Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Może jednak dwie drogi? Do niedużego pokoju.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mialem 15AX zarowno z pj i teraz mam z DXem. GDN przy PJ sie marnuje i nie slucha sie tego za fajnie... z DX25 da sie tego sluchac podoba mi sie zestawik, jest wszystko bardziej przejrzyste gdzie przy pj nie mozna tego napisac....

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
      Na razie nie wiem czego się spodziewać po 15AKX, jak mnie oczaruje to będę myślał
      Gdy ponad dwa lata temu kupowałem swoje 15AXy też nie wiedziałem jak będą grały i jaki poziom pod względem brzmienia będą prezentowały. Były wtedy nowością w ofercie STX. Kupiłem ten głośnik po analizie jego konstrukcji (chyba nikt rozsądny nie zaprzeczy, że jest to zaawansowana technicznie konstrukcja), jego parametrów i charakterystyk wnioskując na tej podstawie, że jest duże prawdopodobieństwo uzyskania bardzo dobrego brzmienia. I się nie rozczarowałem, wręcz byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością brzmienia jaką ten głośnik zaoferował. Po zamontowaniu go do obudowy i podłączeniu bez filtra, by mógł pracować pełnym pasmem, pierwsze co mi przyszło na myśl to to, że gra on bardzo zrównoważonym dźwiękiem, spokojnym, pozbawionym agresji często będącej wynikiem podbicia zakresu wyższego środka i występujących tam rezonansów. Po prostu taki głośnik z klasą, który gra dostojnie, ze spokojem, a nie efekciarsko. Dlatego uważam tego 15AX(AKX) za poziom odniesienia, poniżej którego nie warto schodzić mając w założeniu budowę małych podstawkowych kolumn do małych pomieszczeń, który z powodzeniem może konkurować z droższymi zagranicznymi głośnikami o tych samych rozmiarach. Bo z tańszych, do 100 PLN, tak naprawdę nie ma żadnych, które mogłyby z nim konkurować, bo Tonsil GDN 15/40/5 stosowany w Siestach nie jest dostępny w oficjalnej dytrybucji, a GDN 13/50/9 nie ma wersji 8 omowej, natomiast GDN 13/40/2 stosowany w Totemach Mite wedle mnie jest gorszy od STXa pod względem całokształtu brzmienia.
      Dlatego nie mogę zrozumieć powodów promowania na tym forum ewidentnie słabych konstrukcji jakimi są STX PJ czy ARN 150 zwłaszcza, że ten ARN to przecież przestarzała kilkunastoletnia chyba konstrukcja. Tylko dlatego, że są tanie? Nigdy nie kierowałem się ceną przy wyborze głośników tylko jakością, a dopiero potem patrzyłem czy mnie na to stać, jeśli nie, to odwlekałem termin zakupu by uzbierac potrzebne fundusze, a nie wybierałem tańszy głośnik by zmieścić się w budżecie, bo rozsądek i doświadczenie podpowiada, iż to co tanie zazwyczaj jest marnej jakości.

Skomentuj

Wkręciłem STX PJ do moich Space'ów i gra niemęcząco i neutralnie ale jakiś taki nijaki jest :p
        Cóż, jeżeli już się napracować przy robieniu obudowy to moim zdaniem też nie warto wsadzać kiepskiego głośnika niskotonowego za 30zł (choć nie słyszałem Tesli).
        Planowany wygląd :)

Przy okazji chciałbym obalić mit o tym, że cewki nie da się obliczyć teoretycznie - obliczyłem programem cewkę 400uH i po nawinięciu oraz zmierzeniu JIGiem okazało się, że ma 414uH. To jest 3,5% błędu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
          natomiast GDN 13/40/2 stosowany w Totemach Mite wedle mnie jest gorszy od STXa pod względem całokształtu brzmienia.
          na poczatku mialem inne zdanie, bo jak pisalem wczescniej akx gral z pj i wtedy go do tonsila 13 40 2 porownalem i gra 13 40 2 z 10 80 7 byla duzo lepsza niz pj i akx... teraz mam akxa z dx25 i tego powiedziec nie moge bo jest zupelnie inaczej.... tam wybija sie srednica ktora jest podkolorowana a tu zrównoważone wszystko poprawnie odegrane..

Skomentuj

ja mam takie:

tylko u mnie niestety nie ma frezów, ponad to jest przegroda do dostosowania objętości, jest pod otworem pod BR

dokładne wymiary poszczególnych elementów mogę podać, jeżeli jest ktoś chętny.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              A ktoś testował głośnik GDWK 8-13/120,8?
              fajny tonsil , jeden z lepszych , mam parkę jeszcze :)
              Nie jest zbyt ostry, szczególnie gdy nie tniesz za nisko bo tego te głośniki nie lubią.

Skomentuj

Czaruję...
              X