od pokoju i to mocno. Moim zdaniem frajda zaczyna się z głośnikami większymi niż 15' do subwoofera, inaczej jakoś mi to nie sprawia przyjemności :cool: Wolę zrobić 3way na lepszych 8' głośnikach, niż suba na 12'.

Skomentuj

Jeśli chodzi o subwoofer Velodyne - tutaj ja muszę wszystkich zmartwić -akurat ten model jest typowym dowodem dużej próżności niektórych "audiofilów".

W tym egzemplarzu nie ma procesora typowego cyfrowego DSP a cała ideologia opiera się na sprzężeniu zwrotnym i sygnale z akcelerometra przetwarzanych przez "logikę" na wzmacniaczach operacyjnych.
      Co ciekawsze wg. mnie jest tam błąd konstrukcyjny (lub jest to niedoskonałość jednej z pierwszych konstrukcji).

W tym konkretnym przypadku akcelerometr i cała gałąź sprzężenia bardziej muli i powoduje więcej szkód niż pożytku.
      Co więcej potrafi odciąć sygnał nie zawsze wtedy gdy jest taka konieczność.
      Przyznam że testy tego subwoofera od strony "elektronicznej" zajęły mi dobrych kilka dni ( w użyciu były dwa cyfrowe oscyloskopy, dwa mierniki 4,5 cyfry, częstościomierz, sztuczne obciążenie, drugi wzmacniacz zewnętrzny,drugi subwoofer, zasilacz).

A tak naprawdę subwoofer pokazał co potrafi dopiero po "dezaktywacji" całej pętli.

Zastanawiam się teraz nad zrobieniem sztuki - zaprezentować pracę suba audiofilowi z działającą pętlą i po mojej modyfikacji ( oczywiście nie informując w jakim trybie jest).

Na 100% stwierdzi że akcelerometr ( w tym konkretnym modelu) bardziej szkodzi niż "pomaga".

To tak off-topic.
      ---------------------------------------------------------------------------------------------------

W takim razie pod koniec tygodnia zamawiam głośnik, zbieram materiały i pod koniec zimy powiadomię o efektach.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/ pytania chętnie skorzystam.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
        Chyba nic Ci porządnie jeszcze nie skopało po żołądku :mrgreen:
        W domu owszem nie mialem 18" ale w prawie kazdej imprezowni takie sprzety stoja, swoja droga to chyba liczy sie tu tez poza powierzchnia membrany masa i skok czego XXLSowi nie brakuje i zapewnie nadrabia tym te pare cali mniej. To tylko moje przypuszczenia bo nie slyszalem nigdy dobrego glosnika ala XXLS i nie moge go porownac do 18" ktore gdzies tam slyszalem jak graja.

Skomentuj

n_omyzs, wręcz tutaj sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Powierzchnia membrany większa niz w 12' co za tym idzie cieższa ale spójrz że nie aż tak bardzo. Skok też ten RCF ma bo prawie 10mm w stosunku do 12 XXLSa. A 18' na estrade a takie do typowego kina to co innego - inne założenia po prostu

rubens, a jak grał ten subwoofer velodyne na innym wzmacniaczu takim czystym, bez "upiekszaczy" dzwieku?

To jaki w końcu wybrałeś wylot?

Skomentuj

Jeśli chodzi o Velodyne to:
            -wzmacniacz po obejściu pętli działa świetnie i nadaje się idealnie do tego suba ( dla 8 ohm wydziela 225W RMS)
            Co ciekawsze we wzmacniaczy pracują w mostku dwa STK.

Jeśli chodzi o sam subwoofer to pracuje w zamkniętej budzie a co za tym idzie bas jest szybki, dynamiczny i całkiem nisko schodzi.
            Dzięki zamkniętej budzie nadaje się do muzyki i do kina.
            Niestety więcej wrażeń słuchowych nie napiszę bo testowałem go w moim warsztacie ( pok. około 16m2) i wszystkie sprzęty, przyrządy, narzędzia, obudowy wpadały w takie wibracje i rezonans że ciężko coś więcej sensownego napisac.
            Inna sprawa że 60% testów to były testy z generatora 30% ze sztucznym obciążeniem i 10% komplet.
            Generalnie jest to najlepszy i najbardziej uniwersalny sub jakiego miałem okazję słuchac.

Jedyny który bił go to był subwoofer w kinie Relax marki Bose - wykonany jako "tuba rezonansowa" - głośnik umieszczony był niesymetrycznie w rurze tak dobranej aby z obydwu jego końców uzyskac rezonans dla dwóch różnych częstotliwości.
            Inna sprawa że nadawał się tylko do kina - w muzyce nie zdał by egzaminu.

Generalnie przy tym Velodyne mój poprzedni sub na Tesli to porażka.

Jeśli chodzi o L15P200AK to właśnie go zamówiłem i czekam na realizację zamówienia.
            Jak pisałem do tej pory budowałem suby w oparciu o BR o przekroju okrągłym więc teraz czas na zmianę.
            Zrobię wariant z rys. 3 czyli BR szczelinowy.
            Jak dostanę głośnik to usiądę i zaprojektuję wymiary obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
            X