Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiary w SW a liczenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiary w SW a liczenie obudowy

Ja nie mam dlatego chciałem wprowadzić komplet parametrów z wykresów.

Ciekawi mnie też jak SW określa objetość obudowy pomiarowej. Tonsil podaje w jakiej obudowie mierzył głosnik. Np. w Speaker pro tę objetośc należy podac po wprowadzeniu parametrów. Zastanawiam się czy ma to znaczenie w SW.

Może jednak ktoś przeciwoczył wprowadzanie wykresu impedancji do SW ?

posty wydzielone z tematu "reczne wpisywanie charakterystyk do Speaker Workshop"

Zamieszczone przez avw
    Ciekawi mnie też jak SW określa objetość obudowy pomiarowej
    nie okresla!
    jak mierzysz ch-ke czestotliwosciowa glosnika to mierzysz tylko to a nie jednoczesnie parametry glosnika :P

Skomentuj

Nie to miałem na myśli.

Charakterystykę czestotliwości głosnika zdejmuje się w obudowie pomiarowej. Np. tonsil podaje że jest to obudowa zamknięta określonej objętości (dla 16 cm głosników zazwyczaj objętości 9 litrów). Może być to jakaś odgroda o określonych normami wymiarach, obudowa kilkusetlitrowa itp.

Po wpisaniu charakterystyki do symulatora powinno się podać w jakiej objętości czy w jakiej obudowie była zdjęta. Bo jesli symulator automatycznie przyjmuje tylko jedną normę dla zdejmowanej charakterystyki, nie będzie mógł policzyć prawidłowo chrakterystyki wypadkowej w zaplanowanej przez nas obudowie.

Może SW nie liczy charakterystyki wypadkowej częstotliwości na niskim basie, tylko wstawia obliczoną z podanych parametrów?

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
        Po wpisaniu charakterystyki do symulatora powinno się podać w jakiej objętości czy w jakiej obudowie była zdjęta. Bo jesli symulator automatycznie przyjmuje tylko jedną normę dla zdejmowanej charakterystyki, nie będzie mógł policzyć prawidłowo chrakterystyki wypadkowej w zaplanowanej przez nas obudowie.
        :???:
        teraz ja ciebie nie rozumiem? to chcesz dobierac obudowe na podstawie SW? czy co?
        Zamieszczone przez avw
        Może SW nie liczy charakterystyki wypadkowej częstotliwości na niskim basie, tylko wstawia obliczoną z podanych parametrów?
        ty masz ja ZMIERZYC mikrofonem i to co zmierzysz masz juz przeciez w swojej obudowie :]
        a jak wpisujesz recznie ch-ki producentow to beda one takie jakibys mial w domu taka testowa obudowe i w niej mierzyl glosnik :P

Skomentuj

Czyli SW na podstawie wprowadzonych wykresów policzy tylko zwrotnicę?

Żeby otrzymać wykres całego przebiegu na basie i tak trzeba zrobić pomiar w polu bliskim, w docelowej obudowie? To by wynikało że wprowadzone dane sa mało użyteczne do stosowania w SW

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
            Czyli SW na podstawie wprowadzonych wykresów policzy tylko zwrotnicę?
            nie. sam nie zrobi nic :P
            Zamieszczone przez avw
            Żeby otrzymać wykres całego przebiegu na basie i tak trzeba zrobić pomiar w polu bliskim, w docelowej obudowie? To by wynikało że wprowadzone dane sa mało użyteczne do stosowania w SW
            przepraszam bardzo, ale ty chcesz tutaj suba pasywnego robic czy co?
            przeciez podzial zwrotnicy masz duzo wyzej wiec po co ci dokladny pomiar na basie?
            tam gdzie ci jest on potrzebny to masz juz wystarczajaco dobrze podany

Skomentuj

Choćby po to żeby policzyć obudowę. Twoje konstrukcje grają od 400 Hz w górę?! :grin:

Skomentuj

no nie moge... co ty chcesz liczyc na podstawie wykresu czestotliwosci? wielkosc obudowy? to przeciez liczysz na podstawie T-S'ow a potem testujesz
                kompletnie nie rozumiem o co tobie chodzi
                wydzielam to do osobnego tematu

Skomentuj

Niezrozumienie wpisu motorem nowych tematów forum? :-)

Nic wielkiego nie ma tu do rozumienia.

Symulator ma obrazować działanie zwrotnicy oraz obudowy – razem w jednym okienku.
                  Jeśli na podstawie wprowadzonych wykresów można zasymulować tylko zwrotnicę, a do zobrazowania działania obudowy trzeba tę obudowę wykonać i zmierzyć mikrofonem, to w niczym nie poprawia możliwości obrazowania na etapie projektu.

Liczeniem objętości i strojenia na podstawie TS można najwyżej budkę dla ptaków zaprojektować. Spojrzenie w symulatorze na uzyskane przebiegi wypadkowe basu pozwala jednak zaprojektować lepsza budkę zanim się ją wykona i przystąpi do pomiarów.

Do tego zmierzało moje pytanie, jak i czy można symulować obudowę na podstawie wprowadzonego ręcznie wykresu. I już na nie odpowiedziałeś, że nie można.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                    Niezrozumienie wpisu motorem nowych tematów forum?
                    nie - niechce zasmiecac tamtego tematu skoro ten sie rozwinal...
                    Zamieszczone przez avw
                    a do zobrazowania działania obudowy trzeba tę obudowę wykonać i zmierzyć mikrofonem, to w niczym nie poprawia możliwości obrazowania na etapie projektu.
                    niemam pojecia czy jakimkolwiek programem da sie cos takiego zrobic ;]
                    i nie zapominaj ze recznie wprowadzony wykres tez jest bardzo nie do dokladny - chociazby zwroc uwage na skale wykresu - zazwyczaj niejest liniowa

Skomentuj

Chyba każdym do symulacji? Obudowa to też filtr. Skoro dla zwrotnicy można obrazowac przebieg charakterystyki wypadkowej to dla filtru akustycznego pewnie też. W każdym razie tak obrazuje BoxCalac, SpeakerPro czy Boxim. Do nich jednak trzeba wprowadzać zmierzone przebiegi w znanej obudowie pomiarowej którą program jest w stanie uwzględnić :roll:
                      Jeśli SW nie przelicza, więc na symulator obudowy raczej się nie nadaje, tylko do weryfikacji pomiarem osiągniętego celu.

W jaki sposób obliczałeś obudowę do swojej konstrukcji na GDN16/50/6? Robiłeś wczesniej jakąś symulację przebiegu charakterystyki na basie? I potem zweryfikowałeś ją pomiarem np. z SW w polu bliskim?

Mnie do zobrazowania zwykle wystarcza WinISD. Okazuje się jednak że dwa głosniki z pozoru o takich samych parametrach niemal identyczne w WinISD mają zupełnie inną zawartość basu po włożeniu w tę samą obudowę. Dostrzegłem też pewien związek prezentacji basu z wynikami w SpeakerPro. Mała ilość prób które wykonałem i brak weryfikacji pomiarem sprawia że nie chcę wyciągać kategorycznych wniosków na temat przydatności symulacji wypadkowych charakterystyk przenoszenia na basie.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                        W jaki sposób obliczałeś obudowę do swojej konstrukcji na GDN16/50/6? Robiłeś wczesniej jakąś symulację przebiegu charakterystyki na basie? I potem zweryfikowałeś ją pomiarem np. z SW w polu bliskim?
                        wtedy nie mialem SW i sprzetu pomiarowego. obudowe dobieralem po opiniach innych. teraz bym dal ok 20 litrow

Skomentuj

Czaruję...
                        X