Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość dzwięku kolumn z wyższej półki, a osoby nieosłuchane.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian
    Oberony II mnie urzekły i kolejna konstrukcja podejrzewam ze bedzie wlasnie na tych glosnikach :wink:
    Też byłem na AS i te kolumienki bardzo bardzo mi podobały się więc chyba mamy podobne gusta :grin:

Tylko jedno ale...

To jak gra kolumna to nie tylko zasługa głośników... Słyszałem podobne konstrukcję ale żadna nie spodobała mi się jak ten Oberon II. Myślę że poza głośnikami pozytywnie na dźwięk działał też wzmacniacz (jakaś lampówka, ciekawe jaka dokładnie...) Musisz się liczyć z tym że nawet jak użyjesz identycznych głośników to nadal moze czegoś brakować...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
      marian napisał/a
      Oberony II mnie urzekły i kolejna konstrukcja podejrzewam ze bedzie wlasnie na tych glosnikach

Też byłem na AS i te kolumienki bardzo bardzo mi podobały się więc chyba mamy podobne gusta
      a ja sie wkurzam bo bylem, widzialem ale za cholere nie pamietam jak one graja :evil:

Musisz się liczyć z tym że nawet jak użyjesz identycznych głośników to nadal moze czegoś brakować...
      np zwrotnicy ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        a ja sie wkurzam bo bylem, widzialem ale za cholere nie pamietam jak one graja :evil:
        Nawet chyba ze mną w tym pokoju byłeś Potem już za dużo ludzi było i nie dało się normalnie posłuchać...

Zamieszczone przez Pawel S.
        np zwrotnicy ;]
        To też Ale bardziej brakuje konkretnego projektu zwrotnicy... Żeby to zagrało identycznie to trzeba niestety skompletować identycznie zrobiony a przynajmniej bardzo podobny system... A o to już trudno w domowym zaciszu a i nawet o pieniądze nie chodzi...

Skomentuj

Też uważam, że do naszych małych mieszkań i zasobnośći naszych portfeli kolumna w stylu Oberona II to ideał. (reszta komponentów to już inna bajka)
          Rozmawiałem na AS z konstruktorem Oberonów http://www.rls.com.pl/OberonII.html i mówił mi, że w zwrotnicy użył kondensatory Jantzena seri silver.
          Niedługo wstawię na forum mój projekt oparty na konstrukcji Zapha http://www.zaphaudio.com/ZRT.html
          Będzie to dwudrożna, podłogowa konstrukcja br, ze zmodyfikowaną trochę obudową.
          Głośniki już mam, i kończę rysować projekt obudowy, który wkrótce przedstawię do dyskusji, bo mam parę wątpliwości. Zwrotnic jeszcze nie kupiłem, bo ceny dobrych kondensatorów są zabójcze i jeszcze się waham między Jantzen Audio Superior Z-Cap a Clarity Cap SA.
          Natomiast jeśli chodzi o osoby nieosłuchane, to przekonywanie ich o walorach poprawnie lub naprawdę dobrze, czyli neutralnie grających kolumn jest w większości przypadków stratą czasu. Musi upłynąć sporo czasu zanim docenią ich brzmienie, a często po prostu i tak nie są przekonani co do sensu wydawania na to aż takich pieniędzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
            Oberony II mnie urzekły i kolejna konstrukcja podejrzewam ze bedzie wlasnie na tych glosnikach :wink:
            Też byłem na AS i te kolumienki bardzo bardzo mi podobały się więc chyba mamy podobne gusta :grin:
            no to i ja sie dopisze do tych ktorym sie ten zestaw podobal...

jakie dokladnie modele scanow tam siedza ? Moze ktos ma wyszukany gdzies litraz i zwrotke pod to zestawienie ?

