Mając taki budżet możesz również zrobić 2,5 way na SPH-165 kep lub 3 drogi; kep na mid i do tego 8'' na pasmo dolne, jak radzili wcześniej...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór przetworników na podłogłówki 1000-1700zł
Collapse
X
-
Wizę, że wątek się ładnie rozrósł i przybyło nowych pomysłów:) muszę jednak przyznać, że audio to same kompromisy. Ze względów estetycznych nie chciałbym pchać 10" (daytona) na przednią ściankę, bok też odpada, ponieważ w mojej wizji bryła kolumn ma przypominać kef'y xq30, a tam są zaokrąglone boki.
Zdecydowałem, że zrobię 2-wey + sub. Może uznacie, że zaczynam od d*py strony ale chciałbym, zbudować najpierw suba, a potem kolumny. Kwota na głośnik to ok 500zł (używki też mogą być i tu mi przyszedł do głowy samochodowy głośnik Cerwin Vega 104). Co myślicie o zastosowaniu go w domu i jak wypadał by na tle peerelsów xxls pod względem zejścia? Zależy mi na tym, aby dość dobrze schodził, ale nie przeciągał, po prostu ma się kończyć wtedy kiedy utwór tego żąda.
PS. Dla mnie wzorem zejścia jest magma 12 w zamkniętej skrzynce (piękne zejście ale wygasa wtedy kiedy trzeba)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1Używany głośnik to sie kupuje za stówę a nie za 500 i to jeszcze musiało by być coś pewnego
a nie Allegro.Nie chciał bym mieć w domu czegoś takiego co wygląda jak Cerwin VEGA 104.
Szybki bas w subie- zobacz projekty na Beyma,Rawemaster,Intertechnik.
Co do używek z allegro to kupiłem tam już wile głośników, wzmaków ale samochodowych i nie było problemów. Tym bardziej przy dość ograniczonym budżecie (ok 500- 650zł) kupno używek może znacząco wpłynąć na dźwięk z racji tego, że można po prostu kupować lepszej klasy sprzęt.
I kolega powinien chyba jednak przeczytać cały temat i wtedy dowie się, że bas nie musi być super szybki z racji słuchanej muzyki, ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pemo2A możesz czymś uzasadnić czemu ten CV jest "zły"? Rozumiem, że słuchałeś...
Zamieszczone przez pemo2ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1Zamieszczone przez pemo2ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolekczy aby nanpewno nie mylisz impulsu z Group Delay ? :razz:
Zamieszczone przez mor den siurSzybki sub to będzie na Beymie 15g40. 60 litrów i zjście poniżej 40 Hz
Zamieszczone przez funiax1Szybki bas w subie- zobacz projekty na Beyma,
Skomentuj
Skomentuj