Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór przetworników na podłogłówki 1000-1700zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mając taki budżet możesz również zrobić 2,5 way na SPH-165 kep lub 3 drogi; kep na mid i do tego 8'' na pasmo dolne, jak radzili wcześniej...

Skomentuj

Wizę, że wątek się ładnie rozrósł i przybyło nowych pomysłów:) muszę jednak przyznać, że audio to same kompromisy. Ze względów estetycznych nie chciałbym pchać 10" (daytona) na przednią ściankę, bok też odpada, ponieważ w mojej wizji bryła kolumn ma przypominać kef'y xq30, a tam są zaokrąglone boki.

Zdecydowałem, że zrobię 2-wey + sub. Może uznacie, że zaczynam od d*py strony ale chciałbym, zbudować najpierw suba, a potem kolumny. Kwota na głośnik to ok 500zł (używki też mogą być i tu mi przyszedł do głowy samochodowy głośnik Cerwin Vega 104). Co myślicie o zastosowaniu go w domu i jak wypadał by na tle peerelsów xxls pod względem zejścia? Zależy mi na tym, aby dość dobrze schodził, ale nie przeciągał, po prostu ma się kończyć wtedy kiedy utwór tego żąda.

PS. Dla mnie wzorem zejścia jest magma 12 w zamkniętej skrzynce (piękne zejście ale wygasa wtedy kiedy trzeba)

Skomentuj

Używany głośnik to sie kupuje za stówę a nie za 500 i to jeszcze musiało by być coś pewnego
        a nie Allegro.Nie chciał bym mieć w domu czegoś takiego co wygląda jak Cerwin VEGA 104.
        Szybki bas w subie- zobacz projekty na Beyma,Rawemaster,Intertechnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
          Używany głośnik to sie kupuje za stówę a nie za 500 i to jeszcze musiało by być coś pewnego
          a nie Allegro.Nie chciał bym mieć w domu czegoś takiego co wygląda jak Cerwin VEGA 104.
          Szybki bas w subie- zobacz projekty na Beyma,Rawemaster,Intertechnik.
          A możesz czymś uzasadnić czemu ten CV jest "zły"? Rozumiem, że słuchałeś...
          Co do używek z allegro to kupiłem tam już wile głośników, wzmaków ale samochodowych i nie było problemów. Tym bardziej przy dość ograniczonym budżecie (ok 500- 650zł) kupno używek może znacząco wpłynąć na dźwięk z racji tego, że można po prostu kupować lepszej klasy sprzęt.

I kolega powinien chyba jednak przeczytać cały temat i wtedy dowie się, że bas nie musi być super szybki z racji słuchanej muzyki, ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.

Skomentuj

że bas nie musi być super szybki z racji słuchanej muzyki, ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
            przecież to to samo .....

Skomentuj

Zamieszczone przez pemo2
              A możesz czymś uzasadnić czemu ten CV jest "zły"? Rozumiem, że słuchałeś...
              Zgadza się nie słuchałem, chodziło mi o wrażenia estetyczne, ta czerwień nie jest dla mnie do zaakceptowania w domu, co innego w aucie tam nie zwraca się uwagi na takie rzeczy, ale jeśli tobie pasuje to ok.
              Zamieszczone przez pemo2
              ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
              No to już nie jest takie proste, głośnik który ma dobry impuls nie zejdzie bardzo nisko co w muzyce wcale nie jest konieczne.Demonem zejścia są XXLsy no ale impuls nie jest już tak dobry.Aby uzyskać to czego oczekujesz niestety trzeba przyjąć jakiś kompromis.

Skomentuj

Zamieszczone przez pemo2
                ma być głębia i ważne aby kończył się wtedy kiedy trzeba.
                No to już nie jest takie proste, głośnik który ma dobry impuls nie zejdzie bardzo nisko co w muzyce wcale nie jest konieczne.Demonem zejścia są XXLsy no ale impuls nie jest już tak dobry.Aby uzyskać to czego oczekujesz niestety trzeba przyjąć jakiś kompromis.
                czy aby nanpewno nie mylisz impulsu z Group Delay ? :razz:

Skomentuj

Szybki sub to będzie na Beymie 15g40. 60 litrów i zjście poniżej 40 Hz - w naszych europejskich mieszkankach to wystarczający wynik. A do tego energia o jakiej XLSy mogą pomażyć. Cena 670zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                    czy aby nanpewno nie mylisz impulsu z Group Delay ? :razz:
                    No tak, impuls raczej określa opóźnienie sygnału przy danej częstotliwości w stosunku do sygnału pierwotnego, ale chyba wiadomo o co biega.
                    Zamieszczone przez mor den siur
                    Szybki sub to będzie na Beymie 15g40. 60 litrów i zjście poniżej 40 Hz
                    Kilka postów wyżej pisałem;
                    Szybki bas w subie- zobacz projekty na Beyma,

Skomentuj

Akurat za blisko 700pln można kupić już coś lepszego niż beyma...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                        Akurat za blisko 700pln można kupić już coś lepszego niż beyma...
                        Czekam więc na propozycje - całkiem poważnie.

Skomentuj

Czaruję...
                        X