Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Objętość otworu BassReflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Objętość otworu BassReflex

Witam

Ostatnio przeglądając konstrukcje w dziale DIY zastanawiam się ilu konstruktorów przejmuje się objętością jaką zajmuje otwór Basreflex ? Przy Basreflexie fi 103mm i dlugosci 10 cm wychodzi to prawie litr objętosci 0.83 litra. moze przy większych glosnikach to niewielka pomyłka a co z monitorkami gdzie litr czy 2 mogą juz pogorszych wytrzymalosc mocową niewielkiego głośnika. Pod uwage trzebaby jeszcze wziasc powierzchnie jaką zajmuje głośnik. np ostatnio przy subie z glosnikiem 25 cm wyszło mi aż 2,5 litra zabrane przez głośnik!

Ano bierze się pod uwagę objętość BR, ale nikt tego dokładnie nie wylicza. W zależności od wielkości BR dolicza się do objętości dodatkowo 0,5-1l. Z tym, że nawet nie usłyszysz różnicy jeśli obudowa będzie miała ciut mniejszą lub większą objętość.

Skomentuj

Jest sens nad tym sie zastanawiać w konstrukcjach estradowych gdzie bass-reflex potrafi zajmować 10-20 litrów

Skomentuj

ja jak liczyłem STX 22 to odliczałem też BR, na pewno nie zaszkodzi tego uwzględnić ale sprawdź po prostu jak robili inni pry takich przetwornikach, tzn jak podawali zalecaną pojemność skrzynki.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Włąsnie chodzi o to że jak ktos nie odliczył br i głosnika i wymierzył pojemnosc skrzynki na np 8 litrow a po dodaniu br i glosnika obudowa netto wyjdzie powiedzmy 6,8 litra.

Skomentuj

tylko jakie to musiałoby być strojenie żeby br miał taki litraż ? :)
            pozatym zwykle te parę % objętości jakie czyni br nie robi żadnej różnicy :)
            co nie zmienia faktu że dla świętego spokoju przy nietypowych rurkach :)

Skomentuj

litraz tunelu uwzgledniam przy b-r szczelinowych bo tam zajmuje to sporo miejsca. w kolumnach tego nie biore pod uwage bo zakladam ze to co zabierze tunel i magnesy odzyskam wytlumieniem

Skomentuj

Pawel S., przy obudowie CL takie rozumowanie jest słuszne, ale przy b.r. miałbym wątpliwości.

Skomentuj

najwieksze problemy z objetoscia moga byc w malych skrzynkach. tam magnes + tunel to ok litra. a ze takie male monitory wypelniam prawie w calosci to moge tak zakladac i bedzie to sluszne :P

Skomentuj

Bass refleksy tak mocno wytłumiasz?

Skomentuj

to zalezy co sie trafi... i ile watoliny mam na stanie :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                      X