Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumna trójdrożna zwrotnica i cała "kosmetyka"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumna trójdrożna zwrotnica i cała "kosmetyka"

Witam wszystkich!
    proszę o pomoc i o wyrażenie opinii na temat budowy planowanego zestawu, tzn.
    GDN 30/120/1 GDM 16/80 GDWK 11/100. Obudowa ma mieć netto ok. 70l litrów strojenie na 36-37 Hz. Problem dotyczy samej obudowy(jakiej grubości płyty,tzn. gdzie grubsze a gdzie cieńsze scianki i jak rozplanować wzmocnienia wewnątrz obudowy) ponadto jaką zwrotnicę (jakie są proponowane częstotliwości podziału i z jakim tłumieniem czy jest może dostępna jakaś gotowa JANBO pod tą konfigurację )
    liczę na pomoc bardziej doświadczonych konstruktorów
    pozdrawiam :)

Obudowy robi sie zazwyczaj z wiorowki 18mm bo tania fronty glownie z MDF-u bo mozna go dobrze frezowac a jak pieniadze to nie problem to calosc mozna wykonac z MDF-u. Choc przy tych glosnikach i uniwersalnej zwrotnicy to wystarczy wszystko z wiorowki. Wzmocnienia przy duzej obudowie powinny byc i sa one duzo wazniejsze niz material obudowy. Wzmocnienia moga byc z otworowanych formatek albo z odpadow np kilku-kilkunastocentymetrowych paskow materialu i powinny laczyc scianki ze soba, najczesciej na krzyz.

Zwrotnice pod ten zestaw powinienes znalezc w Janbo, oczywiscie lepsza bylaby specjalnie zaprojektowana i pomierzona ale do tego zestawy glosnikow mozesz takiej nie znalezc. Mozesz pogzebac w necie i poszukac jakiegos gotowego projektu kolumn na podobnych glosnikach gdzie bedzie zwrotnica. Twoj projekt to nic innego jak Tonsilowskie chyba Miltony a gdyby wymienic wysokie na tube to wyjda Altusy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Twoj projekt to nic innego jak Tonsilowskie chyba Miltony a gdyby wymienic wysokie na tube to wyjda Altusy.
      tak wiec lepiej poszukac zwrotnic od tych kolumn i pobawic sie z tlumikami lub wykonac od podstaw wg tego schematu...

Skomentuj

no ok myślałem o firmie Polink która robi zwrotki wg schematu na zamówienie, dlatego może ktoś podrzuci częstotliwości podziału i tłumienie :)

a z JANBO może ten model ZWROTNICA TRÓJDROŻNA J-3P/2 lub ten ZWROTNICA TRÓJDROŻNA J-3A lub ZWROTNICA TRÓJDROŻNA J-3AN (która z nich wg Was najlepiej pasuje do tej konfiguracji) ??? a najlepiej która z tej stronki http://www.janbo.com.pl/zwrot_tr.html

[ Dodano: 2008-11-16, 23:24 ]
        a z tego co się orientuje (poprawcie mnie jak się mylę) ten basowy gdn występował jedynie w Zeusach i nigdzie indziej

Skomentuj

Zamieszczone przez blindmanad
          no ok myślałem o firmie Polink która robi zwrotki wg schematu na zamówienie, dlatego może ktoś podrzuci częstotliwości podziału i tłumienie
          a skad mamy ci to wziasc? z nieba? to sie robi na podstawie pomiarow a nie wrozenia z fusow ;]

szukaj zwrotnicy od altusow lub czegos podobnego

Skomentuj

ok .zapytam inaczej a z charakterystyk częstotliwościowych głośnika można coś okreslic bo chyba ona też ma jakieś znaczenie, no nie???

Skomentuj

blindmanad, tak ale musisz nastepnie zastosowac jakies dobrane elementy i znow pomierzyc charakterystyki kolumny tak aby zwrotke dostosowac do rzeczywistosci bo symuacje tu niewiele daja

Skomentuj

hmm kontaktowałem sie z firma Janbo i tam polecili mi moduł ZWROTNICA TRÓJDROŻNA J-3A więc najpewniej na taki się zdecyduje, chyba że ktoś miał już jakieś doświadczenia z taką konfiguracja.
                aha i dzięki za podjęcie dyskusji, jak się okazuje to nie wszystko jest takie proste :)

Skomentuj

jak się okazuje to nie wszystko jest takie proste
                  brawo - nareszcie to zrozumiales

więc najpewniej na taki się zdecyduje
                  no to rob i ciesz sie. tylko pozniej nie pisz tematow "jakie 18" na kolumne do pokoju" bo ci malo basu lub to zle gra ;]

