Zamieszczone przez gi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szumy, skąd?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez n_omyzsKable sygnalowe masz ok? Jak masz poskladanego uni? Jakas metalowa skrzynka? Jak trafo - oddzielone czy jak? Probowales trafem ruszac czy szum sie zmienia czy to trafko nie sieje?
Wzmak:
Jakość gówniana, ale coś tam powinno być widać
Trafem nie ruszałem :)
gi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez giPS: Uziemienie jest.
Edit: Poza tym, jak myślisz po co ten czarny kabelek, który idzie od trafa, zaraz przy czerwonych pierwotnych?
Generalnie, nie wiem po co robiłeś tak jak robiłeś, pusciłeś 230V przez cały wzmak niebieskimi kablami, skoro mogłeś czerwone od trafa bezposrednio do wtyku podpiąć, kolejną rzeczą to wtórne, które przebiegają przez strumień magnetyczny trafa, też tutaj nie jest ok, pasuje trafo przekręcić o 180'
Skomentuj
-
No i kto stosuje kostki elektryczne w urzadzenaich elektronicznych? Nie spotkalme sie z czyms takim jeszcze.
Urzadzen w II klasie ochronnosci nie wolno uziemiac ani zerowac wiec bo co robic sobie problemy.
To czy faktycznie bolec w gniazdku jest mostkowany z zerowym czy faktycznie idzie do uziomu jestesmy w stanie tylko sprawdzic sprawdzajac cala instalacje lacznie z kopaniem dolow w celu sprawdzenia uziomu.
Skomentuj
-
Generalnie sprzydała by się notka gi, które to kabelki do czego są( bo to dziwne trafo, ktore wygląda jakby miało kabel do którego trzeba podłączyć przewód zerowy/uziemiający)
Można też zrobić dość prosty ekperyment, niestety nie pamiętam go dokładnie, ale polegało to na czymś takim, że od tyłu obudowy komputera(jeżeli komp jest podpięty do gniazdka z uziemieniem/zerowniem) ciągniemy kabelek, do kaloryfera, jeżeli dotkniemy go, i lecą iskry (różnica potencjałów) to mamy zerowanie, jeżeli dotkniemy i nie ma różnicy potencjałów, to mamy uziemiony. Gdzieś to wyczytałem, ale nie wiem na ile to prawdziwe od strony technicznej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Można też zrobić dość prosty ekperyment
ten eksperymant mozna sobie wsadzic na polke z bajkami ...wasik mysl troche czlowieku jak sciagasz bluze z elektrostatycznego materialu i skacza iskry "po nim" to znaczy ze jest uziemiona ? ...
a upalenie scalaka lezacego na stole przez wyladowanie gdy zblizasz reke ? czyzby scalak byl uziemiony ? a moze twoje cialo ?
do iskrzenia itp nie trzeba uziemienia itd....tylko zwyklej roznicy potencjalow
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserNieprawda, kolejny mit pseudoelektrykow z elektrody pewnie...
Zamieszczone przez bawolekjak czegos nie jestes pewnien to poprostu tego nie pisz ...i nie powielaj durnot
Zamieszczone przez wasik1989Gdzieś to wyczytałem, ale nie wiem na ile to prawdziwe od strony technicznej.
Zamieszczone przez wasik1989i lecą iskry (różnica potencjałów)
Skomentuj
-
moze i warna dostane ale co tam ...
wasik malo domyslna istoto ktora pewnie juz w podsatwowce miala problemy ...
po to napisalem w poscie wzyej to co napisalem zeby pokazac jak bezmyslnie cos kopiujesz i powtarzasz
skoro w nawiasie piszesz "roznica potencjalow" to po jaka cholere wiazesz to z zerowaniem ....
wiazesz to bo nie nie rozumiesz zadnych tych zjawisk, tak samo jak cala reszta zrozum ze jak przeniesiesz pare paczek po scenie to jeszcze nie jestes akustykiem
to jest moja wycieczka do twojej osoby podsumowujaca całą twoją radosna tworczosc na forum odkad ja na nim przebywam.....
masz konflikt z kazdym na forum kto ma jakies pojecie i wie co pisze bo poprostu nie sposob wytrzymac z gowniarzem ktory pisze takie pierdoly mozesz byc guru dla dzieci z piaskownicy !
mi nalezy sie warn .. ale niech ktos go w koncu zablokuje przez niego i jego teksty cierpi cale forum i dobrze o tym wie sporo osob
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolekskoro w nawiasie piszesz "roznica potencjalow" to po jaka cholere wiazesz to z zerowaniem ....
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic291682.html
Ja elektrykiem nie jestem.
Reszty nie będę komentował, bo szkoda mi czasu na dyskusje z Tobą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Jesteś pewien że to uziemienie a nie przewód zerowy jak to w większości instalacji jest?
Edit: Poza tym, jak myślisz po co ten czarny kabelek, który idzie od trafa, zaraz przy czerwonych pierwotnych?
Generalnie, nie wiem po co robiłeś tak jak robiłeś, pusciłeś 230V przez cały wzmak niebieskimi kablami, skoro mogłeś czerwone od trafa bezposrednio do wtyku podpiąć, kolejną rzeczą to wtórne, które przebiegają przez strumień magnetyczny trafa, też tutaj nie jest ok, pasuje trafo przekręcić o 180'
Generalnie niebieskie kabelki (te które są widoczne) idą od wejścia do potka (muszę je wymienić, ale nie mam kiedy lecieć po porządny przewód ekranowany).
Niebieskimi kabelkami idzie też kawałek zasilanie i łączy się z czerwonymi (po lewej stronie).
Co do ułożenia kabli na trafie ... Kable wydają się dość delikatne i mało elastyczne więc puściłem je najmniejszą linią oporu. Trafo z forumowego zamówienia, polookam czy zmiana pozycji coś da.
Aha kostki elektryczne są tylko na zasilaniu, jakieś przeciwwskazania ?
gi
Skomentuj
Skomentuj