Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny na gdn30/80/4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny na gdn30/80/4

Witam wszystkich !!

może zaczne mówiąc o sobie ponieważ jestem tu nowy.... ucze sie w technikum chemicznym wiec elektronika i audio znam tylko z książek i tego lub innego forum oraz stron internetowych ..... mam jakieś podstawy i potrafie polutować jakieś tam układziki ale czytając wasze wypowiedzi widze ile mi jeszcze brak wiedzy i doświadczenia i dlatego prosze o cierpliwośc i wyroumiałośc jeśli palne jakąś głupote ... :)

3 m-ce temu stałem sie szczęśliwym posiadaczem wzmaka Fischera CA-67 2 x 75W rms
    do tej pory podłączone były do niego 2 stare kolumienki unitry znalezione w piwnicy i przerabiane chyba z 10 razy bo rozbierając je natrafiłęm na wiele dziwnych elementów nieznanego pochodzenia np kawałek prześcieradła i "wzmocnienia z nogi od stołu ...

postanowiłem zrobić jakieś lepsze grajpudła :) w tym celu przeszukałem internet w poszukiwaniu info o tym co jest potrzebne , uruchomiłem znajomości i wyzbywając sie resztek kieszonkowego pozyskałem dwa głośniki GDN 30/80/4 i dwa GDWT 9/100/PF
    kupiłem je bo była okazja i według pasma przenoszenia (wg. pro-tonsila) pasują do siebie i powinny otrzymać podział przy 3 kHz . zrobiłem wiele testów i symulacji programem WIN ISD oraz SPEAKER 6.0 i chce dać obudowe 100l b-r strojony na 38 HZ . jak dotąd kolumny miały być 2 drożne , ale facet w sklepie audio i mój ojciec niezależnie od siebie wytknęli mi brak głośnika średnitonowego ....

1) czy rzeczywiście 3kHz to za wysoko dla gdn 30/80/4 ?? i za nisko dla gdwt9/00/pf , i należy dodać jakiegoś sredniotonowca ??

2) w starych unitrach opisanych wyżej znalazłęm głośniki : GD 20/10/2 wg teori są to szerokopasmowe 20cm i 10 w mocy choć wcale sie nie grzały i super grają przy 40w , i nawet po 6 h nonstop grania nie są ani cieplejsze ani nie zmieniają barwy ... czy one mają rzeczywiście 10w ??? czy można by ich użyć jako sreniotonówek ????

3) zwrotnice lepiej wykonać samemu czy kupić ?? zaznaczam że mam baaardzo mało kasy , i dlatego myśle nawet nad samodzielnym nawijaniem cewek ( drutu mam aż nadto z silników i transformatorów) słucham rock'a i metalu lecz pewnie kolumienki posłużą jeszcze na wielu imprezach techno u kumpla :)audifilem nie jestem ... szczególnie dlatego że mam małe ubytki w słuchu przy wysokich tonach przez głośne słuchanie walkmana w dzieciństwie :/ i tu wynika następne pyt .

4) eq wystarczy jak dam na +8 db na 16khz i bede słyszał, tylko czy te gdwt9/100/pf mozna tak wyciskać ?? czy mogą sie spalić przy dużych naężeniach dzwieku i mocach ?? może ktoś taki ma i próbował??

kolumienki mają stać w pokoju 5x3.5 m na dłuższej ścianie .... jak myślicie pozostać przy 2way czy robić 3 drożną ?? prosze i odrazu dziękuje za pomoc i odp na pytania :) niezbyt wiedziałem gdzie umieścić ten temat , jesli żle trafiłem to przepraszam . piszcie prosze wszystko co wiecie o tych głośnikach ....:)

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-01-23, 14:08 ]
    UWAGI MODERATORA
    prosze czytac regulamin. nastepnym razem wywale temat do kosza

witam to ze jestes nowy nie zwlania Cie z zasad tu panujących ...czy przeczytales co pisze NA CZERWONO na samje górze działu "własne konstrukcje elektroakustyczne" :?:

CHYBA NIE
    wiec przed pisaniem czegokolwiek przeczytaj cos:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=202

Skomentuj

:ntd:

Niech jakiś moder przeniesie to do akustyki...