Skomentuj

Jak byś czytał dokładniej to byś znalazł informację jakie głośniki tam siedzą.
              Zamieszczone przez KAPRINT
              Co do schematu zwrotnicy to wątpię czy jest do zdobycia.
              Jest również podobny projekt, z trochę niższą wersją kopułki i na 8 ohm niskośreniotonowym revelatrorze http://www.troelsgravesen.dk/SP95.htm .
              Na stronie akustyka jest kilka projektów w wersjach 4 i 8 ohm i różnymi kopułkami. także na stronie www.zaphaudio.com/ZRT.html jest jak dla mnie najlepiej opisany i pomierzony, choć z piekielnie drogą zwrotnicą, ze względu na pojemności kondensatorów.
              Także kolega Colcolcol zrobił kolumny oparte o schemat zwrotnicy ze strony Audiocomponent-u pod nazwą Reference monitor SE, zamieszczone w http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13308
              Różnica pomiędzy wersjami 4 i 8 omowymi polega na wielkości obudowy 15-25l dla 4 i 20-30l dla 8 ohm, choć Zaph zrobił dla maksymalnego zejścia w dół 38 l - kosztem odpowiedzi impulsowej i wytrzymałości mocowej. (sam będę robił w 28 l).

Skomentuj

Widze ze zaph oprocz duzej obudowy zastosowal baaardzo niski podział, o ile dobrze widze 1,7 KHZ ? O ile dobrze pamietam dobre efekty przy takim podziale daje konstrukcja D'Apolitto tak zdaje sie wymagany jest niski podział. CIekawe jak to gra z takim niskim podziałem hm.
                Oberony są też tak nisko cięte ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  Musiał byś zapytać konstruktora...

Skomentuj

Przy filtracji I rzedu taki podzial to smierc dla glosnika i smierc dla konstruktora zwiazana z ciaglymi naprawami :)

Rozmawiałem na AS z konstruktorem Oberonów http://www.rls.com.pl/OberonII.html i mówił mi, że w zwrotnicy użył kondensatory Jantzena seri silver.
                    Klasa kolumny wymusza zastosowanie odpowiedniej klasy podzespolow. Nawet gdyby zwykle MKT philipsa gralo najlepiej to i tak nie wypada ich zastosowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      rzy filtracji I rzedu taki podzial to smierc dla glosnika i smierc dla konstruktora zwiazana z ciaglymi naprawami
                      No napewno wysoki by oberwał, zaph ma filtr 3 rzedu i podzial 1.7 khz a oberon ma filtracje 1 rzedu ale nie znamy podziału ;-)

Skomentuj

Mnie tam nikt nie mógł przekonać, że tanie peirdziawki grają dobrze bo głośno a jak bas urywa głowę to tak jest najlepiej. Ale może ja inny jestem. Po pól godzinie jazdy z kolegi RE 1500W RMS brało mnie na wymioty a on dalej cieszył się jak dziecko... Na razie słucham muzyki w moim CarAudio (wzmacniacze ľ-dimension RM V41 i RM V21, radio Alpine 9812RB, głośniki przód Dego SP-650, tył Sinuslive sl160, sub PowerBass ES-12DS-D2 w closed, sygnałówki Stinger Dream) i choć nie było tanie to ciągle mi czegoś brakuje Chyba to już choroba :mrgreen:

Skomentuj

wachcio, nie jesteś inny. Są dwa typy ludzi nieosłuchanych (o których zaczął rozprawiać jamess8). Ostatnio weszli do mnie moi znajomi, którzy nigdy nie mieli do czynienia z wysokiej klasy sprzętem home-audio. Oczywiście zaintrygował ich wiszący u mnie na ścianie Spiral i koniecznie chcieli posłuchać jak to gra. Po kilkudziesięciu minutach słuchania i "żąglerki" nagraniami stwierdzili zgodnie, że mój Spiral na 13cm głośniczku gra lepiej niż ich trójdrożne kolumny (obecnie mają chyba Eltax'y). Doszli do wniosku, że dźwięk ze Spirala jest relaksujący, a z ich kolumn męczący. Jak widać niekoniecznie trzeba być osłuchanym i skupiać się na detalach przekazu w poszczególnych pasmach - można to przełożyć po prostu na reakcję własnego organizmu i z powodzeniem wybrać dobre zestawy spośród wielu.
                          Zmierzam do tego, że w mojej opinii w dużej mierze właśnie to jest wyznacznikiem jakości zestawu (oczywiście nie jedynym) - im bardziej brzmienie zestawu jest zbliżone do naturalnego tym mniej nas męczy w długim odcinku czasu odsłuchu. Im bardziej męczy tym gorszy zestaw.
                          Kolosalnym błędem jaki robią ludzie nie obeznani z audio jest formułowanie wniosków o zestawie po pierwszych dźwiękach - nie dają sobie czasu na ocenę tego co słyszą i na odczucie jak to przyjmuje ich własny organizm - to jest ta pierwsza grupa, która kocha kontur. A druga grupa to ta, o której napisałem na początku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                            można to przełożyć po prostu na reakcję własnego organizmu..
                            A jeżeli ta poszukiwana reakcja organizmu może być wywołana tylko podwójną ścianą głośników o powierzchni 25m˛ jedna?
                            Młodzież (nie wszyscy oczywiście) ma inną estetykę dźwięku: drum'n'bass, techno, 50cent, totalne przekłamanie rzeczywistości, żywioł do bólu. Puszczone tak, że pospadały obrazki z półek a dla nich "za cicho".
                            Miałem dziś wizytę znajomego (55 lat, zero osłuchania, brak zaintresowania muzyką), puściłem fragment "gorzchich żali" Chór Wojska Polskiego, jego łzy w oczach były za komentarz, to była dla mnie poszukiwana reakcja organizmu...

