Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o Pomoc @ New mildton 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o Pomoc @ New mildton 150

Witam, regenerowałem glosniki w kolumnach "jak w temacie" poskladalem wszystko do kupy i na 1 "rzut ucha" rzuca się bardzo wysunięta na 1 plan srednica w jednej z kolumn, "byc moze to bardzo cofnieta srednica w 2?" nie wiem w kazdym badz razie gdzie mam szukac tego przyczyny czy moze wplywac na to podlaczenie glosnikow faza/przeciwfaza jeżeli tak to jak to wszystko podłączyć a moze to kwestia zwrotnicy? dodam tylko ze podlaczalem sredniaki poza kolumnami i grają identycznie, przynajmniej na sluch:) z góry dzieki za pomoc :)

Spróbuj zamienić kabelki '+' i '-' tylko w jednej kolumnie. Może to być też wina nieprawidłowo przeprowadzonej regeneracji głośników.

Skomentuj

Probowalem aktualnie kolumny podlaczone sa w fazie, jezeli chodzi o sredniaki jestem na 99% pewny ze zregenerowalem je dobrze, robilem wszystko wg poradnika z strony glownej serwisu dodatkowo poza kolumną grają tak samo wiec podejzewam nieparwidlowe podlaczenie do zwrotnicy, jedyne co skaszanilem to poziomowanie cewki w jednej 25 ale nie wplywa to zbytnio na "dzwiek" bo odchyl jest minimalny.

Może ktoś ma jakis schemat ideowy zwrotnicy z takich kolumn ? i czy wysokie tony maja byc w przeciwfazie?

[ Dodano: 2008-10-09, 14:45 ]
      Sorry za 2x post ale nie moglem juz edytować, pobawilem sie troche balancem i Nie wiem ale mam takie subiektywne wrazenie jakby 1 kolumna byla zupelnie w przeciwfazie sama do siebie :P nie wiem jak to wytlumaczyc bo jestem zerowy w tej tematyce, poprostu z tej z "cofnietą, a moze i nie? srednicą" bas jest jakby mocniejszy tworzy efekt takiego cisnienia, 2ga natomiast gra glosno etc. ale nie ma tego charakterystycznego pomruku, nie wiem czy dobrze to opisalem ale podobny efekt jest jak podlaczy sie kolumny w przeciwfazie, nie slychac/czuc tych dolnych rejestrów. Mam nadzieje ze to pomoze troche w naprowadzeniu mnie na rozwiązanie:)

Skomentuj

Spróbuj jeszcze zamienić kanały, tzn. lewą kolumnę podłącz pod prawy kanał a prawą pod lewy. Jeżeli kolumny będą grały tak samo, niezależnie od zmiany kanału to prawdopodobnie coś jest nie tak ze zwrotnicą. Jeśli możesz to zrób zdjęcia zwrotnic i wrzuć na forum.
        Ewentualnie podłącz każdy głośnik oddzielnie (bez zwrotnicy). Tylko pamiętaj, żeby wysokotonowy podłączyć przez kondensator bo inaczej go spalisz.

Skomentuj

ostatnio grzebałem w mildtonach 200. Polecam przejżyj zwrotkę dokładnie. Ponieważ u mnie cewki były tak połączone że w niektórych momentach druciki mogły się stykać i jedna z cewek wtedy zostawała ominięta. Dobrze przejrzyj schemat podejżewam że to ta przyczyna.

Skomentuj

bart210 zmiana kanalu nic nie daje.
            Zbysiu prawdopodobnie to bedzie to, pamietam że byl tam niezly bajzel :) jutro od rana to rozkrece i zobacze, bedzie update i ewentualnie jakies fotki.

Skomentuj

Czaruję...
            X