Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Visaton EXPERIENCE w innym wydaniu...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Visaton EXPERIENCE w innym wydaniu...

Witam serdecznie,zamierzam zrobic w/w zestawik visatona.lecz w innym wydaniu. Przetworniki 2 x W200S jako niskie, jako wysoki Visaton G25 FFl ,a jako srednica,to zamiast oryginalnego projektu 2xw130S chce zastosowac jeden ARP 150 Tesli. Pod wzgledem skutecznosci (2x87dB = 1x90 dB ) glosniki powinny sie pokryc. przy tym samym odcieciu pasma. Zabieg taki jestem zmuszony zastosowac ze wzgledu na kolumne, gdzie na samej gorze bedzie wlasnie zamontowana srednica- ARP. Hmm, jest sens dalej brnac w ten projekt przy takiej zmianie? Propos samej kopulki wysokiego...moze jakies sugestie w odnosnie innego wyboru? Vifa dx25? Moze tonsila w wydaniu Hi-End ,chyba 10/80T /1,8 ? Podzial pasm to okolo 450Hz i 3kHz przy stromosci 12db

Chwilka ...
    Za dużo teoretyzujesz - jeszcze nie wiesz jakie głośniki,a już podziały znasz :)
    Primo - arp to kupa , nie wart zastosowania jest.
    Secundo - powiedz lepiej ile masz kasy na te kolumny, jaki napęd, jakie pomieszczenie i preferencje.
    Tertio - nowe głośniki = nowe zwroty.

Skomentuj

Hmm,lubie popolemizowac troche nad projektem,od czegos trzeba zaczac :) Jest to gotowy projekt kolumn Experience,z tym ze obudowa bedzie inna,pod jeden sredni...i wlasnie jaki tu zastosowac?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mario_Gdynia
        Jest to gotowy projekt kolumn Experience,z tym ze obudowa bedzie inna,pod jeden sredni...i wlasnie jaki tu zastosowac?
        tzn to już zupełnie inny projekt...
        jakiego najlepiej średniaka ? takiego jak w oryginale...

Skomentuj

nie,nie to samo... Sa to calkowicie dwie odmienne konstrukcje... Jedna klasyczna na dwoch basowcach W200S i obudowie bassreflex,z tym ze potrzebuje pomocy z zastapieniu dwoch srednich w130S jednym...a druga konstrukcja to stare kolumny,w obudowie zamknietej pod dwa basy 25cm,ze wzgledu na oryginalne frezy,chce zastosowac WS 25 E,gdyz idealnie wejda. To nie sa dwa takie same tematy,

Skomentuj

po co chcesz dwa w130s jednym zastępować ?

Skomentuj

przepraszam,iz dopiero teraz odpisuje.zastapic chcialem,gdyz w tym projekcie gore wziela estetyka i rozwiazanie mianowicie takie,iz jeden sredni u gory,ponizej wysoki na wysokosci 1 metra, ponizej 2 basy. Ale projekt uwazam za zamkniety z powodu braku czasu, najpierw musze wykonac dawno odwlekane kino domowe. Jesli mozna prosic moderatora o zamkniecie watku,aby nie zasmiecac.Dziekuje za wszelkie uwagi i pomoc.

Skomentuj

Może nie będę oryginalny ale możesz zainteresować się tą konstrukcją:
                http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ght/index.html
                http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html
                Miałem W200S po jednej sztuce na kolumnę i możesz mi uwierzyć na słowo ale w pomieszczeniach ~30m2 basu nie brakuje. Dla 2xW200S na kolumnę to już raczej sporo większe pomieszczenia są wskazane bo może zrobić się zbyt "gęsto".

A jeśli masz więcej kasy na przetworniki to możesz pokusić się o alumioniowe membrany i zrobic taki projekt:
                http://www.visaton.com/en/bauvorschl...200/index.html
                http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html

Skomentuj

Hey,dzieki za odpowiedz.Wersje Vox light troszeczje znam :) wlasnie powstaje takie cudo lecz na niskim wsp 21S oraz dwoch w130s, kwestia jeszcze wysokotonowego, wedlug rozpracowanej zwrotki,visaton zaleca dt94, chce cos powazniejszego,przynajmniej z wygladu.

Skomentuj

Widzę, że jest wątek nt. wysokotonówki założony przez twoją osobę ale jesli chcesz coś na "poważniej" to proponuję podjechać do Qba (na Przymorze) i kupić za ok. 100 PLN głośnik z aluminiową membraną Seas 22TAF/G. Odżałuj te dodatkowe 30zł i ciesz się audiofilskim dźwiękiem.

Skomentuj

Madrze podpowiadasz,ale hmm zestaw do kina,4 kolumny,centralny i tylni lub dwa tylnie efektowe,lacznie hmm ? 700zl...to nie ja ustalam przy tym dziele budzet :) heh. chce zachowac identyczne proporcje pomiedzy niskosrednimi i wysokimi w kazdej kolumnie. Mam cos na oku,pochwale sie jak zakupie i odslucham,wtedy mozecie mnie zganic :)

Skomentuj

Mario.... nie ma nic za darmo, albo rybki albo akwarium :)

Skomentuj

wiem,wiem...nie ma zlotego srodka. Nic podjade w jedno miejsce,moze sie uda posluchac cykania paru modeli,ale to i tak niewiele,jak sie wygrzeja to sie zmieni....ale czy na lepsze?

Skomentuj

Czaruję...
                          X