Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa głośnika centralnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa głośnika centralnego

Jak w temacie chciałbym zbudowac glosnik centralny mam juz 2x front (2xarn150+sc10n). Jako wysokotonowy bedzie sc10n i tu moje pytanie co lepiej zastosowac 2x GDM-14-130-8-SC czy 2xARN116?

najlepiej to samo co masz we frontach, tak nakazuje sztuka.
    Zamieszczone przez sianes
    2x GDM-14-130-8-SC
    to to w przedbiegach odpada...
    w ostateczności:
    2xARN116
    , ale imho jeśli już coś robić to robić to dobrze.
    Głupio jest się tak ciągle powtarzać (chyba arta jakiegoś napiszę :P ) ale średniak to pełnopasmowa kolumna! Jak to jest że era dolby surround skończyła się z 10 lat temu, a ludzie dalej myślą że tyły i centrale to kolumny efektowe z pasmem uciętym zarówno od dołu jak i od góry? :)

Skomentuj

Takero Kto mysli?? Czyli wedlug Twojego toku myslenia nalezy zastosowac glosnik ktory przenosi od 20Hz(po co???) bo musi byc pelne pasmo tak :lol: ?? Zapytalem tylko ktory lepiej napisales arn i po co cala ta reszta? dzieki

Skomentuj

Takero Kto mysli?? Czyli wedlug Twojego toku myslenia nalezy zastosowac glosnik ktory przenosi od 30Hz bo musi byc pelne pasmo tak :lol: ??
        http://www.bowers-wilkins.com/displa...fid=1163&sc=ht
        http://www.bowers-wilkins.com/displa...fid=1162&sc=ht
        http://www.bowers-wilkins.com/displa...fid=1161&sc=ht
        http://www.visaton.com/en/bauvorschl...807/index.html
        poklikaj, poczytaj, a potem zweryfikuj tego lola...

Skomentuj

no dobrze fajne pewnie tez niemalko kosztuja ale co z tego ? Pytanie brzmialo ktora z dwoch . jestem zwyklym smiertelnikiem i nie jest mi potrzebna centralka przenoszaca do granic mozliwosci. Dla mnie taki arn mysle ze starczy az nadto

Skomentuj

to co w kolumnach sianes - arn150 :)

Skomentuj

Oczywiscie nie ma sensu dawac na kolumny tylne takich samych glosnikow jak we frontach. Centralny powinien byc jak fornty tlyko ciezko to zrobic bo w centralnym mamy dwa niskosreniotonowce a we frontach nie zawsze. No i centralnny przewanzie lezy a nie stoi, bo inaczej bedzie zaslania TV :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Oczywiscie nie ma sensu dawac na kolumny tylne takich samych glosnikow jak we frontach.
                pegelmesser, litości... Ty jak zwykle ...
                Poczytaj specyfikacje.

Centralny powinien byc jak fornty tlyko ciezko to zrobic bo w centralnym mamy dwa niskosreniotonowce a we frontach nie zawsze. No i centralnny przewanzie lezy a nie stoi, bo inaczej bedzie zaslania TV :twisted:
                Zobacz sobie moje linki,biorąc za przykład B&W można zrobić centrala na jednym niskośredniotonowcu który będzie leżał. Swoją droga nie widziałem jeszcze stojącego centrala...
                Zresztą gdzieś tu na forum w dziale konstrukcji powinien wisieć central na jednej vifie tc14 chyba + etonie.
                Poszukaj.

Skomentuj

Ty znow takero swoje.... Ile mozna. Opcja jest taka ze centralny ma lezec, ma miec dwa niskosredniotonowce i tyle. Tylne glosniki maja miec jeden niskosredniotonowiec. Fronty tez dwa, najlepoije z wysokotonowcem posrodku. Basta.

Skomentuj

Opcja jest taka ze centralny ma lezec, ma miec dwa niskosredniotonowce i tyle. Tylne glosniki maja miec jeden niskosredniotonowiec. Fronty tez dwa, najlepoije z wysokotonowcem posrodku.
                    zobacz moje linki...
                    Czym możesz poprzeć to co napisałeś ? Masz jakieś argumenty czy to po prostu Twoje osobiste zdanie, a jeśli tak to dopisz to, bo jeszcze ktoś pomyśli że tak naprawdę musi być...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      to po prostu Twoje osobiste zdanie
                      Dokladnie! Linki ogladalem. Spokojnie!

Skomentuj

pegelmesser, najwyrazniej twoje zdanie jest w tym temacie zdecydowanie bledne. Nie ma zadnej reguly ile ma byc we frontach czy tylach przetwornikow. Tak samo glupio jest twierdzic ze cos bedzie nie tak z centralem na 1dnym midbasie.. bedzie nie tak moze jesli bedziesz siedzial 0,5m przed TV.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          Swoją droga nie widziałem jeszcze stojącego centrala...
                          Tegoroczne AudioShow:

...i wcale nie jest to bledne jesli sie siedzi dostatecznie daleko. W malym pokoju to nie przejdzie ale w duzym to juz zupelnie co innego.

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Nie ma zadnej reguly ile ma byc we frontach czy tylach przetwornikow. Tak samo glupio jest twierdzic ze cos bedzie nie tak z centralem na 1dnym midbasie.. bedzie nie tak moze jesli bedziesz siedzial 0,5m przed TV.
                          Dokladnie.

Skomentuj

moje pytanie co lepiej zastosowac 2x GDM-14-130-8-SC czy 2xARN116?
                            W centralnym chodzi głównie o lektora to jest to pytanie retoryczne.
                            Pozdro

Skomentuj

marian, jeśli nie zauważyłeś ja od samego początku popieram centrale na jednym midbasie ;]
                              Mimo wszystko popieram centrale leżące, ale niestety tu już się robi większa rzeźba żeby przy jednym midbasie i kopułce dobrze to wyglądało, ale jak już się nieraz przekonałem - da się :)
                              Ze stojącym midbasem jest problem tego typu że większość ludzi, wliczając w to mnie, nawet jeśli ma tv na ścianie, to jednak zaraz pod nim znajduje się stolik z ampli, dvd i innymi płytami itd, co skutecznie uniemożliwia zastosowanie takiej kolumny, ale Ci których ten problem nie dotyczy mają sporo łatwiej

Zamieszczone przez majkipe
                              W centralnym chodzi głównie o lektora to jest to pytanie retoryczne.
                              z choinki się urwałeś ? :) gdzie spędziłeś ostatnie 10 lat życia ? :)

Skomentuj

majkipe, za Twoje rady podziekujemy już. Macie racje zastosuje to samo co we frontach czyli arny 150 + sc10n

Skomentuj

Nie na temat...
                                  takero, Posty: 8888 xD

Skomentuj

Czaruję...
                                  X