Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Reference 7" / Seas Standard 1" Two-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Reference 7" / Seas Standard 1" Two-way

Witam

Jestem zainteresowany zbudowaniem monitorkow wedlug tego projektu :

http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm

Co sadzicie o takiej konfiguracji? Autor opisuje ze projekt jest bardzo udany i warto go wykonac ze wzgledu na jakosc porownywalna z owiele drozszymi monitorami/kolumnami.

Chcialbym znac wasze zdanie na ten temat, czy owy projekt jest odpowiedni do mojego pokoju 25m w systemie 2.1 . Jako sub ma posluzyc SL 10 w 35-40L na aktywnym wzmacniaczu. Nie mowie ze odrazu zamawiam wszystko itp bo pieniadze nadal sie kumuluja i jeszcze troche potrzeba na te przedsiewziecie. Jednak mam kilka pytan i mysle ze warto zadac je jeszcze przed zakupem czy sama budowa monitorkow.

Po 1. Czy mysliscie ze lepiej jest zrobic obudowe closed? Lubie taki typ obudowy tzn brzmienie bardziej mi sie podoba, dotego sama obudowa bedzie mniejsza co rowniez ma znaczenie bo ciezko z miejscem u mnie. Ale czy tym samym dayton nie straci swoich mozliwosci w jakims zdecydowanym stopniu. Chodzi mi glownie o to ze niektore glosniki nadaja sie lepiej do BR a niektore do Closed i nie wiem jak Dayton radzi sobie w tych 2 roznych knfiguracjach.

Narazie napiszcie co o tym wszystkim myslicie jak nie bedzie jakis zastrzerzen to podam jeszcze kilka niuansikow ktore mnie interesuja a sam dokonca ich nie rozumie lub nie moge znalesc na te pytania odpowiedzi. Ale to pozniej zeby nie wszystko na raz.

Co do moich doswiadczen z DIY i odsluchow to "szału nie ma". Wykonalem desperacka budowe na pewnych slabych przetwornikach, a ostatnio z kolega kolumny na teslach, graja jednak jeszcze wizualnie nie skonczone, jakosciowo graja fajnie i naprawde troche mu zazdroszcze hehe ale chce zrobic cos co w jakism stopniu pozwoli mi "uslyszec cos lepszego".

Pozdrawiam i prosze pytac o jakies tam szczegoly a bede na bierzaco odpowiadal w miare mozliwosci.

Ja właśnie jestem w trakcie realizacji tego projektu w wersji z TBFCG. Za kilka dni skończe kolumny to opisze brzmienie obu głośników. Znalazłem kilka wersji zwrotnicy do tych głośników i właśnie nie wiem którą wybrać.
    http://www.diyaudio.com/forums/showt...28#post1192528
    http://www.geocities.com/woove99/Spk...BFCG_noBSC.gif

Widziałem jeszcze jakieś inne, może mi ktoś bardziej obeznany polecić jakąś z tych zwrotnic?

Skomentuj

opiola ta druga sądząc po nazwie i zmniejszonej cewce w filtrze woofera nie ma za bardzo kompensacji BS, pierwsza wygląda normalniej no i widać charakterystykę, zresztą zwrotkę Jay-a już parę osób za granicą wykorzystało.

bialagora co do obudowy zamkniętej, to nie powinno być tak źle uwzględniając rzeczywiste TS tego daytona no i fakt, że masz suba, prawdopodobnie nawet łatwiej będzie to zgrać.

Skomentuj

mkul suba jeszcze nie mam ale projekt obejmuje koniecznie rownierz suba bo bez niego to raczej lipa.

a co do projektu.... opiola jak bedziesz umieszczal swoje glosniki tzn monitory ? beda staly na jakiejs polce czy moze beda powieszone albo jakies podstawy pod nie?? Pytam bo sam nie wiem jeszcze na co dokladnie sie zdecydowac czy na podstawkach ktore beda przymocowane na scianie czy na podstawach ktore beda staly na podlodze a na nich same monitory.

I jeszcze do czego bedziesz je porownywal jezeli mozna zapytac??

Pozdrawiam

Skomentuj

bialagora skoro rozważasz opcję podstawek stojących na podłodze to może lepiej zrobić podłogówki br i sobie na razie odpuścić suba.

Skomentuj

mkul problem w tym ze na niewielkie podstawki stojace na podlodze jeszcze sie zmieszcza, zwykle podlogowki poprostu odpadaja ze wzgledu na mala ilosc miejsca w tym pokoju na ustawienie tego wszystkiego dlatego rozwarzam opcje monitorow. Suba wcisne bo jest miejsce na niego ale co do podlogowek bylo by bardzo ciezko je zmiescic, dlatego musza to byc monitory.

Skomentuj

bialagora, z tego co widzę to skrzynka ma objętość około ponad 20L netto. Jak na monitor to naprawdę duża obudowa (zewn 34 x 44 x 21cm), jeśli zrobisz podłogówki zmniejszyć znacznie głębokość. W rezultacie, powierzchnia jaką zajmiesz na podłodze będzie mniejsza. Zastanów się czy wolisz smukłą podłogówkę czy będź co bądź duuuży monitor.

Skomentuj

Ja robie podłogówki BR. Rozważałem możliwość zrobienia monitorów, ale były by one za duże i jakoś ta podłogówka lepiej mi się widzi.
                Tutaj masz zdjęcia podglądawe jak to mniej więcej wygląda.

Skomentuj

A tutaj możesz zobaczyć skrzynki które robiłem, ograniczone do około 8 - bo koniecznie chciałem podłogówki :).
                  http://konrad.1i2.pl/kolumny/

Skomentuj

Witam, no coz... macie racje ale musze wymierzyc wszystko czy mi sie zmiesci... i teraz mam pytanko...

Jest pokazany projekt na monitor z BR tzn projekt pudla...

o to wymiary
                    http://www.geocities.com/woove99/Spk...DFC_vented.gif

i jezeli trzymac sie tych wymiarow po przeliczeniu na cm to mamy okolo 44 X 21 X 34 cm co daje o ile dobrze licze jakies 31L.

A na wykresie ktory symuluje zachowanie RS-a w monitorze jako pojemnosc monitora jest podane 14L

http://www.geocities.com/woove99/Spk...180_2way_2.gif

Dlatego zglupialem ktore mam wymiary przyjac, pozatym te 31L to chyba troche zaduzo... moze mi sie wydaje...

Dlatego prosze aby ktos mi wytlumaczyl o co z tym chodzi

Pozdrawiam

Skomentuj

bialagora litraż który podałeś to wartość brutto razem ze ściankimi i nie uwzględniający objętości głośników, ew. komór itd. BTW jak będziesz kopiował, pamiętaj żeby tak samo rozmieścić głośniki, to samo tyczy się podfrezowań.

Skomentuj

Czaruję...
                      X