Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitorki średniobudżetowe - Pomóż w wyborze.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe monitorki średniobudżetowe - Pomóż w wyborze.

Witam,

Jako ze mam juz troche pieniedzy i informacji zakladam, juz mam nadzieje ostateczny temat, dotyczacy wyboru zestawu do mojego pokoju.

Moze przestawie sytuacje... Mam pokoik jakies 20m^2 w ktorym o dziwo nie ma miejsca na zadne podlogowki. A z racji tego ze mam dosc meczacego i plytkiego dzwieku chce zrobic cos co bedzie juz trzymalo jakis poziom.

Jedynym wyjsciem sa monitorki, co wiecej bardzo niewielkie. Bylem przekonany do projektu z
    http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm

Jednak po grubszym przemysleniu wszystkiego musze sie przyznac ze nie mam miejsca na te monitory, sa zaduze. Dlatego z wielkim zalem musze je odlozyc na bok i pomyslec o czyms mniejszym.

Koszta no coz... ciezko mi cos mowic bo takowych granicznych cen nie ma. Jednak mysle ze fajnie bylo by sie zamknac kolo 1 tys na monitory.

Wstepnie mialo byc cos 700-800zl na przetworniki + zwrotka i takie tam.

I tego bysmy sie trzymali nadal, bo robic monitory na AKX+dx to byl jakis pomysl jednak... chce czegos co zadowoli mnie na troche dluzej.

Dodam ze kolejnym krokiem po monitorach bedzie sub aktywny, jakis 10" lecz nie szybko on powstanie.

Mam kilka propozycji.

1. To typowy projekt z akustyka a mianowicie HDS 152ex i Vifa XT19TD00-04
    Niewielki monitorek http://www.akustyk.com.pl/projekty/M1519.html

Jednak obawiam sie ze same HDS ktory mimowszystko nie jest typowym wooferem nie pociagnie ladnie basu. Wiadomo ze 15cm nie zdziala cudow ale z opini wynika ze ten glosnik srednio radzi sobie z basem, owiele lepiej czuje sie jako sredniak.
    Jednak czy to prawda ? Moze mieliscie do czynienia z tym glosnikiem.

2. Kolejnym projektem jest Dayton RS-150-8 & Vifa D25AG-35.
    Odrazu powiem ze nie wiedziec czemu bardzo podoba mi sie opcja z Daytonem. Od poczatku chcialem wooferka z tej firmy glownie dzieki dobrym opiniom i jakos poprostu przypadl mi do gustu. Dlatego glownie skupialem sie na projektach z Daytonami.

http://www.lonesaguaro.com/speakers/RSBoys/Ruby.htm

Projekt ten... no poprostu duzo na jego temat nie powiem, bo zabardzo mi nie pasuje, zreszta zrobiony jeszcze w 2006r i ta Vifka jakas taka... no nie wiem ale moze wy uwazacie ze warto sie tym zainteresowac...

3. Ostatni z moich propozycji jest tym samym moim faworytem.
    Dayton RS150-8 i Seas 27TDFC

Jednak jest jeden problem, znalazlem tylko zdjecia, wykresy i projekt zwrotki ale qrde nie moge znalesc calego opisanego projektu na tych glosnikach. Co mnie jakos szczegolnie nie martwi bo zasumylowac pudlo mozna samemu. Nawet juz cos patrzylem 10L i 55-60hz strojenie jednak troche wysoki group delay mnie martwi. Dlatego jezeli chodzi o ten projekt to pytanie brzmi jakie wymiary i strojenie przyjac najlepiej dla tego glosnika... ? Moze ktos kto ma troche wiecej doswiadczenia mi podpowie, podaje linka do specyfikacji RS150.

http://www.parts-express.com/pdf/295-362s.pdf

Co do zwrotnicy, wydaje sie byc prosta i tania, ze wzgledu na niewielkie pojemnosci koncensatorow, ale czy jest ona dobrze wykonana, czy Seas nie jest zanisko ciety? Moze ktos to ocenic na podstawie wykresow?

Czekam na wasze opinie, podam jeszcze ze jezeli ktos ma jakis inny pomysl jestem otwarty na propozyje, byle by tylko miescily sie w miare w budzecie, oraz byly nie duze 12-13L to max.

Od Monitorow oczekuje zeby dostarczyly mi jakis nowych doznan w sluchaniu muzyki, zeby przedewszystkim nie meczly ale nie chowaly detali. Nie lubie krzykliwych zestawow, chodzi o przyjemnosc czerpanej z muzyki a nie doszukiwaniu sie wad i szczegolikow. Takie jest moje zdanie.

Dodam jeszcze bo mi sie przypomnialo ze napedzac to bede Amplitunerem Harman/Kardon HK3400, okolo 70w na kanal przy 4ohmach. Fakt ze potrzebuje renowacji delikatnej ale to juz inny temat.

Pozdrawiam

3 propozycje na monitorki:
    http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
    lub kopia Qba Mieszko 3
    http://www.qba.com.pl/obrazki/recenzje_hfc_m3.pdf

Skomentuj

Właśnie miałem wkleić Troelsa:)

Możesz zrobić też takie maleństwa i dołozyć resztę do suba:
      http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

Skomentuj

Widze ze temat spotkal sie z jakism zainteresowaniem i to mnie cieszy.

Teraz tak co do projektu marvisa tzn projektow to jedynie mozemy brac pod uwage zestaw na seasach CA15RLY+22 TAF/G (H1283) bo z 2 pozostale wooferki kosztuja 2 razy tyle w granicach 500/600zl za sztuke ( ) wiec duzo za duzo ... A co do CA15RLY to wydaje sie byc odpowiedni i wezme go pod uwage. Fakt ze zwrotnica nie jest jakos najtansza ale jeszcze w miare.

