Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosniki do 2 drożnych podlogowek - POMOCY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Glosniki do 2 drożnych podlogowek - POMOCY

Na początek sie przywitam z ekipa bo jestem tu nowy! Zatem WITAM :grin:

Planuje skonstruowac podłogowe kolumienki dwu drożne na przetwornikach za około 600zł.
    Chce tu zauwazyc ze bedzie to moja pierwsza przygoda z budowa kolumn - wiec miecie wzglad na brak mojego doswiadczenia :)
    Największy problem mam przy doborze przetwornika srednio-nisko tonowego....
    Początkowo bylem już zdecydowany na parke:
    Monacor SPH-176 + Visaton G20SC (czyli spokojnie bez szalenstw na poczatek - z gotowymi zwrotnicami)
    jednak... przeczytalem kilka roznych wypowiedzi na temat tego Monacora i teraz ciezko sie zastanawiam... Czy jak na pierwsza konstrukcje oplaca sie dozucic badz co badz sporo wiecej i miec slynne polecane Monacory SPH-165KEP ?
    A jak wypada taki STX GDN-18-130-8-AKX do SPH-176 ? Zauwazylbym duza roznice w brzmieniu? Czym dokladnie by się rozniły te brzmienia?

Prosze o pomoc i porade, bo bedzie to moje pierwsze wlasnorecznie budowane kolumny o czym mazylem od kilku ladnych lat i nie chce sie na poczatek zniechecic i rozczarowac!

psyho99, a budowales cokolwiek wlasnorecznie? np jakies szafki lub cos bardziej skomplikowanego?
    jezeli nie to proponuije zrobic jakies kolumienki na poczatek za 200-300zl i przecwiczyc stolarke. gwarantuje ze bys popelnil jakies bledy na poczatku :???:

Skomentuj

Akurat o stolarke sie nie musze martwic bo w tym temacie pomoze mi osoba ktora sie na tym zna! Jedyny problem to przetworniki.....
      na loudspeakershop sa dwa zestawy promocyjne:

Głośniki Usher Audio 8935A + T-9930-20NC

i

Głośniki Vifa M18WH-08-08 + DX25TG-05-04

Co o nich myslicie? Czy lepsze te co wczesniej wymienilem?

[ Dodano: 2008-12-20, 11:23 ]
      A moze niema sensu sie tak meczyc z wyborem jesli nie mam tyle doswiadczenia i nie bedzie dla mnie roznic po miedzy tymi zestawami... prosze o porade.
      Aktualnie slucham cos takiego:
      http://www.usedottawa.com/classified...tereo-speakers
      i mam dosyc:) mam nadzieje ze jak zrobie sobie 2-way'a na takich przetwornikach to poczuje sporą różnice...

[ Dodano: 2008-12-20, 11:40 ]
      Aha i jeszcze jedno, sorki ze nie napisze wszystkiego za jednym razem!
      Nie napisalem czego wymagam od dzwieku.
      Chcialem przede wszystkim polozyc nacisk na srednice i gore, chcialem zeby "rysowala przestrzen", byla barwna, szczegolowa i roznorodna. Niskie nie musza byc specjalnie mocne (chociaz bym sie nie obrazil) maja przyjemnie mruszec :)
      Chcialbym po prostu poczuc duza roznice w stosunku do wczesniej wymienionych ACOUSTIC AUDIO H-CD12 ktorych aktualnie slucham.

Skomentuj

zdecydowanie ushery

roznica powinna byc wyraznie zauwazalna

kupuj caly zestaw - dostaniesz do tego schemat zwrotnicy + schemat obudowy

Skomentuj

OK dzieki za porade!!

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, czytalem ze te glosniczki USHERA potrzebuja lepszego napedu zeby pokazaly co potrafia. Posiadam amplituner Harman/Kardon AVR 10 i nie mam zamiaru go wymieniac bo i tak nadwyrezam swoj budzet:) Wiec pytanie - czy ten wzmacniacz podoła i będe się cieszyl pełnią brzmienia Usherów?

Skomentuj

troche malo ale tragedi nie powinno byc
            nie wiem czy w pelni je wykozystasz ale mocy powinno juz wystarczyc zeby je rozbujac

Skomentuj

W takim razie moglbym prosic schemat zwrotnicy + schemat obudowy do zestawiku:
              Usher Audio 8935A + T-9930-20NC

Skomentuj

psyho99,
                Zamieszczone przez Pawel S.
                kupuj caly zestaw - dostaniesz do tego schemat zwrotnicy + schemat obudowy

Skomentuj

Czaruję...
                X