Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera...

Witam.

Przymierzam się do budowy subwoofera aktywnego.
    Pokój w którym będzie to grało ma 25m2, do współpracy z już zakupionym kinem domowym - posiadam głosniki Klipsch seria F2 (niskotonowy 165mm). Zastanawiałem sie nad obudową zamknietą i tu pierwsze pytanie - skoro kolumny które posiadam mają BR to czy moża do współpracy z nimi dostawić suba w obudowie zamknietej? Sub ma byc także do muzyki stąd obudowa zamknieta.
    Czy lepszy bedzie (do tej wielkości pokoju) głośnik 250mm czy 300?
    I w końcu jaki głośnik - jakieś propozycje...

Co do możliwości finansowych to koszt głośnika do max 400 PLN.
    Wzmacniacz i całą resztę jestem sobie w stanie sam zbudować bez wiekszych ograniczeń.
    Gdyby był jakis tańszy głośnik wart polecenia to tym lepiej. To moja pierwsza konstrukcja tego typu i nie chciałbym przesadzać.

pozdrawiam.

Zamieszczone przez petex
    Skoro kolumny które posiadam mają BR to czy moża do współpracy z nimi dostawić suba w obudowie zamknietej?
    Tak:)

Zamieszczone przez petex
    Sub ma byc także do muzyki stąd obudowa zamknieta.
    BR w tym nie przeszkadza, 90% zestawow robinoych jest pod obudowe BR i ludzie sluchaja na nim muzyki:P

Zamieszczone przez petex
    Czy lepszy bedzie (do tej wielkości pokoju) głośnik 250mm czy 300?
    Lepiej dac 12" czyli 30cm. Zawsze lepsze zejscie i troche wiecej mocy.

Zamieszczone przez petex
    Wzmacniacz i całą resztę jestem sobie w stanie sam zbudować bez wiekszych ograniczeń.
    No wlasnie a czym to zasilisz :>?

Zamieszczone przez petex
    Gdyby był jakis tańszy głośnik wart polecenia to tym lepiej.
    Jesli to ba byc budrzetowka to mozna dorwac za 150zł okolo nowego STXa, ale jesli kasa jest to warto zainwestowac w cos lepszego... Moze cos z visatona albo SLS12.. ew polski tonsilek 30/120 (tez wzglednie tanio) moglby podpasowac.. opcje sa rozne :)

Skomentuj

Wzmacniacz dorobię sobie w zalezności od głośnika/przyjętego rozwiązania. Jakis na mosfetach do 400W - pełno tego typu kostrukcji - robiłem już takie.

Czy ma to być budżetówka? genralnie tak :) ale w granicach rozsądku. Naczytałem sie juz nieco i rozważałem różne rozwiazania od STX-ów poprzez tonsile aż do peerlesaa SLS10. Właśnie z głośnikiem mam największy problem (decyzja). Wiadomo, że ta decyzja ma tez wpływ na koszt ostateczny.

Skomentuj

SLS10 to moze byc troche za malo.. ewentualnie 2 sztuki.. ale lepiej wziasc SLS12 jak juz cos.

Skomentuj

Zamieszczone przez petex
          Co do możliwości finansowych to koszt głośnika do max 400 PLN.
          nie pisz ile masz na głośnik, tylko ile na całego suba.

Skomentuj

Piszę konkretnie ile na głośnik, bo pytam o głośnik. To chyba jasne. Nie wiem ile wydam na suba bo planuje go składac "jakis czas" więc koszty rozłożą się w czasie. A zakup głośnika jest jednorazowy. Ceny obudowy nie liczę (mam brata stolarza:)), a wzmaka sobie zrobie takiego jaki bedzie potrzebny - w zależności od dokonanego wyboru głośnika (jego zapotrzebowania na moc).

Skomentuj

petex, możesz kupić głośnik za 400zł ,ale pewnie nie wiesz że rozpiętość cen wzmacniaczy jest dość spora - od 100 parudziesięcu złotych , do 700zł , w zależności od głośnika.
              A chodzi o to chyba żeby trafić najlepszy kompromis za dane pieniądze, zresztą rób jak chcesz.
              MDS12 będzie fajny.

Skomentuj

He, he z uporem maniaka powtarzam, że wzmacniacz robie sam, własnym sumptem (własnoręcznie malowane i trawione płytki itd.) i nie wyjdzie wiecej niz 400 zeta. I pewnie cała konstrukcja potrwa ze 3-4 miesiące. Więc koszty jak już pisałem rozłożą się w czasie. Ceny obudowy nie liczę, więc za całośc nie wyjdzie wiecej jak 1000-1100 zeta (biorąc pod uwage wykończenia itp). Dlatego właśnie napisałem o samej cenie głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                X