A co do tematu... Głośniki mają swoje ograniczenia wynikające z rozmiaru... Dlatego 30 cm do dwudrożnej to cienki pomysł... Nawet z tą tubką. Więc średniak jest niezbędny.
      Inna rzecz że od tej tubki to jeszcze bardziej ogłuchniesz. Strasznie zły dobór głośników. Ciekawe ile na to wydałeś? Bo mam wrażenie że wtopiłeś tylko kasę.

Trzeba się było zapytać czy to brać, wtedy byś usłyszał opinie o tym sprzęcie i dopiero mógłbyś się decydować, a tak to gratulację...

Zwrotnicy nie kupuję się na bazarze. Zwrotnicę wykonuję się pod konkretne głośniki. I nie oblicza jej się na jakimś kalkulatorze tylko wykonuje pomiary i dopiero na ich podstawie coś tam można wykombinować. Potem znowu trzeba to pomierzyć, ew. coś poprawić, znowu pomierzyć itd... ale i tak wątpię żeby komuś się chciało bawić z takim cudakiem.

Jednak pchanie się w trzy drogi bez kasy to średni pomysł. Same zwrotnice (normalna a nie z bazaru) będzie kosztować coś koło 150-200zł A budy też trochę kosztują.

Ja bym się za to na twoim miejscu nie brał. Dla ciebie najlepszy byłby jakiś sprawdzony już projekt...

Skomentuj

hey ! ja tak myślałem że jak będe robił to na bieżąco będe do tego tematu dodawał relacje i zdjęcia .... bo to na czerwono u góry czytałem i w dalekosiężnych zapatrywaniach napewno spełniłbym wymagania jeśli jednak postąpiłem zle to też prosze moderatora o przeniesienie :oops:

gdn'y kupiłem za 40zł a tubki za 60 nie od 1 tylko za 2 sztuki każdego, myśle że tanio ..... bo po 1 kumpel a po 2 dałęm mu niedawno kosze z gdn 30/60/1 no a za 100 zł niwiem czy kupiłbym gdzie indziej 4 takie głośniki .....

no i jeszcze jedno pyt .... no bo właśnie kolega zwrócił uwage na koszty obudowy , czy obudowy mozna robić z płyt i np dzwiczek po rozebraniu kuchni .... ??? może zdobęde 3cm blat a reszta z mebli o gr 1.8 cm ???

tak od jakiegoś czasu przeglądam forum i wszyscy mówią że takie z barazu zwrotnice są do du... liczone samemu na kalkulatorze lub w programie też ...... te za 200zł pewnie były poprawiane badane itd ale zanim były zrobione pwenie ktoś je policzył ....
        myślałęm żeby robić samemu bo program podaje wiele mozliwości a ja naprawde mam duuuużo drutu i moge zrobić nawet pare zwrotnic i potem zobaczyc która najlepiej gra ...

no i jeszcze raz ... czy moge sie posłużyć tym gd 20/10/2 jako średnio tonowym ???

jeśli tak to czy czestotliwosci podziału mogą byc 1kHz i potem 5kHz czy jakieś inne proponujecie ??

Skomentuj

Jesli to ma byc do ŁUPANIA to nie trudz sie ze zwrotka tylko zaloz konda na wysokiego i serdniaka wg tabelki f podzialu. Do tego tlumiki, zrob z tego 3way tylko daj mniejszy litraz do tego GDNa. Skrzynie mozesz zrobic ze starych mebli czemu nie .. tylko jedna uwaga... sluchanie tego moze bolec :P...

... jesli chcesz cos lepszego... to albo sprzedaj to i kup cos do czego jest projekt zwrotki albo wyslij komus glosniki na pomiary... no i mysle ze przydalaby sie coanjmniej zmiana sredniaka.. conajmniej

Skomentuj

Zmiana średniaka i wysokotonowego jeśli to ma zagrać... Natomiast jak naprawdę ma tylko łupać i piszczeć to zrób tak jak n_omyzs radzi...

