Witam, jakieś ponad pół roku temu kupiłem sobie Microlab-y solo 7c i od tego czasu zaczęła sie moja zabaw z prawdziwymi drewnianymi kolumnami, Otóż od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem zrobienia własnych. I tu powstaje mój problem jako ze będzie to moja pierwsza konstrukcja. Mam kilka pytań. Wiem na pewno ze jakoś wysoko tonowy będzie sc10n (troche juz o tym poczytałem) ale mam problem co do średnio-niskotonowego czy ma to być ARN 150/60/4 czy Głośnik ARN 188-8/4 czy może jednak STX18. Mój cel jest taki aby grało to lepiej od solo 7c I teraz czy zrobić 2 drożna czy 2,5. ? oczywiście na stronę po dwa średnio-niskotonowe. Główne zastosowanie to słuchanie muzyki, później rozszerzenie zestawu do 5.1 jako kino domowe :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kolumny do 500-600zł. lepsze od Solo 7c
Collapse
X
-
Hmm ostatecznie mogą być i monitorki a jak będę miał więcej kasy to zrobiłbym jakieś frontowe podłogowe a te pójdą na efektowe:) a vifa wysoko tonowa sa jakieś dwa modele DX25TG05-04 i DX25SC05-04 obie są po 100zł różnią sie one czymś ? ewentualnie doradźcie jakis sklep z gdzie by kupić głośniki, i czy kogoś z forum można by poprosić o zrobienie zwrotnicy, oczywiście odpłatnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PrzemyslDX25TG05-04 są nie ekranowane - nie można stawiać blisko tv bądź monitora bo możesz mieć niespodzianke :smile:ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maciek06Wiem na pewno ze jakoś wysoko tonowy będzie sc10n (troche juz o tym poczytałem) ale mam problem co do średnio-niskotonowego
Zamieszczone przez maciek06czy ma to być ARN 150/60/4 czy Głośnik ARN 188-8/4 czy może jednak STX18
Zamieszczone przez maciek06I teraz czy zrobić 2 drożna czy 2,5. ?
Zamieszczone przez maciek06Główne zastosowanie to słuchanie muzyki
co ci nie pasowalo w microlabach? co bys chcial poprawic a co zostawic?
Zamieszczone przez izbicza tą kase można juz się pokusić na przykład o tonsile 15/40 i DX25 zagra to o wiele ładniej niz ARNy i Visaton, który nie jest wart swojej ceny:)
1-tonsil obecnie kosztuje 88zl co jest juz lekka przesada (chociaz i tak moze byc wart tyle)
2-ten tonsil zasluguje na cos lepszego niz visaton
Zamieszczone przez maciek06vifa wysoko tonowa sa jakieś dwa modele DX25TG05-04 i DX25SC05-04 obie są po 100zł różnią sie one czymś ?
Zamieszczone przez maciek06czy kogoś z forum można by poprosić o zrobienie zwrotnicy, oczywiście odpłatnie.
fotki moge podac na PW
Zamieszczone przez izbicTylko pamiętaj jeszcze, że głośniki w kinie muszą być wszystkie takie same bo inaczej zepsujesz efekt.
Skomentuj
-
imho szkoda kasy na arny - to slabe glosniki wymagajace, zeby caly zestaw dobrze gral dobrej kopulki. z tanimi nie ma cudow (do ktorych raczej sc10n mozna tez zaliczyc) - gra to bardzo przecietnie. calkiem prawdopodobne ze gorzej niz twoje microlaby.
probuj tego nowego tonsila i do tego jakas vifke - lepiej xt25
Skomentuj
Skomentuj