Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Suba, jednak wpierw..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Suba, jednak wpierw..

..Trochę informacji i propozycji. Witam, noszę się z zamiarem(kwiecień/maj) na dodanie suba do mojego zestawu (PIanoCraft E810 + kolumny Triangle Stella ES + kabelki głośnikowe Procab i interkonekt Tara Labs). Pokój to 12m2. Trochę zagracony. Co pokazują zdjęcia. Sub będzie prawdopodobnie stał obok stolika na sprzęt rtv, gdzie jest obecnie sprzęt(będzie wymiana na bardziej kompaktowy stolik). Jeśli się zdecyduję, będzie to mój pierwszy taki projekt. Zakładany budżet to 700zł za suba. Oczekiwania-sub będzie grał głównie muzykę, od czasu do czasu jakiś film czy koncert na dvd. Jednak to ma być głównie sub do pracy w stereo. Muzyką głównie to easy listening(np.AIR, Zero7), akustyczna(np.Norah Jones, Karolina Kozak, Stee Downes) dobry pop(np.Roisin Murphy,Sia,Katie Meloua) czy rock(np. Radiohead, David Gilmour) i oczywiście muzyka elektroniczna(np. Depeche Mode, Kraftwerk, Laurent Garnier, DJ Krush, Richie Hawtin). Oczekuję głównie dobrej liniowości grania(by nie był bumiasty i różnicował instrumenty czy rodzaj basu), rytmiki(co by za Trianglami nadążał-trudne zadanie), dopiero potem rozciągnięcie czy moc. Mówiąc krótko liczy się bardziej jakość tego co zaoferuję sub niż jego możliwości nagłaśniania dużych powierzchni(bo go tam po prostu nie będzie. Oczywiście fajnie by było gdyby sub miał regulację odcięcia i inne tego typu standardowe filtry, wejście LFE(PianoCraft ma sub out), parę chinchy i gniazda głośnikowe. Wymiary oczywiście jak najbardziej kompaktowe w stosunku do możliwości osiągnięcia dobrych możliwości z przetwornika. Myślę że w tej cenie da się zbudować coś lepszego niż gotowe w sklepach suby pokroju Wharfedale SW150 czy JBl Balboa. Jako że nie znam się za bardzo na strojeniu, mogą być też gotowe schematy czy packi przygotowane do złożenia. Oczywiście mile widziane są też linki do konkretnych sklepów z częściami czy projektami(nie orientuję się za bardzo co, gdzie i jak) Z góry dziękuję za rady, wpisy i informację.
    Pozdrawiam
    Dawid

PS. temat zamieszczam raz jeszcze w tym dziale, mam nadzieję że jest poprawny. Moderację proszę o usunięcie takiego samego tematu z działu "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne"

12 m2 i sub...Na mój gust to z deka chore podejście.W takim metrażu po za odczuciami ciśnieniowymi nic więcej nie uzyskasz.Na pewno nie zejście.Skłaniał bym się bardziej do analizy posiadanego zestawu,w tym metrażu spokojnie da radę zestaw monitorków z 14-16cm midwooferkiem.Poprawnie sklecony i zestrojony zestaw w tych metrach zabije basem,może niezbyt niskim ale to akurat wynik również kubatury pomieszczenia i fizyki.Jednak efekt końcowy będzie o niebo lepszy niż przy zastosowaniu przerośniętego suba który tylko będzie "trzepał" szklankami i innymi luźnymi rzeczami.
    Przykładowo mam na tapecie obecnie 15 cm peerlessy w 20m2,co z tego że przy 60Hz ostro opadają,odpowiednio odfiltrowane miło po żebrach kopią.W tych samych warunkach sub na 8,10 czy 15 calach robił tylko pierdolnik w postaci brzęczenia wszystkiego co luźne.Była kupa rezonansów,brzęczeń i innych nieporządanych dźwiękow,radość ze słuchania-żadna.pomyśl.