Skomentuj

Nie wiadomo co spowodowalo te lzy... :) moze patrzal na SS i mowil sobie w duchu... nie bede nigdy mial takich podlogoweeeeek.. :mrgreen:
                              Tak czy siak zestaw powinien grac dobrze, pelnym pasmem i nie meczyc :).. lez mi nie potrzeba przy sluchaniu

Skomentuj

:arrow: colcolcol doświadczyłem podobnej sytuacji z teściem (starsza osoba i już lekko przygłucha :mrgreen: ) na moich urodzinach. W tle grały Łzy (zespół a nie rozpacz o SSy) później Mike Oldfield. Teściu był pod wrażeniem, stwierdził, że dźwięk "pływa" i bardzo przyjemnie się słucha (audiofil sie znalazł :mrgreen: ).

Skomentuj

Wasza szczerość mnie rozwala :) ani nie był przygłuchy ani biedny, robi meble kuchenne i przyszedł obejrzeć kuchnie. Konsultowałem z nim fornirowanie i ciekaw był efektu. Ten "kawałek" ćwiczyłem na swojej mamie, beczeć nie beczała ha ha ale prosiła mnie abym jej to nagrał, to "sobie posłucha na telewizorku".
                                  Wzruszająca była muzyka bo o to w tym chodzi; to, że nie przeszkadza to za mało, ma ciągnąć jak mały parowozik, wzruszać i skłaniać do myślenia albo zmuszać do tańca albo do różańca :)

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
                                    Miałem dziś wizytę znajomego (55 lat, zero osłuchania, brak zaintresowania muzyką), puściłem fragment "gorzchich żali" Chór Wojska Polskiego, jego łzy w oczach były za komentarz, to była dla mnie poszukiwana reakcja organizmu...
                                    Przeciąg w pokoju miałeś? Mnie na wietrze też same łzy lecą...

Skomentuj

Młodzież (nie wszyscy oczywiście) ma inną estetykę dźwięku: drum'n'bass, techno, 50cent, totalne przekłamanie rzeczywistości, żywioł do bólu.
                                      przepraszam bardzo - ale do D&B bardzo trudno dobrac glosnik ;]
                                      potrzeba i kopa i zejscia a tego nie zapewnia te duze pionki wozone w samochodach

Ten "kawałek" ćwiczyłem na swojej mamie, beczeć nie beczała ha ha ale prosiła mnie abym jej to nagrał, to "sobie posłucha na telewizorku".
                                      a tak z ciekawosci tego poszukam...

[ Dodano: 2009-02-06, 20:57 ]
                                      http://www.youtube.com/watch?v=qhwasX5pvXs to chyba nie to?

Skomentuj

Paweł, możesz nawet "czterech pancernych" włączać jak to "rozpuści" słuchaczy. Ww przeze mnie kawałek pochodzi z Hi-end 1/2001, nagrany naprawdę z jajem. Wracajac do tematu, znajomek ma MP3 z dyskiem 40 Giga i jak wybiera się na imprezkę przygotowuje zestaw pod przewidywana publikę, genialne? Jak spodziewa się mojej wizyty zawsze ma coś (nie mp3...) z nagrań gitarzystów. Nie mam tylu płyt aby sie dostosowywać do gustów ludzi, którzy mnie odwiedzają ale to jest mniej więcej ten kierunek. Puszczać ludziom muzykę jaką lubią a zwrócą uwagę na sprzęt.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X