Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niepełne parametry:( jak to się robi z winisd?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niepełne parametry:( jak to się robi z winisd?

takie parametry spisałem z instukcji alpine sws 1022d - dwie cewki, 300w rms, peak 900w.
    czy to wystarczy żeby obliczyć V zamkniętej obudowy, czy ktoś kto wie oco chodzi mógłby mi pomóc? z insturkcji wynika +-28l + objętość głośnika - jakieś 30,75l.
    pomóżcie!
    impendence 2+2 ohm,
    frequency response 30 - 1kh
    spl 85db
    Fs 35 Hz
    Vas 28 l
    Qms 13.86
    Qes 0.67
    Qts 0.64
    Xmax 12.9 mm
    Xmag 14 mm
    DC coil resistance Re 1,8+1,8
    inductance 2.84/0.9 mH

Masz przecież wystarczające parametry

QTS,VAS i FS.....

Dziękuje ........ :P

Skomentuj

ale tam pyta o wiele więcej? wystarczy wprowadzić te które podałeś i jest ok?

Skomentuj

Najlepiej wpisz sobie wszystkie ale te co podał ALTON wystarczą. Proponuje przejżeć strone, jest tam opis tego programiku

Skomentuj

Odwiedź stronke www.kolumny.prv.pl i na niej poszperaj napewno znajdziesz pozdro

Skomentuj

Te parametry które podałeś to więcej niż minimum potrzebne do poprawnego zaprojektowania obudowy. 3 parametry wymienione przez ALTON'a to niezbędne minimum. Podając więcej parametrów zwiększasz dokładność obliczeń i zakres symulacji. Tutorial do WinISD znajduje się także tu: http://audiomania.sart.pl/articles.php?id=10

Skomentuj

dzięki!

rzeczywiście działa - szkoda tylko, że optymalna obudowa to 128l. żeby ją zmieścić w bagażniku chyba zostane przy 30l podanych orzez producenta. przynajmniej dokładnie zobaczyłem na wykresie ile strace
              pozdro,
              j.

Skomentuj

WinISD jest dosc niedokladny (mi tez czasami jakies kosmosy wychodzily) - lepiej zassij BassBox'a 6 i dopiero symuluj...

Skomentuj

WinISD jest dokładny, ale trzeba się trochę pogimnastykować (tylko wytrzymałość mocowa jest źle obliczana). U mnie wyniki WinISD w dużej mierze pokrywają się z wynikami z BBP6 - z niewielkim rozrzutem. juur, uwzględniłeś wpływ wytłumienia ?

Skomentuj

wytłumienie?

nie mam pojęcia jak to zrobić:(
                    oczywiście, przy budowie skrzynki miałem zamiar dołożyć maty/wygłuszenie wewnątrz i coś na zewnątrz ale jak to uwzględnić przy projektowaniu to mogę się tylko was pytać.
                    więc pytam: jak mam to zrobić?
                    każda sugestia zostanie zanalizowana i mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie.
                    thanks from the mountain.

Skomentuj

Dwa posty wcześniej podałem Ci link do tutoriala WinISD, w którym jest to opisane... zalecam większą uwagę w czytaniu postów :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X