Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BSW104-II sekcja zwłok.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BSW104-II sekcja zwłok.

Zainspirowany tym tematem http://tuningforum.pl/viewtopic.php?...5d0381334d2fbe postanowiłem że spróbuję naprawić najmniejszego z serii bsw II który przez dłuższą chwilę został potraktowany napięciem stałym.
    Karkas cewki o średnicy 50mm jest aluminiowy, cewka 4-ro warstwowa nawinięta drutem okrągłym miedzianym, głośnik ma podwójne dolne zawieszenie, masywny aluminiowy kosz i potężny magnes. Nabiegunniki widać że są obrabiane na tokarce.
    Problemem jest teraz nawinięcie cewki, jakiego użyć lakieru? Nie może być byle jaki ze względu na spore siły i duże wahania temperatur.

I niby chcesz sam nawinac drut? ciekawy jestem jak ja potem wycentrujesz. takie rzeczy sie kupuje nowe jak chcesz zrobic dobrze.

Skomentuj

Z nawinięciem i centrowaniem sobie poradzę, kwestia tylko pozostaje jakiego lakieru użyć.

Skomentuj

Polecam lakiery stosowane przy przezwajaniu silników-ale samoschnące NIE PIECOWE!
        coś takiego- http://www.selmex.pl/go.live.php/PL-...&ref=SMQ%3D%3D. Na twoim mniejscu poszedł bym do warsztatu elektromechanicznego i poprosił o ,,pare" kropel lakieru,ale nie powierzaj tego fachowcom z warsztatu -przedobrzą i warstwa będzie za duża.
        Mam pytanie- jakiej średnicy to drut nawojowy?

Skomentuj

Obecne cewki nawijane sa drutem tzw samospiekiem gdzie zewnetrzna warstwa to specjalny klej ktory po podgrzaniu skleja sie i cewka sie trzyma kupy. Podgrzanie nastepuje przez przepuszczenie duzego pradu przez cewke. A potem czeka jeszcze proces wygrzewania w piecu zeby ustapily naprezenia itp.

Reczne nawijanie to wg mnie nieporozumienie, bo po pierwsze trzeba miec odpowiedni (srednica) cylinder na ktory naklada sie karkas a na to wszystko nawija drut.
          Lakiery poliuetanowe mozna kupic bo elektrycy ich uzywaja tylko oni nie musza sie szczypac o kazdy ulamek milimetra tak jak ma to miejsce w cewce glosnika gdzie luz miedzy cewka a nabiegunnikiem wynosi 0,3-0,4mm.

Skomentuj

Drut ma średnicę 0,35-0,40mm ciężko dokładnie zmierzyć bo emalia jest totalnie spalona.
            Nawinięte było 4 warstwy po 36zwoi. Wg producenta wysokość nawoju to 18,8mm, skok liniowy 5,4 w jedną stronę a nabiegunnik ma wysokość 8mm.

Może i nawijanie cewki to nieporozumienie ale z drugiej strony co mam do stracenia? Jak nie wyjdzie to zakupie gotową cewkę. W stx są dosyć tanie cewki tylko że za wysyłkę ryczą sobie 20zł ...

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
              W stx są dosyć tanie cewki tylko że za wysyłkę ryczą sobie 20zł ...
              Dogadaj się z kimś kto kupuje głosniki, niech dorzuci do swojego zamówienia i potem pocztą wyśle choćby w pudełku po papierosach.

Skomentuj

Z tym przewijaniem macie rację.Cewka już zamówiona na allegro, ta z stx-a się nie nadaje ma za krótki karkas.

Skomentuj

coolombo, pogadalbys z SW to moze udaloby sie zamowic konkretne parametry

Skomentuj

Cewka już zamówiona.
                    Głośnik będzie miał mniejszy xlin na poziomie 4,2mm w jedną stronę bo wysokość nawoju nowej cewki wynosi 16,4mm. Właśnie rozmontowałem zawieszenia i membramę i czekam na nową cewkę.

[ Dodano: 2008-12-10, 18:22 ]
                    Głośnik sklejony i działa jak należy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X