Poradnik dla noobów :)
Jestem świadomy tego , ze wiele osob , ktore zaczynaja swoja przygode z akustyka wiele razy mialo problemy , z ktorymi nie mogli sobie poradzic.
Dlatego postanowilem napisac ten o to poradnik .
Wgnieciona kopólka glosnika wysokotonowego .. - nic straconego!

jak widac na zdjeciu , glosnik posiada wgnieciona kopolke jedwabna.
Pierwszy ze sposobow polega na uzyciu odkurzacza , nalezy ustawic najslabszy ciag w odkurzaczu i powoli przysowac rure do kopolki.

Moze zdazyc sie , ze to nie pomoze , ze wzglegu na materiał z jakiego wykonana jest membrana , konieczne bedzie rozebranie tweetera.
Nalezy przygotowac sobie odpowiedni srobokret, oraz cala operacje nalezy wykonac w miejscu czystym , aby nie zabrudzic szczeliny elektromagnetycznej
.

odkrecamy wszystkie srobki , oraz odkladamy je w bezpiecznie miejsce, aby ich nie zgubic :)
Nastepnie delikatnie i powoli odciagamy front od magnesu.

Po odwroceniu czesci przedniej , ukaze sie nam podobny widok.

Jezeli znajduje sie w waszym glosniku wata wygluszajaca wyjmijcie ja .

Teraz delikatnie palcem wduscie kopólke "od tyłu" :P jak na foto

Teraz ostatni krok , czyli zlozenie wszystkiego do kupy , analogicznie do tego jak rozkladalismy glosnik :)
Tak wyglada juz naprawiony glosniczek

Mam nadzieje , ze moja porada przyda sie chociaz komus :P
Jestem świadomy tego , ze wiele osob , ktore zaczynaja swoja przygode z akustyka wiele razy mialo problemy , z ktorymi nie mogli sobie poradzic.
Dlatego postanowilem napisac ten o to poradnik .
Wgnieciona kopólka glosnika wysokotonowego .. - nic straconego!

jak widac na zdjeciu , glosnik posiada wgnieciona kopolke jedwabna.
Pierwszy ze sposobow polega na uzyciu odkurzacza , nalezy ustawic najslabszy ciag w odkurzaczu i powoli przysowac rure do kopolki.

Moze zdazyc sie , ze to nie pomoze , ze wzglegu na materiał z jakiego wykonana jest membrana , konieczne bedzie rozebranie tweetera.
Nalezy przygotowac sobie odpowiedni srobokret, oraz cala operacje nalezy wykonac w miejscu czystym , aby nie zabrudzic szczeliny elektromagnetycznej
.

odkrecamy wszystkie srobki , oraz odkladamy je w bezpiecznie miejsce, aby ich nie zgubic :)
Nastepnie delikatnie i powoli odciagamy front od magnesu.

Po odwroceniu czesci przedniej , ukaze sie nam podobny widok.

Jezeli znajduje sie w waszym glosniku wata wygluszajaca wyjmijcie ja .

Teraz delikatnie palcem wduscie kopólke "od tyłu" :P jak na foto

Teraz ostatni krok , czyli zlozenie wszystkiego do kupy , analogicznie do tego jak rozkladalismy glosnik :)
Tak wyglada juz naprawiony glosniczek

Mam nadzieje , ze moja porada przyda sie chociaz komus :P
Skomentuj