Skomentuj

Zamieszczone przez chemik182
              no i jeszcze raz ... czy moge sie posłużyć tym gd 20/10/2 jako średnio tonowym ???
              pokaz mi go na internecie, potrzebne parametry, bo albo go tam nie ma albo... nie umiem szukać. :mrgreen:

Skomentuj

uruchomiłem znajomości i wyzbywając sie resztek kieszonkowego pozyskałem dwa głośniki GDN 30/80/4 i dwa GDWT 9/100/PF
                i tu zrobiles swoj pierwszy i najwiekszy blad...
                trzeba bylo najpierw zrobic rozeznanie w temacie a pozniej kupowac glosniki

chce dać obudowe 100l b-r strojony na 38 HZ . jak dotąd kolumny miały być 2 drożne , ale facet w sklepie audio i mój ojciec niezależnie od siebie wytknęli mi brak głośnika średnitonowego ....
                w takiej obudowie zagra (bo testowalem) ale to i tak jest za duza obudowa do niego. max 70 litrow co i tak jest juz sporo
                co do sredniaka to maja racje - bylaby spora dziura :P

1) czy rzeczywiście 3kHz to za wysoko dla gdn 30/80/4 ?? i za nisko dla gdwt9/00/pf , i należy dodać jakiegoś sredniotonowca ??
                tak
                2) w starych unitrach opisanych wyżej znalazłęm głośniki : GD 20/10/2 wg teori są to szerokopasmowe 20cm i 10 w mocy choć wcale sie nie grzały i super grają przy 40w , i nawet po 6 h nonstop grania nie są ani cieplejsze ani nie zmieniają barwy ... czy one mają rzeczywiście 10w ??? czy można by ich użyć jako sreniotonówek ????
                jezeli brzmieni ci pasuje to czemu by nie
                3) zwrotnice lepiej wykonać samemu czy kupić ?? zaznaczam że mam baaardzo mało kasy , i dlatego myśle nawet nad samodzielnym nawijaniem cewek ( drutu mam aż nadto z silników i transformatorów)
                samemu na podstawie pomiarow i licznych odsluchow
                4) eq wystarczy jak dam na +8 db na 16khz i bede słyszał, tylko czy te gdwt9/100/pf mozna tak wyciskać ?? czy mogą sie spalić przy dużych naężeniach dzwieku i mocach ?? może ktoś taki ma i próbował??
                GDWT maja tak duza efektywnosc ze zadne podbijanie nie bedzie potrzebne - poprostu tlumika nie zalozysz. a 16kHz to i tak jest barodz malo w sciezkach nagraniowych ;]
                szczegolnie na mp3 :P

ja tak myślałem że jak będe robił to na bieżąco będe do tego tematu dodawał relacje i zdjęcia .... bo to na czerwono u góry czytałem i w dalekosiężnych zapatrywaniach napewno spełniłbym wymagania jeśli jednak postąpiłem zle to też prosze moderatora o przeniesienie
                to nie dzial gotowych konstrukcji ale "w trakcie budowy"
                tam raczej zalozysz sobie drugi temat jak zaczniesz budowac bo jak narazie to musisz uzupelnic spore luki w wiedzy

czy obudowy mozna robić z płyt i np dzwiczek po rozebraniu kuchni
                tak, moze byc. ale to wyjdzie rownie drogo bo szpachli tam sporo pojdzie

jak juz go masz to uzyj - teraz bedziesz tylko wydawal kase na sprzet pomiarowy zeby do tego zwrotnice dobrac.
                wpisz speaker workshop i poczytaj o tym
                http://audiomania.info/articles.php?topic=4

jeśli tak to czy czestotliwosci podziału mogą byc 1kHz i potem 5kHz czy jakieś inne proponujecie ??
                mysle ze przedzial 500-1000Hz bedzie odpowiedni. a na gorze to juz zalezy od mozliwosci GD. byle jak najwyzej to bediesz mial mniej problemow i taniej wyjdzie

Skomentuj

dzięki za przeniesienie i odpowiedzi :) a wiec średniaka dodam, może zamienie sie za tem 20cm na jakieś gdm 10/80 no ale czy te tubowe są aż tak złe ?? patrzyłęm na stronie protonsila to aż tak żle nie wyglądają ...... 101db/w/m niby 100w w zestawie .... jeśli nie są dobre to dlaczego ?? powiedzcie prosze bo mnie wydawało sie czym wyższa skutecznośc tym lepiej .... budując te kolumny chciałbym sie jak najwiecej dowiedziec i nauczyć wiec piszcie wszystko co wiecie aha i dlaczego mniejsza obudowa ??? wszędzie czytałem że do 30cm musi być duża ,a symulacje dodatkowo to potwierdzają .... tzn z mniejszą obudową już nie zejdą mi tak nisko ... czy program do symulacji może sie mylić ??