Skomentuj

sluchaj Pawle S nie wiem skąd tyle ironii w twoich postach
                    jeśli uważasz że temat nie ma sensu to się nie podejmuj dyskusji. nie podważam twoich zdolności ale myślę że nie musisz mnie uważać za kolesia który wpada tu na gotowe typu ''wytnij wklej " projekty
                    i nie, nie będe wpadał z postem z głosnikiem 18" bo chyba nie tylko tu o bas chodzi

Skomentuj

blindmanad, siedze tu juz kilka lat i czesto zdazaja sie osoby takie jak ty. skoro i tak juz kupiles wszsytko to po co wogole zakladasz temat? dostales rady ale i tak robisz po swojemu - i to mnie wlasnie najabrdziej wkurza! wiem ze robisz zle ale i tak mimo naszych rad dalej nikogo nie sluchasz...

Skomentuj

"szukaj zwrotnicy od altusow lub czegos podobnego" to Twoja rada, tak ?
                        więc idąc dalej tym krokiem natknąlem się właśnie na ofertę firmy Janbo, czy to jest błąd??? z tego co wiem ludzie posiadający Altusy 300 wymieniali seryjne zwrotki na tego typu, więc w takim razie popełnili oni też podjęli błędną decyzję.
                        i nie kupiłem wszystkiego tylko na razie na miejscu mam głośniki.

I jeżeli faktycznie robię wszystko bardzo żle (czego w ogóle nie podważam) to proszę powiedz czy błądzę tylko z doborem zwrotnicy czy z czymś więcej ?
                        a nie robię zestawu na rok grania czy na jakiegoś sylwestra tylko coś co będzie stało u mnie długo a poza tym nie jest to tania inwestycja...

Skomentuj

blindmanad,
                          Ja mam właśnie ALTUSY 110 po całkowitej regeneracji. Głośniki wymienione na nowe (nie regenerowane), nowa zwrotnica właśnie JANBO, nowe nowe kable, nowe wytłumienie, odrestaurowana obudowa (zeszlifowana i odmalowana). Grały ok 7 dni po ok 2h dziennie.
                          Aktualnie stoją obok kina i się kurzą.
                          Są na sprzedaż- jak byś był zainteresowany to zapraszam na PW.
                          Oddam taniej niż byś miał robić cały system na nowo.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z tego co wiem ludzie posiadający Altusy 300 wymieniali seryjne zwrotki na tego typu, więc w takim razie popełnili oni też podjęli błędną decyzję.
                            Tak. To dosc spory blad wymieniac dedykowana zwrote (jakaby nie byla) na cos uniwersalnego.. porownaj sobie chociazby SPL tych glosnikow.

i nie kupiłem wszystkiego tylko na razie na miejscu mam głośniki.
                            Niestety.. szkoda ze kupiles glosniki bo mozna by poszukac jakiegos projektu z dopracowana zwrotką

I jeżeli faktycznie robię wszystko bardzo żle (czego w ogóle nie podważam) to proszę powiedz czy błądzę tylko z doborem zwrotnicy czy z czymś więcej ?
                            a nie robię zestawu na rok grania czy na jakiegoś sylwestra tylko coś co będzie stało u mnie długo a poza tym nie jest to tania inwestycja...
                            W takim razie bardzo zle bo powinienes zastosowac dopracowany projekt jesli to ma byc porzadny zestaw a nie prowizorka... twoj sprawa co z tym zrobisz.. glosniki mozna zawsze sprzedac i pomysyslec nad czyms lepszym albo zamontowac tam byle zwrote i grac takim zestawem.

Skomentuj

czy błądzę tylko z doborem zwrotnicy czy z czymś więcej ?
                              TYLKO ze zwrotnica co wcale az takie banalne niejest. zwrotnica to najwazniejsza czesc kolumny. to ona odpowiada za rozdzielenie pasma na poszczegolne glosniki i to ona w ostatecznosci kreuje brzmienie calej kolumny.
                              kolumna na tanich glosnikach z dobra zwrotnica moze zagrac lepiej niz drogie glosniki z "uniwersalna" zwrotnica

skoro masz juz glosniki (czyli ponad polowa kosztow calych kolumn) to zrob juz do nich ladne obudowy (tylko zapytaj nas czy wszystko jest OK PRZED ZAKUPEM) i wsadz tam niech juz bedzie te janbo. potem zrobisz sobie sprzet pomiarowy, nabierzesz troche wiedzy i pol roku bedziesz sie bawil z pomiarami zeby zrobic pozadna zwrotnice :P

Skomentuj

Czaruję...
                              X