Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy pokój - nowe wyzwania ....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy pokój - nowe wyzwania ....

Witam
    Dawno mnie tu nie było :-)

Posiadam zestaw
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10139
    monitory vifa DX+ Visaton W130c
    Sub SLS10+TDA 100W

Zmieniłem pokój i teraz mam 10mkw raczej średnio umeblowany bo i po co zapychać taki pokoik, ściany raczej gołe, parę obrazków
    O ile kolumny w tych warunkach brzmią nad podziw dobrze, przestrzeń jest swietna to subwoofer testuję już w trzecim miejscu i ciągle jest coś nie tak, pojawiają się dudnienia, buczenia i to co ja nazywam "strefami" czyli to jest bas a tam już nie ma...

Poradźcie mi jak konfigurować zestaw: czy najpierw bez suba dajecie z kolumn tyle basu żeby fajnie brzmiało i potem delikatnie dokładacie suba czy najpierw kolumny na wszystkich gałkach na minimum i dokładacie suba stopniowo podwyższając cięcie?

Dodam że w kwestii regulacji dysponuję regulacją basu i soprany na wzmaku i w subie regulacją wzmocnienia i filtru dolnoprzepustowego w zakresie 150-50

regulacji kolumn nie ruszaj, kombinuj tylko z subem, w takim pokoju zawsze są problemy, sam wiem po sobie...

Skomentuj

przestawianie suba duzo tez nie pomoze... co najwyzej zmiana miejsca odsłuchu :) Sub najlepiej gdzies na srodku sciany zeby uniknac podbic...
      Albo zagracic pokój czym sie da

Skomentuj

Widocznie pomieszczenie ma kiepskie warunki akustyczne ...

Skomentuj

Re: Nowy pokój - nowe wyzwania ....

Zamieszczone przez Barteque
          O ile kolumny w tych warunkach brzmią nad podziw dobrze, przestrzeń jest świetna.....
          Zawsze kiedy jest kiepska akustyka (tzn. dużo odbić) jest wrażenie przestrzenności. Na początku może się to wydawać "fajne" ale w rzeczywistości powoduje do, że dźwięk jest mniej szczegółowy i wszystko po prostu trochę się zlewa. Na twoim miejscu w pierwszej kolejności spróbowałbym jednak poprawić akustykę pokoju. W internecie znajdziesz dużo informacji na ten temat.
          Możesz sprawdzić na tej stronce http://www.hunecke.de/en/calculators...igenmodes.html jakie częstotliwości teoretycznie w twoim pokoju sprawiają najwięcej problemu. Sam mam podobny pokój do twojego i jak na razie wypróbowałem 3 różne ustawienia kolumn (suba nie mam). Najlepiej sprawdziło się ustawienie pokazane na rysunku:

Ogólne zasady mogące przynieść poprawę:
          - nie stawiać kolumn i suba w rogach
          - jeżeli się da odsunąć kolumny i suba możliwie daleko od ścian
          - ustawić coś w rogach pokoju gdyż tam występują najsilniejsze podbicia (odbicia) basu
          Dodatkowo wskazany dywanik na podłodze, a w oknie jakieś firanki lub zasłonki

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości wypróbować prowizoryczne bass-trapy w rogach pokoju, zobaczymy jakie będą rezultaty:)

Skomentuj

Czarne regiony to te gdzie są kiepskie warunki akustyczne, tak? Kiepsko u mnie z angielskim

Skomentuj

Można tak powiedzieć:) Dokładnie są to miejsca gdzie następują szkodliwe podbicia (wzrost głośności) podanych częstotliwości. Jest tam też ciekawa uwaga, że najgorzej będzie wtedy gdy wymiary pokoju będą swoimi wielokrotnościami (np Sz:W=2:2:1). Pokój w kształcie sześcianu to "akustyczna porażka":)

Skomentuj

Czaruję...
              X