Skomentuj

Też o tym myślałem, w sumie brakuję mi tylko niższych pomruków bo kolumny grają bardzo dobrze, co prawda jest w nich głośnik nisko-średniotonowy z zawieszeniem w postaci nasączonej latexem tkaniny, uformowanej w kilka małych fałd. Przez co nie ma takiego wychylenia jak typowa fałda gumowa, jednak to sobie chwalę, bo zyskuję na tym mikrodynamika, średnica itd. Ma 13cm, być może 15 zagrała by pełniej, czyli w grę wchodzą ew. większe Triangle.
      Tu link do recenzji moich obecnych kolumn: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/triangle.html
      Już sam nie wiem co robić...muszę pomyśleć.

Skomentuj

Ja tez mam pokoj 12mk i monitory na Visatonie W170s i seasie,basu jest sporo ale tez mi brakuje tego niskiego pomruku. Tak jak pisze umberto, w takim pokoju nie pomoze sub. Z racji mojego umeblowania pokoju nie mialem gdzie postawic jakiegokolwiek suba,wiec wpadlem na pomysl zeby schowac go w duzej szafie dwudrzwiowej ktora stoi w rogu pokoju. Nazwalem ja "magiczna szafa" bo jakiegokolwiek suba tam nie wloze to gra dobrze. Teraz za suba mi robi moj sprzet przenosny na ARN-ach 6,5".

Oto obrazek pogladowy jak to wyglada. Miejsce X to oczywiscie miejsce odsluchu.

Maxi moze sie wypowiedziec na temat tej magicznej szafy jakie zdziwko go zlapalo po odsluchu jak pokazalem mu co wlasnie gralo :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          Maxi moze sie wypowiedziec na temat tej magicznej szafy jakie zdziwko go zlapalo po odsluchu jak pokazalem mu co wlasnie gralo :mrgreen:
          No to sie wypowiem :P
          Zamieszczone przez marian
          bo jakiegokolwiek suba tam nie wloze to gra dobrze.
          Z tym dobrze to bym polemizowal... nie powiem bylem lekko zdziwiony jak zobaczylem i posluchalem co "gra" ( to tam jakies 13cm chyba wtedy byly... ) ale.... to sie tylko do filmow nadawalo... gralo jednostajnie, bas nie byl nie wiadomo jak niski, cos pewnie w okolicach 45hz, ustawienie (podbicie) robilo swoje ;]
          Tak czy siak na dluzsza mete meczace
          Lepszy motyw byl na as 2007 jak w jednym pokoju leciala jakas czesc bodaj gwiezdnych wojen, jak szukalismy po katach subwoofera

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
            Z tym dobrze to bym polemizowal... nie powiem bylem lekko zdziwiony jak zobaczylem i posluchalem co "gra" ( to tam jakies 13cm chyba wtedy byly... ) ale.... to sie tylko do filmow nadawalo... gralo jednostajnie, bas nie byl nie wiadomo jak niski, cos pewnie w okolicach 45hz, ustawienie (podbicie) robilo swoje ;]
            No Maxi,wtedy nie bylo zejscia bo przeciesz to byl rozklekotany samochodowy glosnik 2 way z klejona membrana na silikon :mrgreen: za to te tesle teraz graja fajnie :razz:

Skomentuj

Czyli warto, nie warto..może sub bez BS, z obudową zamkniętą Każdy głos mile widziany. Dzięki za rady!

Skomentuj

Mam pytanie o te wysokotonowce - jak one grają? Takie tubki kojarzą się dość jednoznacznie ale ciekaw jestem opinii użytkownika.

Za dużo miejśca tam nie masz więc ciężko będzie coś doradzić. Dla mnie jednynm sensownym wyjściem ( z opcją używnia obecnych kolumn ) będą aktywne podstawki na jakimś zgrabnym wooferku. Waskie słupki wyszłyby Ci z Seasami L16 o ile nie masz uczylenia na aluminium:) Może RS225 by Ci pasował. Jednak wtedy koszt głośników i wzmaczniacza z filtrami to ok. 800 zł a do tego jeszcze obudowy.
                Rozwiązaniem pośrednim będzie pojedynczy sub na ww. daytonie + panel 150 od irka - wtedy masz z obudową jakieś 700 zł i te 8' być może nie narobi Ci łomotu w pokoju.

