Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zorientowani w CARAUDIO potrzebni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zorientowani w CARAUDIO potrzebni

Witam.
    Czytam forum coś 2 lata i z domowym audio nie mam większych problemów ale samochodowe mnie przerasta. Chciałbym zrobić subwoofer do samochodu i mam dylemat co do wyboru głośników (głośnika). Założenia- niestety głośnik do 100zł napęd tda 1562 coś koło 50w, obudowa zamknięta w miarę mała (ford fiesta). Sub ma pociągnąć w dół 13-tki w drzwiach od około 80-90 Hz. Nie musi to wypychać szyb tylko poszerzyć pasmo ,głośno też nie musi (nie jestem przygłóchym masochistą) Liczy się natomiast impuls ,bas nie moze się spóźniać a tak odbieram kiepski impuls. Zastanawiam się nad teslą lub LW800 w isobariku. Ale niewiem czy to dobry pomysł, 2 głośniki = małe skrzynki.
    Liczę na forumowiczów im więcej propozycji tym większy wybór , a ja zielony jestem.
    Może choć zwrócicie moją uwagę na określone przetworniki dalej sobie policzę i coś zdecyduję?? ( 20cm w miarę efektywne, ze względu na te marne 50w )
    Zaznaczę też że z elektroniką nie ma problemu ale tda1562 musi być (koszty)
    Pozdrawiam Sławek.

pomysl nad teslą i zobacz w necie monacor carpower

Skomentuj

zrob dobra tube, jesli cie ten pomysl usatysfakcjonuje daj znac o wiecej szczegolow
      dam ci wtedy proste schematy car audio

Skomentuj

FRANEk pomyliłes terminy albo doradzasz badziew, tuba jest zrobiona z kartnou!!!!

Skomentuj

heh aryan tuba inaczej horn nie jest zrobiona z papieru ... ale to raczej duze by wyszlo wiec do fiesty sie nie nadaje ;] (sorry ze sie czepiam ale nie moglem sie powstrzymac)...

a tak powaznie to polecam cw1002c w 20-30 litrach zamknieta bedzie impulsik ladniutki i zejdzie nawet w miare... ;]
          pozdro

Skomentuj

Tesle ARN150-03/4 miałem w samochodzie sub-w BP(ale odradzam,do auta tylko BRna tym przetworniku)i napęd z TDA1562Q-kondensatory botstrapu po 10 000uF.Jak na 15 grało to całkiem przyzwoicie,warunki zimowe też zniosło.Jeżeli masz małe autko inne niż sedan to taki subwoofer Ci wystarczy,jeżeli większe lub sedan to troche za słabo.

Teraz mam Monacora z samochodowej serii Carpower CBR-200TCR dwucewkowy głośniczek napędzany 2xTDA7294 na przetwornicy IRKA.Muszę przyznać,że narazie nieplanuje nic zmieniać i sub na tym głośniku to jest to,tylko jego koszt z przesyłką to około 140zł no i napęd też niejest tani.

Skomentuj

Cześć! Ja tez mam forda fieste i tak sie złożyło że wzmacniacz też mam na tda 1562Q.
              Napędza on głośnik super renomowanej firmy 888. Siedzi on w ok. 15 - 20 l zamkniętej.
              W przodzie mam jakieś badziewne 10cm dwudrożne w nogach i w tej konfiguracji nic mi nie potrzeba więcej. Bass mam ustawiony na - 5 ze skali -7+7. Blach to może nie wygina, ale w środku samochodu jest dość głośno. Bas jest wystarczająco niski (aż sie sam zdziwiłem bo na próbe go do tej obudowy wsadziłem).
              Musisz napisać na czym Ci bardziej zależy. Na nieżłym basie w środku auta czy na tym żeby z zewnątrz Cie było dobrze słychać.
              Może alphard dw 100k w zamknietej --- mial dosyc pochlebne opinie.
              A cw tu sie napewno nie nadaje ze względu na spl.
              Może coś z stx ---mają dobrą efektywność.

Skomentuj

Ja polecam Alparda DW100k (closed) mam takiego w polonezie narazie jest podpiety jedynie pod radio, wzmacniacz mi niestety skradziono, w kazdym bac razie przy 25W gra calkiem przyzwoicie.Co za tym idzie twoje 50W w zopełnosci wystarczy, a przy pomocy wzmacniacza pokazuje co naprawde potrafi. Gwarantuje ze bylbys zadowolony.Jedyny minys to dosc spora obudowa min 50l.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=910

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
                  Peters arn będzie za słaby a głośniczki w dzwiach sobie dosyć radzą. Monacor odpada, cena i dwie cewki, a tda 1562 musi być - koszty.
                  Adam jak pisałem w pytaniu żadnego łomotu tylko poszerzenie pasma w dół i impuls impuls impuls. Tak całkiem renomowanej firmy (888) ;-) chciałbym jednak uniknąć. Wiem że 100zł to nie oszałamiająca kwota, ech życie, ale tym bardziej chce je sensownie wydać . CW - kosmiczna obudowa i słabe spl, mam go w domu pędzone 120w i gra a te marne 50 w samochodzie będzie mało. Przyjrze się STX- owi.
                  Yogurt DW to samo, za duża obudowa do fiesty.
                  Może poczekać na te STX które zapowiadał Irek, w każdym razie dzięki za odzew, może jeszcze ktoś napisze.
                  Pozdrawiam Sławek

Skomentuj

zrob dobra tube, jesli cie ten pomysl usatysfakcjonuje daj znac o wiecej szczegolow
                    dam ci wtedy proste schematy car audio
                    co to znaczy dobra tuba ...bo dla mnie wystkie sa do bani :)
                    co do samego glosnik to dozbieraj i kup jakis dobry firmowy glosnik ...one naprawde nie sa teraz drogie ..allegro wita.

