Jak w temacie chciałbym zbudowac glosnik centralny mam juz 2x front (2xarn150+sc10n). Jako wysokotonowy bedzie sc10n i tu moje pytanie co lepiej zastosowac 2x GDM-14-130-8-SC czy 2xARN116?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa głośnika centralnego
Collapse
X
-
najlepiej to samo co masz we frontach, tak nakazuje sztuka.
Zamieszczone przez sianes2x GDM-14-130-8-SC
w ostateczności:Zamieszczone przez sianes2xARN116
Głupio jest się tak ciągle powtarzać (chyba arta jakiegoś napiszę :P ) ale średniak to pełnopasmowa kolumna! Jak to jest że era dolby surround skończyła się z 10 lat temu, a ludzie dalej myślą że tyły i centrale to kolumny efektowe z pasmem uciętym zarówno od dołu jak i od góry? :)
-
Zamieszczone przez sianesTakero Kto mysli?? Czyli wedlug Twojego toku myslenia nalezy zastosowac glosnik ktory przenosi od 30Hz bo musi byc pelne pasmo tak :lol: ??
http://www.bowers-wilkins.com/displa...fid=1162&sc=ht
http://www.bowers-wilkins.com/displa...fid=1161&sc=ht
http://www.visaton.com/en/bauvorschl...807/index.html
poklikaj, poczytaj, a potem zweryfikuj tego lola...
Skomentuj
-
Oczywiscie nie ma sensu dawac na kolumny tylne takich samych glosnikow jak we frontach. Centralny powinien byc jak fornty tlyko ciezko to zrobic bo w centralnym mamy dwa niskosreniotonowce a we frontach nie zawsze. No i centralnny przewanzie lezy a nie stoi, bo inaczej bedzie zaslania TV :twisted:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserOczywiscie nie ma sensu dawac na kolumny tylne takich samych glosnikow jak we frontach.
Poczytaj specyfikacje.
Zamieszczone przez pegelmesserCentralny powinien byc jak fornty tlyko ciezko to zrobic bo w centralnym mamy dwa niskosreniotonowce a we frontach nie zawsze. No i centralnny przewanzie lezy a nie stoi, bo inaczej bedzie zaslania TV :twisted:
Zresztą gdzieś tu na forum w dziale konstrukcji powinien wisieć central na jednej vifie tc14 chyba + etonie.
Poszukaj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserOpcja jest taka ze centralny ma lezec, ma miec dwa niskosredniotonowce i tyle. Tylne glosniki maja miec jeden niskosredniotonowiec. Fronty tez dwa, najlepoije z wysokotonowcem posrodku.
Czym możesz poprzeć to co napisałeś ? Masz jakieś argumenty czy to po prostu Twoje osobiste zdanie, a jeśli tak to dopisz to, bo jeszcze ktoś pomyśli że tak naprawdę musi być...
Skomentuj
-
pegelmesser, najwyrazniej twoje zdanie jest w tym temacie zdecydowanie bledne. Nie ma zadnej reguly ile ma byc we frontach czy tylach przetwornikow. Tak samo glupio jest twierdzic ze cos bedzie nie tak z centralem na 1dnym midbasie.. bedzie nie tak moze jesli bedziesz siedzial 0,5m przed TV.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroSwoją droga nie widziałem jeszcze stojącego centrala...
...i wcale nie jest to bledne jesli sie siedzi dostatecznie daleko. W malym pokoju to nie przejdzie ale w duzym to juz zupelnie co innego.
Zamieszczone przez n_omyzsNie ma zadnej reguly ile ma byc we frontach czy tylach przetwornikow. Tak samo glupio jest twierdzic ze cos bedzie nie tak z centralem na 1dnym midbasie.. bedzie nie tak moze jesli bedziesz siedzial 0,5m przed TV.
Skomentuj
-
marian, jeśli nie zauważyłeś ja od samego początku popieram centrale na jednym midbasie ;]
Mimo wszystko popieram centrale leżące, ale niestety tu już się robi większa rzeźba żeby przy jednym midbasie i kopułce dobrze to wyglądało, ale jak już się nieraz przekonałem - da się :)
Ze stojącym midbasem jest problem tego typu że większość ludzi, wliczając w to mnie, nawet jeśli ma tv na ścianie, to jednak zaraz pod nim znajduje się stolik z ampli, dvd i innymi płytami itd, co skutecznie uniemożliwia zastosowanie takiej kolumny, ale Ci których ten problem nie dotyczy mają sporo łatwiej
Zamieszczone przez majkipeW centralnym chodzi głównie o lektora to jest to pytanie retoryczne.
Skomentuj
Skomentuj