Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas kierunek wyboru?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas kierunek wyboru?

Więc tak zakupiłem już L18 i 27TBFC/G ale problem polega na zaaplikowaniu ich w obudowę mianowicie pokoik jest nie mały bo 20m2 a obudowa którą jest najczęściej aplikowany do 12-14l monitor strojony na 42hz ale widziałem też projekt podłogówki na tych samych przetwornikach o pojemności 24l strojonych na 35hz. Nie wiem która opcje była by lepsza w moim wypadku, monitorek zgrabniej wygląda i jest o połowę tańszy w wykonaniu lecz jeśli basu będzie brakować to wolę zbudować podłogówki :?:

Druga sprawa to jakich podzespołów użyć do zwrotnicy? Założyłem sobie że na tor niskotonowy dam cewki rdzeniowe nawinięte drutem 1,2 a wysoko tonowy cewki powietrzne drut 0,7 lub 8. Kondensatory Jatrzen Audio Z-standard a rezystory nie mam pojęcia jakie :?:

Generalnie mam jeszcze Mivoka XAW310 który na razie mi służy w aucie i spisuje się znakomicie ale jeśli brakowało by basu z Seasów to miałem zrobić z niego suba do domciu ale jeśli podłogówki doły by więcej basu może obyło by się bez suba :?:

Zamieszczone przez toma085
    monitorek zgrabniej wygląda i jest o połowę tańszy w wykonaniu
    A to niby czemu? Obudowa ze złota?

Skomentuj

pegelmesser,
      Zadajesz dziwne pytanie(na dodatek nie dające żadnej odpowiedzi ani porady) no przecież idzie połowa materiału i pracy.

Skomentuj

pegelmesser,
        Zadajesz dziwne pytanie(na dodatek nie dające żadnej odpowiedzi ani porady) no przecież idzie połowa materiału i pracy.
        :lol: jak ty to liczysz? płyty idzie trochę więcej niż na podłogowe, forniru 2 razy więcej, niewiele podnosi koszt całości bo:
        - przetworniki to najdroższa część i tu nic się nie zmienia
        - zwrotnice bez zmian
        - wykończenie (kolce, br, terminale) bez zmian

różnica 50-100zł wyjdzie :mrgreen: A co do zwrotnicy to popatrz co ludzie mają u siebie, wczoraj zdjęcia zwrotnicy dawałem, wszystko polecone przez Pawła bez skąpstwa i głupiego wydawania kasy.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Mam te Seasy w ok. 20m2 i pod wydajnym wzmakiem dają radę znakomicie. Rezystory to znikomy koszt, więc dla spokojności sumienia daj najdrozsze z Polinka i masz spokój.
          Przy niższym strojeniu bas się rozciągnie, ale straci trochę ipmetu - zrób takie strojenie jak u Zapha na początek a jak głośniki się wygrzeją i będziesz miał niedosyt to sobie obnizysz.

Poza tym gratuluję wyboru:)

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
            :lol: jak ty to liczysz?
            mysle ze chodzi raczej o koszt wykonania samych bud, ktory w przypadku podlogowek jest dwa razy wiekszy... czepiacie sie oj czepiacie zamiast zrozumiec :wink:

Skomentuj

czepiacie sie oj czepiacie zamiast zrozumiec :wink:
              No właśnie ale żeby ktoś napisał co lepsze czy monitor czy podłogówki to nikt nie pomoże :???:

Skomentuj

No właśnie ale żeby ktoś napisał co lepsze czy monitor czy podłogówki to nikt nie pomoże
                Lepsze nie lepsze, ja już więcej nie zrobię monitora, wolę podłogówkę chociażby pół budy miałby być puste, robienie ładnych podstawek jest dużo bardziej uciążliwe niż zrobienie kolejnych obudów. No chyba, że masz je już na czym postawić to rób monitory, bo będzie trochę mniej fornirowania.