Skomentuj

Tuby nie są takie złe.Mnie sie udało jedną "uspokoić" przez zatkanie tego niby br i średnie wygłuszenie.Gra nawet znośnie tylko mocy woła.A siedzi w niej CW 1202 czy jakos tak...
                      PZDR

Skomentuj

czołem.
                        Slavol moja subiektywna opinia jest taka . obudowa B-R
                        1. Mozesz dopracowac z łatwościa obudowe ( dostosowac wymiar i kształt)
                        2. Impuls tez jest taki jak powinien :-) jesli nie przesadzisz ( mysle ze objetość nieielka wiec i impuls kontrolowany)
                        3. pasmo -3dB . Pasmo tez wydaje sie być leprze ( 3dB = 2x ciszej )

Jesli dasz 2 głosniczki jeden za 2gim to :
                        1 . obudowa mniejsza !!!!
                        2. głosnik widoczny bedzie tyłem - magnes chroni membrane
                        3. Łączac 2x 8ohm otrzymasz 4 :-)

Znam poglady na forum odnosnie " tuningu" głosników . SPRAWDZONY SPOSÓB
                        Jesli masz mozliwośc dostać niewielką ilość lakieru do parkietu takiego rozcieńczanego wodą .
                        Zmieszaj to 1:1 lub nawet wiecej wody!!! i :-) pomaluj membrane .
                        1. Zapewniasz trwałosc
                        2. Zwieksza sie masa do max 1 gram ( fo schodzi o kilka hz - ale bardzo mało , nie tracisz az tak na sprawności

Lw800, monacory polipropylenowe .

A co się nie pochwale : udało mi sie dostac audaxy wysokotonowe TM025F1
                        - 70mm za 150zł /para zabudowa WV Polo jest prawie na ukończeniu .

Skomentuj

Nie podawalem glosnika 888 poto zeby go polecic tylko jako przyklad ze mozna tanio i w miare dobrze. Dałem do niego taką mała obudowe, żeby sprawdzic jak sobie poradzi. Poradzil sobie na tyle dobrze ze w nieej zostal. Takie zejście w tym samochodzie wystarczy. Mialem go w różnych obydowaco do 15 - 50l. Przy wiekszych zaczynaly bardziej sie blachy odzywac niz bas. Na tym przykładzie moge stwierdzic ze nie warto dążyć do jak najniższego zejścia bo to i tak nie ma sensu jeśli auto nie jest należycie wytłumione.
                          Miałem go w 50l. br i powiem, że robił masakre, Ale blachy grały bardzo uciążliwe a do tego ten impuls. Idealna aplikacja do szpanu. Najleprzy bas był kilka metrów od samochodu.
                          Do 100 zł trudo jest cos konkretnego wybrac.
                          Jaka obudowa dla Ciebie jest do zaakceptowania?

Skomentuj

Nie wymagam cudów za 100 zł i niskie zejście nie jest priorytetem. Obudowa nie więcej niż 25 litrów, bagażniczek malutki, korci mnie lw800 w isobariku takie jak MDCS-a z elektrody, ale boję się opini innych o nienajlepszym impulsie, a nikt tego nie próbował w zamknietej.
                            No i ten tda 1562 może niewyrabiać.

Skomentuj

odradzam isobarik - zmniejszy Ci sie efektywność. No chyba że każdy głosnik będzie miał swoje zasilanie. Co do projektu Mdcs'a to troche przesadził z tą obudową. Wklep to do jakiegoś symulatora i nie będziesz sie chciał na nim wzorować. Impuls nie do zaakceptowania.
                              Dobrą rozwiązaniem byłby lw 800 w obudowie 25l b -r napewno będzie miał niezły impuls, a zajście wystarczające i co najważniejsze nieduża strata jak Ci sie nie spodoba (gł. ok: 30zł) albo co gorsza spodoba ale złodziejowi.
                              A nie przesadzałbym że fiesta ma taki mały gagażnik.

Skomentuj

adam - teoria teorii praktyka praktyka - programy pokazuja tak, a grac to moze całkiem inaczej :) pozdro

Skomentuj

Zombal - chyba nie powiesz mi że lw 800 w tandemie powinien siedzieć w 30l. To tak jakbyś jeden wsadził do 60 litrów. Napewno zejdzie pierońsko nisko.

Skomentuj

Chciałem tylko powiedziec ze nie mozna sie zawsze wzorować na symulacjach :) Pozdro

Skomentuj

Czyli nieśmiertelny lw800 w tym przedziale cenowym rządzi. Chyba zrobię tak:
                                      Kupię ten głośnik ,zaaplikuje w 25litrach.
                                      Zaoszczędzone pieniadze zainwestuje w przetwornice.
                                      Zrobie wzmacniacz na mostku opa549 (zostało trochę klamotów z texasa)
                                      Jak się spodoba zostawię, a jak nie to won, a w to miejsce coś lepszego jak będzie parę złotych. Do 25litrów coś się dopasuje (chyba) żeby nie zmieniać budy.
                                      Dziękuję za podpowiedzi i porady. A może ktoś mnie czymś innym zafascynuje bo i tak zaczynam od elektroniki ?
                                      Dzięki i pozdrawiam. Sławek

Skomentuj

Czaruję...
                                      X