Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do monitorów

Przeglądając forum widzę, że są jakby dwa obozy jeśli chodzi o konfigurację monitorów :grin: :
    konfiguracja ARN150 & STX PJ oraz STX 15 AKX + PJ/VifaDX25

Mam więc pytanie o różnicę pomiędzy ARN150, a STX 15AKX, oczywiście cenową znam. Jak porównuje charakterystyki częstotliwościowe to mam wrażenie, że jakby ARN mają większą skuteczność poniżej 100Hz niż AKX, choć potem jest odwrotnie.

Skłaniam się ku konfiguracji STX 15 AKX + PJ - czy to dobry pomysł i czy znajdę gdzieś projekt takiej zwrotnicy bo znalazłem jedynie STX 15 AKX + Vifa DX25TG ?

Zamieszczone przez gRRuby
    Mam więc pytanie o różnicę pomiędzy ARN150, a STX 15AKX
    najwieksza roznica to srednica. tzn srednie pasmo a nie wymiar :P
    pozniej roznice sa mniejsze ale nadal znaczace. STX basu moze bedzie mial troche mniej ale jednak duzo bardziej zroznicowany i szybszy
    porownywanie tych glosnikow jest troche nie na miejscu - to zupelnie inna polka jakosciowa i cenowa

Skłaniam się ku konfiguracji STX 15 AKX + PJ - czy to dobry pomysł
    i tak i nie. zdecydowanie bardziej wole slaby woofer z dobra kopolka niz odwrotnie.
    czy znajdę gdzieś projekt takiej zwrotnicy
    tak, jest taka ale z AJ ktory jest zamienny z PJ (identyczne charakterystyki)

Skomentuj

A jaką kopułkę do tego STX 15 AKX ? Vify trochę przekraczają mój budżet. Może jakiś kompromis cena/jakość pomiędzy PJ/AJ, a VifaDX25. No i czy byłby projekt zwrotnicy do tego kompromisu ?

Swoją drogą gdzie najtaniej dostałbym Vify ?.

Skomentuj

Ja proponuje STX 15AKX + VIFA DX25
        Vife mozesz kupic tanio tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496

Skomentuj

Swoją drogą gdzie najtaniej dostałbym Vify ?.
          Teoretycznie najtaniej w naszym zamowieniu z AC ale niestety ostatnio ceny nie sa az tak konkurencyjne jak kiedys.. sklep z w miare tanim DX mozesz znalezc tez tu http://www.loudspeakershop.eu/vifa-c...faf9985f26131d

Vify trochę przekraczają mój budżet.
          1 szt vify dx jest tansza od 1 szt stx15 :)...

Skomentuj

to moze napisz nam jaki masz calkowity budzet a my cos innego poszukamy?
            skoro masz 100zl na woofera i ok 50zl na tweetera to moze zamienimy proporcje?
            za 50zl jest w polinku dayton ktory napewno zagra lepiej niz ARN 150. a za te 100zl dobierze sie jakas dobra kopolke - seas lub usher itp :P
            a co do zwrotnicy to chetnie sie tym zaopiekuje yoshi bo wspominal o tym glosniku :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              za 50zl jest w polinku dayton ktory napewno zagra lepiej niz ARN 150
              Albo cos z nowych stxow - tez nie sa drogie.

Skomentuj

a moze
                tonsil gdn 15/40/5=85zl szt.
                vifa dx25tg=89zl szt.

Skomentuj

No to ostatecznie "ze sklepu koła fortuny wybieram" : STX i vifa dx25tg
                  Nie będę kombinował. Zwrotnica jest. Z budżetem chcę się zamknąć w pięciu paczkach, ale nie apteka i 50 się dołoży jak by co.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Fajne forum. Będę Was pewno męczył.

[ Dodano: 2008-10-17, 19:02 ]
                  To jeszcze zapytam jaki najmniejszy litraż obudowy mógłbym zastosować do STX-a (GDN-15-100-8-AKX) ?

Skomentuj

Optymalna wartość dla tego STX'a to ok. 12l, ale możesz dać również 10l.

Skomentuj

STX i vifa dx25tg
                      Wiec zerknij w temat gotowych konstrukcji na moje monitory bo to dokladnie ten projekt - moze w czyms ci to pomoze. Do jakiej muzy maja byc przeznaczone?

Skomentuj

n_omyzs napisał/a

Wiec zerknij w temat gotowych konstrukcji na moje monitory bo to dokladnie ten projekt - moze w czyms ci to pomoze.
                        No właśnie podziwiałem i są moją inspiracją, choć trochę inaczej je zrobię. Płytę wiórową 18mm, na front MDF,a jak dorwę to sklejkę. No i fornir dam mniej "kontrowersyjny", a może pojadę w jakiś ostry kolor. Jak oglądam konstrukcje własne i wytwory fabryczne to pod względem kolorystyki, a raczej jej braku wszystko jest identyczne - drewniane lub drewniano podobne, na błyszcząco, albo matowo. Może walne se jakąś pistacjową satynę :lol:
                        Trochę ze swoim fornirem poszedłeś w taką stronę, choć nie tak ekstremalnie.
                        n_omyzs napisał/a
                        Do jakiej muzy maja byc przeznaczone?
                        Cholerka, aż się poję odpowiedzieć. Może powiem tak: słucham bardzo różnej, ale raczej nie metalu i nie tzw poważnej - symfonicznej czy kameralnej. Nie słucham też głośno.

Skomentuj

gRRuby, spokojnie możesz zrobić budę o obj. wewn. 10 litrów. Owe dwa litry da się w dużej mierze skompensować przemyślanym wytłumieniem. Co do frontu to nastaw się raczej na MDF niż sklejkę - primo: łatwiej się obrabia, secundo: ma większe tarcie wewnętrzne.

Skomentuj

Czaruję...
                          X