Co do projektu mor den siura to juz widzialem ten projekt ale nie szczegolnie bralem go pod uwage... wydaje mi sie ze 12cm to troche zamalo, a zeby dolozyc do suba to w przyszlosci bo tak czy siak nie zdolam go wykonac przynajmniej do sierpnia... a do tego czasu siedziec przy samych monitorach a te 12 chyba mnie z basem nie zadowola. Chyba rozumiesz o co mi chodzi... a co do pieniedzy te 12 nie kosztuja tak duzo mniej, nie zyskal bym zbyt wiele.

Mimowszystko bardzo dziekuje za propozycje.

Skomentuj

Ja tam bym się nie zastanawiał i robił na seasach ewentualnie na dół al130, choć możliwe że seas nawet lepiej by sobie poradził

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
            al130, choć możliwe że seas nawet lepiej by sobie poradził
            nie wiem jak 130 ale AL170 w porównaniu do L18 jest gorszy i to wyraźnie jeszcze dzisiaj będzie u mnie kolega co ma AL170 żeby posłuchać seasów.

Skomentuj

borys wypowiadal sie ze al130 + 27tbfc/g czy k25sc to moga byc jedne z najlepszych monitorkow tej klasy

Skomentuj

al130 ma wydajnego faradaya a L18 nie - co w sumie można i tak obejść:)

Skomentuj

Zanim jeszcze coś zaproponujecie chciałbym przypomnieć ze al130 jest niewielki, a pokój ma 20m2 - nie przeceniacie jego możliwość ?

Osobiście nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że wypełnię al'ką 20m2.

Skomentuj

no wlasnie.... dlatego tez mysle ze 150mm to minimum jak na moje oko.

Tak sie zaczolem wachac miedzy 2 konstrukcjami.

Ta konstrukcja ktora podalem w swoim 1 poscie jako "nr 3" a projektem ze strony troelsa na seasach.

Jest jeszcze kilka ciekawych projektow na stronie Zaph-a ale wiekszosc glosnikow do malych monitorkow nie dostepna w Polsce raczej.

Ma ktos jeszcze jakies pomysly? bo projekt z AL130 nie podoba mi sie bo jest ten glosnik zamaly.

Pozdrawiam

Skomentuj

no tak faktycznie nie zauwazylem metrazu... no to moze dayton rs-180 i seas na gore ? nie wiem jak to gra ale jestem ciekawy, dayton ma pochlebne opinie

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        no tak faktycznie nie zauwazylem metrazu... no to moze dayton rs-180 i seas na gore ? nie wiem jak to gra ale jestem ciekawy, dayton ma pochlebne opinie
                        jak napisalem wyzej:

Jedynym wyjsciem sa monitorki, co wiecej bardzo niewielkie. Bylem przekonany do projektu z
                        http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm

Jednak po grubszym przemysleniu wszystkiego musze sie przyznac ze nie mam miejsca na te monitory, sa zaduze. Dlatego z wielkim zalem musze je odlozyc na bok i pomyslec o czyms mniejszym.
                        problem z tym ze wielkosc jest zaduza i nie dam rady zrobic wiekszych monitorow niz te 12-13l ;/

dlatego chcialem zrobic cos na dayton RS150/27TDFC co wydaje mi sie najodpowiedniejszym z mozliwych poniewaz sam jestem przekonany co do Daytonow a ta wysokotonowka rownierz zbiera swietne recenzje. Znalazlem nawet projekt na tych glosnikach jednak poza pomiarami i zdjeciami oraz projektem zwrotnicy nie mam nic. Prosze wejdzcie pod ten link i sami ocencie czy to robota jakiegos fachowca a nie "Kalkulatora"(chodzi mi tu glownie o zwrotnice).

to ten link zobaczcie sami.

http://s109.photobucket.com/albums/n...agby/Dreydels/

pozdrawiam

[ Dodano: 2009-02-18, 18:34 ]
                        Witam, zdecydowalem ze zrobie te monitory na RS150-Seas 27TDFC/TV.
                        Wszystko jest ok ale nie wiem na jaka obudowe sie zdecydowac.

Mianowicie podaje zdjecia z symulacji z Winsd w ktorych jest Dayton w closed i vented.

Okolo 9 litrow w obu przypadkach i strojenie dosc wysokie na 60Hz, a dlaczego juz tlumacze... poniewaz przy strojeniu nizej Group Delay wskakuje duzo zaduzo tzn ponad 15.

Moze dla kogos to nie problem ale ja jestem zwolennikiem glosnikow "szybkich" dlatego czesto wole cos w Closed niz z BR. Jednak chce z tych monitorow wyciagnac troche basu bo szybko suba nie zrobie z powodu braku funduszy //Dopadl mnie kryzys // dlatego chce z nich cos wyciagnac, ale zebym nie przesadzil i nie zamulil ich. Dlatego co sadzicie o tych 2 propozycjach? Ktora polecacie... ? czy GD rzedu 10ms nie zrobi nic zlego ?

Prosze o jakas konkretna wypowiedz.

Pozdrawiam ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez bialagora
                          Okolo 9 litrow w obu przypadkach i strojenie dosc wysokie na 60Hz, a dlaczego juz tlumacze... poniewaz przy strojeniu nizej Group Delay wskakuje duzo zaduzo tzn ponad 15.
                          zaraz dam ci ostrzezenie za bezmyslne ufanie symulatorom...
                          ten wykres kompletnie olej bo nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia - jedyna opcja to testy organoleptyczne

obniz strojenie do 50-55Hz i bedzie OK

Skomentuj

Czaruję...
                          X