Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do pokoju 4x3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do pokoju 4x3

Witam. Najpierw chcialem sie przedstawic, poniewaz to jest moj pierwszy post. Tak Wiec Witam serdecznie wszystkich forumowiczow i odnosze sie z pytaniem. Otoz mam pokoj 12m2. Udalo mi sie uzbierac kwote 900zl i tchnelo mnie na zbudowanie jakis kolumn do tego pokoju. Oraz kupno wzmacniacza. Slucham roznego rodzaju muzyki zaczynajac od starszych hitow takich jak modern talking czy c.c catch, konczac na niektorych kawalkach clubowych oraz muzyce dance. Tak wiec od glosnikow oczekiwalbym zeby mialy dobre soprany, oraz w miare mocny ale zarazem dynamiczny bas. Noi w cene musze takze wliczyc wzmacniacz. Prosze o pomoc w doborze przetwornikow i calej reszty podzespolow do zbudowania tego zestawu. Chcialem zaznaczyc, ze to bedzie moj pierwszy zestaw diy. Przedtem mialem jakis stary amplituner technicsa oraz 2 kolumny technics t100. Sprzedalem to i mam nadzieje ze uda mi sie zbudowac cos lepszego od tego zestawu. Jeszcze raz prosze o pomoc.

Polecilbym ci do tego jakis prosty wzmaczyk stereo uzywke lub wlasnorecznie wykonany na scalakach lm3886 (poszukaj po necie cos o wzmakach gainclone choc nie do konca proponowalbym taka konstrukcje), taki wzmak diy moglbys zamknac w 200-250zł ze skrzynka spokojnie.

Jesli chodzi o przetworniki to czegos ala "mega bas" nie bedzie za ta kase razem ze wzmakiem i dobrej jakosci. Zrob najlepiej jakies male monitorki za te 650zł powinienes sie zmiescic z jakims fajnym projekcikiem. Przejrzyj dzial gotowych konstrukcji

Skomentuj

na poczatek trzeba by rozdzielic budzet na wzmacniacz i kolumny.
      ciezko bedzie jednak szukac wzmacniacza jak nie wiesz co ma napedzic :lol:

poszukaj narazie jakiegos wzmacniacza na allegro ktory zapewni 50-80W na kanal
      lub zainteresuj sie uniampem lub symasymem

Skomentuj

zapoluj na jakas uzywke wzmacniacz na allegro - np yamahe a-520. do tego sklonuj to - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html - bedziesz zadowolony :)

Skomentuj

ok. poszukam ta yamahe. co myslicie o unitrze ws504 ?? moge dolozyc jeszcze 200zl

[ Dodano: 2008-12-20, 14:41 ]
          Sorki ze pisze post pod postem ale dopiero teraz zauwazylem ta aukcje: http://allegro.pl/item512024485_pion...bdb_japan.html co o tym myslicie ?? lepszy od podanej yamahy ??

Skomentuj

Zamieszczone przez gromba21
            co myslicie o unitrze ws504
            jezeli masz od sprawdzonej osoby i wiesz ze nie podaczal ktos kolumn ponizej 8ohm to mozesz kupic.
            inaczej masz pwnosc ze scalaka oryginalnego nie kupisz

co do pionka - proponuje przesluchac co kupujesz bo mialem zle doswiadczenia z wzmacniaczami tej marki :???:
            jedne moga zagrac a inne poza moca nie oferuja kompletnie nic

Skomentuj

aha ok. czyli najlepiej rozejrzec sie za yamaszka jakas??

Skomentuj

moze byc jakis starszy denon, universum, sansui, itp... generalnie bierz cos z uznanych marek. akurat jesli chodzi o pioneera to trafialem raczej na lepsze klocki, gorzej bylo z technicsami. wystrzegaj sie raczej amplitunerow kina - to co laduje na allegro w cenie do 200-300zl to najczesciej sprzet z dolnej polki, grajacy kiepsko (chociaz pewnie perelki na da sie dostac w tej cenie, ale bynajmniej nie jest to regula)

Skomentuj

Ok jak zakupie wzmacniacz to odezwe sie do Was i dobierzemy jakis projekt kolumn diy do niego. pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc.

[ Dodano: 2008-12-23, 22:44 ]
                  Witam ponownie. Tak wiec zakupilem wzmacniacz pioneer A-656. Czy moglibyscie mi pomoc w wyborze jakiegos projektu do tego wzmaka ?? Lubie cieply i miekki dzwiek, ale ma tez uderzyc kiedy powinien.

[ Dodano: 2008-12-23, 23:47 ]
                  Witam ponownie. Tak wiec zakupilem wzmacniacz pioneer A-656. Czy moglibyscie mi pomoc w wyborze jakiegos projektu do tego wzmaka ?? Lubie cieply i miekki dzwiek, ale ma tez uderzyc kiedy powinien.

Skomentuj

Czaruję...
                  X