Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tesla ARN 6618 lub 6614 isobaric czy warto w 55 l closed

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tesla ARN 6618 lub 6614 isobaric czy warto w 55 l closed

Witam po raz pierwszy na forum. Proszę o radę odnośnie układu jak w temacie. Nie mam doswiadczenia w budowie konstrukcji elektroakustycznych, mam obudowe zamknietą do suba ok.55l netto w której obecnie zamontowany mam przetwornik Ratho XSS-12S (dosyć przypadkowo kupiony 30 cm średnicy), niestety próby odsłuchowe wypadły słabo. Zastanawiam się co wsadzić do tej budy zamiast niego. Zalezy mi na ładnym, niskoschodzacym basie, nie na duzym hałasie.
    Symulacje w WinISD 2 ARN-ów w układzie isobaric wypadły całkiem obiecujaco, całkiem niskie zejście(nieco lepiej wypadają tu 6618 - -3dB przy 31,83 Hz; -6dB przy 26 Hz, 1dB podbicie w ok. 60 Hz; przy 6614 harakterystyka jest równa ale -3dB przy 35,85 Hza -6dB przy 28,98Hz). W związku z tym mam kilka pytań:
    1. Co sądzicie o takiej konstrukcji.
    2. Jak w praktyce wyglada montaz układu isobaric w obudowie (dwa przetworniki skręcone ze sobą membranami montuje sie normalnie w otworze obudowy? połączenie przetworników uszczelnione silikonem?)
    3. Jak zasilić przetworniki - z jednej końcówki połaczone równolegle w fazie (przeciwfazie), czy każdy z oddzielnej końcówki?
    4. Czy popularny TDA7294 nada sie do tego (wystarczy 1 czy musza być 2 w mostku)?
    5. Ew. inne propozycje przetwornika nadającego się do mojej budy przy założeniu kosztu do 150 zł (ARN 226?)

Twoja koncepcja jest zła. Za duża obudowa , do 55 L możesz wstawić dwa takie głosniki ale normalnie nie w isobaric.

Skomentuj

Zapewne przy tych czestotliwosciach o ktorych pisales masz juz za duzy impuls a spowodowane jest to tandemem ktory zmniejsza podatnosc Vas a zatem i cale strojenie w tak duzej obudowie.

Skomentuj

Włąsnie impuls jest całkiem OK, bo jakieś 14 - 16 max. Sam jestem zaskoczony takimi dobrymi(miom zdaniem) wynikami symulacji, stąd moje pytania.

Skomentuj

Z moich eksperymentow wynika ze rzeczywiscie wbrew teorii nie zwieksza sie radykalnie (w stosunku do jednego glosnika w za duzej obudowie) ale trzeba uwazac na niekontrolowane skoki w podakustycznej.

Skomentuj

A filtr subsonic nie pomoże na te niekontrolowane skoki w podakustycznej. Bo symulacje (no moze poza niskim SPL) wypadają naprawde obiecujaco(aż za bardzo)

Skomentuj

Trzeba wziaść pod uwagę wytrzymałosć mocową w takiej obudowie. Co po potencjalnie dużych możliwościach basu w które wątpie ,jeżeli głosnik osiagnie swój kres przy kilku W mocy. Za bardzo basem się nie nacieszysz.
              Jak chcesz mieś isobaric to zmniejsz obudowę o połowe lub dodaj jeszcze 2 głosniki .

Skomentuj

Co do symulacji to jeżeli chodzi o te głośniki to nie do końca się zgadza, jak chcesz dobry łomot to daj 2ARN-y do 55-65l netto BR strojenie na 33-35Hz , jak zależy ci na lepszej kontroli to zatkasz BR i po kłopocie.

pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                X