Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 500-600zł. lepsze od Solo 7c

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do 500-600zł. lepsze od Solo 7c

Witam, jakieś ponad pół roku temu kupiłem sobie Microlab-y solo 7c i od tego czasu zaczęła sie moja zabaw z prawdziwymi drewnianymi kolumnami, Otóż od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem zrobienia własnych. I tu powstaje mój problem jako ze będzie to moja pierwsza konstrukcja. Mam kilka pytań. Wiem na pewno ze jakoś wysoko tonowy będzie sc10n (troche juz o tym poczytałem) ale mam problem co do średnio-niskotonowego czy ma to być ARN 150/60/4 czy Głośnik ARN 188-8/4 czy może jednak STX18. Mój cel jest taki aby grało to lepiej od solo 7c I teraz czy zrobić 2 drożna czy 2,5. ? oczywiście na stronę po dwa średnio-niskotonowe. Główne zastosowanie to słuchanie muzyki, później rozszerzenie zestawu do 5.1 jako kino domowe :)

Na tych przetwornikach wcale nie musi zagrac lepiej od Microlabów... ile masz na to kasy?

Skomentuj

ja wiem fajnie byłoby zamknąć sie w 500 maks 600zł. Ze wszystkim, czyli głośniki, zwrotnice, i materiał na obudowy :) microlab-y kosztowały mnie 320zł. No i są 2,5 drożne.

Skomentuj

Ja polecałbym zrobić jakieś dobre monitorki...za tą kase można juz się pokusić na przykład o tonsile 15/40 i DX25 zagra to o wiele ładniej niz ARNy i Visaton, który nie jest wart swojej ceny:)

Skomentuj

Hmm ostatecznie mogą być i monitorki a jak będę miał więcej kasy to zrobiłbym jakieś frontowe podłogowe a te pójdą na efektowe:) a vifa wysoko tonowa sa jakieś dwa modele DX25TG05-04 i DX25SC05-04 obie są po 100zł różnią sie one czymś ? ewentualnie doradźcie jakis sklep z gdzie by kupić głośniki, i czy kogoś z forum można by poprosić o zrobienie zwrotnicy, oczywiście odpłatnie.

Skomentuj

DX25TG05-04 są nie ekranowane - nie można stawiać blisko tv bądź monitora bo możesz mieć niespodzianke :smile:

Skomentuj

Zapytaj Pawła S. pewnie chętnie pomoże ze zwrotnicami. Tylko pamiętaj jeszcze, że głośniki w kinie muszą być wszystkie takie same bo inaczej zepsujesz efekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                DX25TG05-04 są nie ekranowane - nie można stawiać blisko tv bądź monitora bo możesz mieć niespodzianke :smile:
                stare uogólnienie. to dotyczy tylko CRT, w LCD nie ma to znaczenia bo nie ma odchylania jak w kineskopie.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez maciek06
                  Wiem na pewno ze jakoś wysoko tonowy będzie sc10n (troche juz o tym poczytałem) ale mam problem co do średnio-niskotonowego
                  skoro wybrales juz visatona sc10n i jestes poczatkujacy to masz dosc waski wybor wooferow do ktorych sa juz gotowe zwrotnice.

czy ma to być ARN 150/60/4 czy Głośnik ARN 188-8/4 czy może jednak STX18
                  akurat do tych glosnikow zwrotnicy brak :P

I teraz czy zrobić 2 drożna czy 2,5. ?
                  mam nadzieje ze rozrozniasz czym sie roznia 2 drogi od 2,5 drog?

Główne zastosowanie to słuchanie muzyki
                  jakiej muzyki?
                  co ci nie pasowalo w microlabach? co bys chcial poprawic a co zostawic?

Zamieszczone przez izbic
                  za tą kase można juz się pokusić na przykład o tonsile 15/40 i DX25 zagra to o wiele ładniej niz ARNy i Visaton, który nie jest wart swojej ceny:)
                  z tym visatonem moge polecic tylko jedno polaczenie - tonsil GDN 16/50/6 + sc10n ale sa 2 ALE.
                  1-tonsil obecnie kosztuje 88zl co jest juz lekka przesada (chociaz i tak moze byc wart tyle)
                  2-ten tonsil zasluguje na cos lepszego niz visaton

vifa wysoko tonowa sa jakieś dwa modele DX25TG05-04 i DX25SC05-04 obie są po 100zł różnią sie one czymś ?
                  sc to ekranowany i podobno ma troche inna ch-ke

czy kogoś z forum można by poprosić o zrobienie zwrotnicy, oczywiście odpłatnie.
                  jak sie nie spieszy to moge sie tym zajac
                  fotki moge podac na PW

Zamieszczone przez izbic
                  Tylko pamiętaj jeszcze, że głośniki w kinie muszą być wszystkie takie same bo inaczej zepsujesz efekt.
                  wlasnie - przemysl to dobrze. najlepiej zeby cale kino bylo na tym samym

Skomentuj

imho szkoda kasy na arny - to slabe glosniki wymagajace, zeby caly zestaw dobrze gral dobrej kopulki. z tanimi nie ma cudow (do ktorych raczej sc10n mozna tez zaliczyc) - gra to bardzo przecietnie. calkiem prawdopodobne ze gorzej niz twoje microlaby.
                    probuj tego nowego tonsila i do tego jakas vifke - lepiej xt25

Skomentuj

Czaruję...
                    X