Skomentuj

Ja tylko dodam ze jest pewien minus suba w malym pokoju (oprocz tego co umberto napisal),a mianowicie ten bas jest troche kierunkowy wiedz jesli postawisz go np. przy lewym glosniku to bedziesz slyszal ze on tam jest. Troche to psuje stereofonie,u mnie jednak szafa w tym pomaga.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                    Mam pytanie o te wysokotonowce - jak one grają? Takie tubki kojarzą się dość jednoznacznie ale ciekaw jestem opinii użytkownika.

Za dużo miejśca tam nie masz więc ciężko będzie coś doradzić. Dla mnie jednynm sensownym wyjściem ( z opcją używnia obecnych kolumn ) będą aktywne podstawki na jakimś zgrabnym wooferku. Waskie słupki wyszłyby Ci z Seasami L16 o ile nie masz uczylenia na aluminium:) Może RS225 by Ci pasował. Jednak wtedy koszt głośników i wzmaczniacza z filtrami to ok. 800 zł a do tego jeszcze obudowy.
                    Rozwiązaniem pośrednim będzie pojedynczy sub na ww. daytonie + panel 150 od irka - wtedy masz z obudową jakieś 700 zł i te 8' być może nie narobi Ci łomotu w pokoju.
                    Co do wysokotonowych to grają naprawdę świetnie, co prawda elektronika nie może być jasna, czy analityczna. Jeśli jednak zachowamy te wytyczne odwdzięczą Nam się niesłychaną kierunkowością grania(przy zachowaniu świetnego wglądu w scene-jednak tu całą kolumna jest za to odpowiedzialna-to cecha Triangli ponadprzeciętna scena i przestrzeń), rozdzielczością, pokazaniem konturu czy detalu, bez męczącego rozjaśnienia(gdzie wiele aluminiowych kopułek ma z tym problem). Generalnie nie lubią głośnych rockowych brzmień, ponieważ brzmienie się zbytnio rozjaśnia(w czym niskośredniotonowy o tych wymiarach nie pomaga). Większe Triangle, zwłaszcza podłogowe grają bardziej zrównoważenie(można nawet powiedzieć że mają zalążki ciepłego grania), co wynika z większych głośników nisko-średniotonowych. Zdjęcia środka można zobaczyć tutaj: http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...t=39295&p=43#k
                    Jest to seria ES czyli już utemperowana z ostrych naleciałości Triangla sprzed lat. Co ważne dla sekcji wysokotonowej Triangla przetwornik jest od najtańszej do najdroższej serii taki sam z drobnymi różnicami. Co dla tego przedziału cenowego jest sporym plusem.

Co do Twojego pomysłu aktywnych podstawek, powiem szczerze że mnie zaintrygował i zainteresował. Jest gdzieś już jakiś podobny projekt, żebym mógł zobaczyć jak to wygląda. Cenowo myślę że można przeboleć Z góry dzięki za wszelkie info.

Skomentuj

marian, bardzo słusznie prawisz,jak nisko by nie uciął to nawet w całkowitej ciemności jestem w stanie wskazać gdzie stoi łobuz.Ogólnie sam odchodzę od takich "wspomagaczy",wolę wyżej ale bez efektów nie pożądanych.Ma to grać,dawać przyjemność a nie poruszać ścianami.
                      Choć nigdy nie zapomnę wrażeń z użytkowania 400L odwrotki... :roll:

Skomentuj

Aktywne podstawki są dość praktyczne i wygodne, bo w końcu monitory i tak muszą na czymś stać, a ze standów nie ma zbyt wiele pożytku. Ja zrobiłem coś takiego

i co jakiś czas zmieniam nadstawki. W twoim przypadku przydałoby się coś mniejszego jakieś 20tki, wybór jest spory zależnie od gotówki i preferencji. Jeśli wybierzesz 8 ohmowe głośniki to w sumie wystarczy spokojnie pojedynczy wzmak do tego, a sub nie będzie już taki łątwy do zlokalizowania, bo będą dwa.

Skomentuj

Czaruję...
                        X