Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna i zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna i zwrotnica

Witam,
    posiadam dwa głośniki Alphard WH-506. Do tego chcę dokupić Maxtony GDN 15/60 oraz Tonsile GDWK 8-12/120 i złożyć zestawik dwóch monitorków trójdrożnych. Wiem, że głośniki nie imponują ale jako nastolatek nie pracuję i mam BARDZO mały budżet, więc o zmianie moich Alphardów nie ma mowy, a wolałbym zestaw trójdrożny. Pewnie powiecie, że one do tego się nie nadają ale może jednak ktoś mnie zrozumie... Co do reszty głośników to chyba najlepsze za tę cenę jakie znalazłem. Ale oczywiście zdaję się na was. :mrgreen:
    Nigdy nie robiłem żadnych kolumn na poważnie i nie wiem jak obliczyć do tego całe pudło. Na parametrach szczegółowych się nie znam, więc programy komputerowe mi mało pomogą. Potrzebuję do tego również dwie zwrotnice trójdrożne. Może znalazłby się ktoś wyrozumiały chętny do pomocy? Byłbym wdzięczny...
    Pozdrawiam użytkowników :cool:

Zaczne od tego ze jak chcesz robic 3way to na bas musisz miec conajmniej 8" bo inaczej rownie dobrze mozesz zrobic 2way..

Powiedz jaki masz budrzet i jaki pokoj?

Jesli ma byc tanio to dopup jakas wysokotonowke i konda na nia na filtr i poskladaj do tego jakies skrzynki. Potem zacznij zbierac na cos normalnego :P

Skomentuj

n_omyzs, z całym szacunkiem ale takim gadaniem mi nie pomożesz. Postaraj się mnie zrozumieć.
      Pokój mały, 8 do 11 metrów, nie interesuję się tym i nie chcę robić monitorów pod pokój bo mogę je często przenosić. Na coś "normalnego" jak narazie nie mam pieniędzy i raczej prędko nie będę miał. Budżet na dziś to jakieś 100zł więc bardzo skromnie. O 2way myślałem na początku ale mam takie pod komputerem - ALESISy, monitory bliskiego pola. Chcę w przyszłości kupić amplituner i wtedy bawić się dobrymi głośnikami, a teraz chcę zrobić głośniki, żeby nie włączać kompa i jakość była w miarę dobra. Wiem, że mało wycisnę na tym zestawie ale nic na to nie poradzę... Chyba, że wygram w totka :mrgreen:
      Sorki za taką gadkę :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Omnibus
        jakość była w miarę dobra
        Zapomnij.

takim gadaniem mi nie pomożesz.
        Jesli chcesz na twoja prosbe moge sie nie wypowiadac w tym temacie.

Powiedz mi co ci da to ze zestaw bedzie 3way skoro i tak bedzie tam 1 wysokotonowiec i 2 niskosredniotonowce okolo 5"? Nikt nie konstruuje 3way na malych glosnikach bo to idiotyzm :roll: ... maly glosnik spokojnie przetwarza srednice a co za tym idzie nie ma potrzeby stosowania dodatkowego glosnika odpowiedzialnego ze srednie tony. Do tego w "normalnym" 3way koszt jedenj zwrotnicy to prawie 100zł.. tak z grubsza. Ja calkiem na serio powiedzielem ze jak chcesz cos zrobic za taka kase to ten alphard midbas + jakas kopolka wysokotonowa (moze sie szarpniesz na PJ STX'a? tylko 23 zł bodajrze) i jao zwrotnica kondensator na wysokiego + ew rezystor na tłumik. Nie wiem jak za 100zł chcesz zrobic 3way. Dodam jeszcze ze dorzucenie do takiego zestawienia sredniaka tylko pogorszy jakosc i nic nie da na plus..

Skomentuj

n_omyzs wybacz, wczoraj pisałem w pośpiechu...
          Gdy pisałem, że chciałbym aby jakość była w miarę dobra chodziło mi o to, żeby wycisnąć ten głośnik jak cytrynę i zrobić co się da aby grało najlepiej jak może. Wiem, że z g**** bata nie ukręcę. Wiem też, że to nie jest sprzęt audiofilski ale na razie mam związane ręce. Z chęcią kupiłbym jakieś Vify czy Visatony no ale coż...
          Mam nadzieję, gdy wpadną mi w łapy lepsze głośniki, że pomożesz mi Ty albo inni userzy forum w skonstruowaniu głośników do kina domowego. :mrgreen:
          Przepraszam za mnie i dziękuję za wszelką pomoc.

Ps. Wie ktoś może jaką budę zrobić dla tych głośników? :razz:

Skomentuj

Wiem też, że to nie jest sprzęt audiofilski
            Mam nadzieje nigdy w domu nie miec sprzetu audiofilskiego .. i ze nikt mnie o to nie podadzi :P...

Ps. Wie ktoś może jaką budę zrobić dla tych głośników? :razz:
            Mozesz probowac dac do skrzyni zamknietej pare-parenascie litrow ale ciezko powiedziec.. jest tez opcja strojenia BR na słuch ale to wszystko tak troche bez rak i nog..

Skomentuj

Kolega n_omyzs ma rację...moim zdaniem to nie ma szans zagrać... za troszke ponad 100 zł kupisz jakieś używane kolumny na allegro które mają szanse zagrać troszke lepiej niż te, które planujesz zrobić...a może pokusisz sie o zrobienie horna na ARZcie?

Skomentuj

Nie chcę robić horna ani kupywać niczego na allegro, chcę po prostu zrobić coś z tego szajsu który mam, myślę, że i tak nie jest najgorszy, mogło być gorzej np: głośniki systemowe z kompa :mrgreen:
                n_omyzs, już zacząłem kombinować ze skrzynią, zobaczymy co wyjdzie. Dobre to nie będzie ale lepszy cyc niż rydz :mrgreen:
                Dzięki za wszystkie odpowiedzi i jeszcze raz przepraszam :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                X