dzięki Pawel S. zrobie jak mówisz teraz jade w góry i zaraz po powrocie wszystko składam a w górach wiczorami zamiast sie nudzic bede liczył i nawijał cewki jeszcze raz dzięki :)

Skomentuj

jeśli nie są dobre to dlaczego ??
                    Jakosc. To sa glosniki ktore maja grac raczej glosno niz dobrze.. cos w tym stylu.

powiedzcie prosze bo mnie wydawało sie czym wyższa skutecznośc tym lepiej
                    Tak ale jakim kosztem :)

wiec piszcie wszystko co wiecie
                    Oooo nie! Codziennie pojawia sie tu taki poczatkujacy i chyba nie myslisz ze przepisujemy wszystkim ksiazki do akustyki ... zacznij czytac artykuly na stronie glownej, pogoogluj i czytaj forum! nikomu nie bedzie chcialo sie odpowiadac na pytania do ktorych odpowiedzi sa latwo dostepne!

dlaczego mniejsza obudowa ???
                    Aby zyskac na wytrzymalosci mocowej... ten gdn sie pogubi w 100L.

dodatkowo to potwierdzają .... tzn z mniejszą obudową już nie zejdą mi tak nisko ...
                    Kazdy glosnik zapakowany w za duza objetosc zejdzie nisko wg symulacji.. wsadz sobie 15cm do skrzyni 500L i zobaczysz jak ladnie schodzi. To tylko polowa prawdy

Skomentuj

dzięki , oczywiscie cały czs czytam o ty i nie oczekóje wykładów i ksiązek od was ale właśnie takich odp jakie otrzymuję dziękuje , bardzo mi pomogliście :)

Skomentuj

jak wyżej wszystko

z tym że wtrącę jedno wytłumaczenie, żebyś wiedział co nie co.

no ale czy te tubowe są aż tak złe ?? patrzyłęm na stronie protonsila to aż tak żle nie wyglądają ...... 101db/w/m niby 100w w zestawie .... jeśli nie są dobre to dlaczego ?? powiedzcie prosze bo mnie wydawało sie czym wyższa skutecznośc tym lepiej ....
                        hehe efektywnosc to nie wszystko, to tylko na chłopski rozum głośność głośnika przy tej samej mocy, np: podpinasz jeden głośnik wysokotonowy 101dB do kanału lewego a drugi wysokotonowy 90dB do prawego.
                        Lewy bedzie ci grał ponad 3krotnie głośniej.

Zakładajac, że:
                        -oba głośniki są 4 ohmowe a ich efektywność mierzona była napięciem sygnału (wej?)2.38V z odległości 1m. (2.83V/1m)
                        -podpiołeś filtr górnoprzepustowy np: szeregowo konda >6uF, żeby nie spalić głośników :wink:
                        -oraz że balance we wzmacniaczu ustawiony na Zero :mrgreen:

To chyba najprostrzy sposób wytłumaczenia.

Według mnie (może dla kogoś nie) liczy się odwzorowanie dzwięku, coś jak jakość...
                        Jeden gra szczegółowo, inny mniej, jeden ostro, inny nie itp. Przypadają one losowo na dane serie (modele) glośników.

Jest jeszcze mnówsto inny rzeczy o które dowiedziesz się już sam czytając forum

Skomentuj

ok , teraz mi sie troche to wszystko rozjaśnia i łączy w głowie w miare spójną całość ..

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            Przypadają one losowo na dane serie (modele) glośników
                            Tu bym polemizował... To nie ruletka, konstruktorzy mają dość duży wpływ na to jak będzie grał głośnik...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez melisław
                              Zamieszczone przez El_liero
                              Przypadają one losowo na dane serie (modele) glośników
                              Tu bym polemizował... To nie ruletka, konstruktorzy mają dość duży wpływ na to jak będzie grał głośnik...
                              a powiedziałem, że nie mają?

Skomentuj

Czaruję...
                              X