Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik GTC 8/100 + Tesla - tylko jaka??? (16,5cm)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik GTC 8/100 + Tesla - tylko jaka??? (16,5cm)

No własnie
    postanowiłem kupić tą kopółkę - mam nadzieję że jest dobra.
    na GTC 11 nie mam kasy.

no i do tego jakis midbass tesli - myślałem nad jakąs 16cm,
    słyszałem że własnie te modele "z uszami" są najlepsze w ofercie TVM

Pytanie tylko - czy XW czy 5xxx czy też 165/xx

jak myślicie?

założenia - średniej wielkości monitor 2-drożny, głównie muzyka klasyczna, czasem rock poleci. pokój 15m^2.

zależy mi bardzo na dość dużej przestrzeni, a jako że głownie leci fortepian, więc duża membrana robi swoje (słyszałem monitor na seasach 10cm - brzmienie wyjefajniste, ale fizyczny brak wielkości dawał sie aż za bardzo we zmaki)

niedawno chciałem budować na ARN188 - ale w sumie pobawiłęm się, porozmawiałem,
    i odszedłem od tego pomysłu.

chętnie więc wysłucham cobyście dali z tych wymienionych przeze mnie 16,5cm TVM-ów,
    jak już napisałem nie chce 150.

Dziwi mnie ,że chcesz kupić tesle XW a nie chcesz arn 188 skoro to pewnie te same głośniki tylko w innych koszach. Znajac tesle jak oferta długa i szeroka od arn 150 do 226 mamy ten sam magnes i cewke a zmieniaja sie tylko kosze i membrany.

Skomentuj

hm - tak myślisz?????
      ja sie zastanawiam narazie która tesla - chciałbym coś z tych większych ze względu na upodobania muzyczne więc myślę.

188 ma tą wadę, że jest do budy closed i nie zejdzie tak nisko

a co powiesz na kopółkę - może być?

[ Dodano: 2004-11-02, 14:01 ]
      no co, zadnych sugesti????????????? :((((((((

[ Dodano: 2004-11-02, 14:15 ]
      zadnych sugestii?????????

PS - to mialo wywindowac wątek do góry

Skomentuj

Moge jedynie powiedzieć że ARN150 to dla mnie pomyłka.Głośnik wielkości głośników w radiomagnetofonach i na 100% nie ma 100W.Ogulnie nie dziwie sie że nie chcesz 150.... .ARN188 podobno nie ma wogule średnicy.... Sa kolumny by radioaktiv(nie jestem pewien czy dobrze napisałem) na głośnikach XW które ponioć grają ślicznie

Skomentuj

heh........z 166,5cm i 188 najlepiej wygląda XW.
          ale wrzuciłem też do winisd ARN150/05 i.......
          kuwa on najlepiej wygląda - charakterystyka idealnie płaska, zero górek
          już nie mówiąc o tym że schodzi o dobrych kilka Hz niżej na -3dB (o całe 10Hz w porównaniu do parametrów wziętych z kolumny Radioaktiva). a tutaj 10Hz to jużbaaaaardzo dużo.

a wolałbym większy głosnik.

i co tu zrobić,
          pomożecie cos?

Skomentuj

kapelli to tylko symulator.NIEMOŻLIWYM jest żeby głośnik z 10cm membraną zagrał lepiej niż głośnik z membraną 15cm (oczywiście mowa o basie bo średnie idą na kożyść arn150 ).

Skomentuj

chyba jednak kupie XW.....jeszcze mam troche czasu do zastanowienia się.

Skomentuj

a ja proponuje gdn16/50/6 tonsila na allegro za ok 50zl mozna zakupic ;] gra fajnie i chyba nie tak duzych problemow ze srednica
                ;]
                pozdro

Skomentuj

tomekk też zastanawiałem się nad tym tonsilem, ale zachodzi duze prawdopodobieństwo ze te głośniki to podróbki lub są po regeneracji i w związku z tym nie będą trzymać parametrów.

Skomentuj

ja mam 2 takie glosniki i jakos nie wygladaja na podróbki... a jak im sie nie zgadzaja parametry to moje ucho i tak tego nie wychwycilo ;] (tylko ja kupowalem z innej aukcji i wynioslo mnie 42zl za szt.)
                    pozdro

Skomentuj

ehhe....ja juz chyba jednak tesle wole :)
                      i tansza, a budżet i tak już nagięty :|

Skomentuj

kapelli to tylko symulator.NIEMOŻLIWYM jest żeby głośnik z 10cm membraną zagrał lepiej niż głośnik z membraną 15cm (oczywiście mowa o basie bo średnie idą na kożyść arn150 ).
                        Możliwe jak mały jest w br a duży w zmkniętej lub ich paramtery są bardzo rózne.

Skomentuj

możliwe też, jak duży kosztuje 40zł, a mały 500

ok - decyzją podjęta.
                          biorę XW 165 8ohm i jednak inną kopółkę - ARV 104.

temat zamknięty, chociaż teoretycznie 188/03 by się lepiej nadawał chyba do b-r,
                          to jednak ma nienajlepsze opinie więc biorę XW.

Skomentuj

Czaruję...
                          X