Skomentuj

jak masz stojaki albo gdzie je postawic zrobilbym monitory, ale jak masz dorabiac cos na czym maja stac zrobilbym podlogowki

Skomentuj

A możesz kolego napisać dokładnie jakie ty te L18 zakupiłeś? Pod L18 mogą ukrywać się dwa różne przetworniki: L18RNX i L18RCY. Pisząc krótko to ich aplikacja wygląda m.in. tak: L18RCY w 20L a L18RNX w 14L.

Skomentuj

pozstaje jeszcze kwestia estetyki .... i gustu

nie kazdemu pasują wielkie wysokie paczki z dwoma "malymi" głosnikami na górze...

imho według mnie do 20l to mozna sie pokusic o monitor (choc to juz bedzie stosunkowo duza paczka) ....
                      powyzej tej objetosci wedlug mnie podlogówki ...
                      ale to akurat jest kwestia gustu a o gustach sie ..........

co do modelu seasa ...zapewne jest to projekt zapha czyli
                      http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

a wiec http://www.seas.no/index.php?option=...189&Itemid=186

(H1224) czyli RNX/P

a kupisz je oczywiscie w www.polink.com.pl ....tylko wyslij zapytanie o cene ...niedawno kupowalem u nich CA18RNX ... i ceny poszly do gory ...

Skomentuj

Osobiście chciałbym mieć takie paczki z "małymi" głośnikami na górze http://www.qba.com.pl/chrobry_opis.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                          No chyba, że masz je już na czym postawić to rób monitory, bo będzie trochę mniej fornirowania.
                          No w sumie mam wszystko tylko poskładać do kupy i obrobić.

Zamieszczone przez marivs
                          A możesz kolego napisać dokładnie jakie ty te L18 zakupiłeś? Pod L18 mogą ukrywać się dwa różne przetworniki: L18RNX i L18RCY. Pisząc krótko to ich aplikacja wygląda m.in. tak: L18RCY w 20L a L18RNX w 14L.
                          Oczywiście L18 RNX/P

Zamieszczone przez bawolek
                          nie kazdemu pasują wielkie wysokie paczki z dwoma "malymi" głosnikami na górze...
                          No właśnie o to chodzi jeśli podłogówki nie zapewnią mi więcej basu to wole zgrabne monitorki.

Zamieszczone przez bawolek
                          co do modelu seasa ...zapewne jest to projekt zapha czyli
                          http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

a wiec http://www.seas.no/index....=189&Itemid=186

(H1224) czyli RNX/P

a kupisz je oczywiscie w www.polink.com.pl ....tylko wyslij zapytanie o cene ...niedawno kupowalem u nich CA18RNX ... i ceny poszly do gory ...
                          Tak masz racje to ten projekt, głośniki już kupione i to po okazyjnej cenie.

Jeszcze jedno pytanie chciałbym delikatnie pochylić obudowę do tyłu max 7stopni i czy konieczne będzie w tym celu przemodelowanie zwrotnicy? Jest już na audiostereo dopracowana zwrotnica do tego zestawu ale do pochylenia 15stopni , którą lepiej zwrotnicę wybrać od zapch czy od misimora :?:

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie chciałbym delikatnie pochylić obudowę do tyłu max 7stopni i czy konieczne będzie w tym celu przemodelowanie zwrotnicy? Jest już na audiostereo dopracowana zwrotnica do tego zestawu ale do pochylenia 15stopni , którą lepiej zwrotnicę wybrać od zapch czy od misimora
                            Nie pochyla się zwykle dla względów estetycznych, więc jeśli wybierzesz opcję misiomora to pochylasz o 15stopni, a jeśli zapha to robisz pionową, ewentualne pochylenie o 7st wymagałoby przeprojektowania zwrotnicy.

Skomentuj

Szkoda bo nie potrafię tego zrobić samemu a chciałbym ją pochylić.

Skomentuj

To chyba pomoże:
                                http://www.audiostereo.pl/L18RNX/P_+...nka_37441.html

Skomentuj

mor den siur,
                                  Dziękuje bardzo za linka ale już go czytałem, niestety zwrotka w tym linku zaprojektowana została do pochylenia 15stopni a ja bym chciał 7 i teraz nie wiem która lepsza z Audiostereo czy od Zaph.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X