Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 600 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do 600 zł

Witam! Chciałbym zrobić kolumny do 600 zł. Słucham pop, dance, house, r n b,club. Mam deski dębowe więc chyba będa dobre, ojciec jest stolarzem więc nie ma problemu ze złożeniem. Nie chce kłaść forniru, tylko chcę te deski polakierować, tylko nie wiem jaki będzie efekt ?
    Moj pokój ma 17m2. Wzmacniacz to NAD 3020.

Myśle nad 2x Tesla TVM ARN-150-05 + Visation SC10N lub Vifa D27Tg

Dobry wybór ?

Zamieszczone przez SilverX
    Myśle nad 2x Tesla TVM ARN-150-05 + Visation SC10N lub Vifa D27Tg
    nie nie nie za te pieniądze rewelacji nie będzie ale coś bardziej jakościowego się znajdzie pokój nie za wielki a i wzmacniacz nie najgorszy to może coś w stylu HDS164+Vifa DX lub XT (coś z projektów Akustyka) a jak nie to Dayton RS180+Seas 27TBFC/G
    to co podałem zagra o dwie klasy lepiej niż tesle a na zwrotnice to sobie dozbierasz

Skomentuj

Mam deski dębowe więc chyba będa dobre, ojciec jest stolarzem więc nie ma problemu ze złożeniem.
      Generalnie zwykłe deski nie są najlepszym materiałem na obudowy do kolumn, ze względu na stosunkowo słabe tłumienie rezonansów. Jest kilka firm stosujących lite drewno (np. Sonus Faber) ale ścianki mają postać wielu, odpowiednio dobranych, pod względem usłojenia, grubości i rodzaju sklejonych klepek. Na pewno dobrze będzie dać od środka, oprócz klasycznego wytłumienia specjalną, matę bitumiczną na ścianki.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
        Generalnie zwykłe deski nie są najlepszym materiałem na obudowy do kolumn, ze względu na stosunkowo słabe tłumienie rezonansów.
        Nie zgadzam się z tym, weź do ręki kawałek takiej samej długości i grubości MDF i deskę bukową lub dębową, deska będzie cięższa czyli gęstsza a więc lepsze tłumienie, albo spróbuj złamać deskę, nie uda się a MDF złamiesz bez problemu.

Z drewnem jest inny problem, musi być odpowiednio wyschnięte i wysezonowane, nie można stosować jednolitych szerokich desek musi być klejonka itp.itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
          Nie zgadzam się z tym, weź do ręki kawałek takiej samej długości i grubości MDF i deskę bukową lub dębową, deska będzie cięższa czyli gęstsza a więc lepsze tłumienie, albo spróbuj złamać deskę, nie uda się a MDF złamiesz bez problemu.
          myślę ze bardziej chodzi o to ze każdy materiał ma częstotliwość w której wpada w rezonans (np żołnierze maszerujący na sztywnym betonowym moście) , prawdopodobnie drewno mam ta częstotliwość w pasmie akustycznym.

Skomentuj

Nie porównuje drewna i materiałów drewnopodobnych MDF, wiurówka do betonu szkła czy metalu bo to zupełnie inne porównanie będzie, chociaż mają dużą gęstość to tak jak piszesz nie zawsze są dobre na obudowy.
            Nie wszystkie gatunki drewna są też dobre, od sosny czy świerka na pewno lepszy będzie MDF.

Skomentuj

No ten dąb lerzy pare ładnych lat. Jednak zostaje ta myśl o ARN-ach, zaoszczędze trochę kasy. Jeszcze sprawa wygłuszenia: kupię tą matę
              http://www.allegro.pl/item549699038_...czne_4_45.html

Ale nie wiem gdzie ją mam położyć? Czy na wszystkie ścianki? Chcę oddzielić vife od arnów przegrodą.

Którą obudowe wybrać ?
              http://img209.imageshack.us/img209/3087/arnylu6.jpg

Myślałem nad tą od lewej.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                Cała tajemnica w dobrej obudowie polega na tym, żeby energię akustyczną wytwarzaną przez głośnik zamienić w jak największym stopniu w energię kinetyczną, czyli ciepło. Im materiał ma tzw. większość stratność, przy tej samej grubośći, tym lepszy na obudowę, Płyta mdf jest materiałem posiadających dość wysoką "stratność" Zwykła deska - niską, dla tego robi się różnego rodzaju klejonki, jak wspomniałem wyżej, żeby rozproszyć maxima rezonansów, występujących w "jednorodnej" desce. Z kolei zbyt duża ilość materiału tłumiącego zmienia niekorzystnie barwę i charakter basu.
                Co do wyboru rodzaju obudowy to zależy jaką wybierzesz konfigurację zwrotnicy - 2 drożną typu mtm, czy 2,5 drożną. Ta z lewej - zwrotnica 2,5 drożna obie z prawej 2 drożna MTM.

Skomentuj

Znalazłem taką zwrotnice chyba do ukladu MTM:
                  http://img517.imageshack.us/img517/8...vifad27dz8.gif

Czytałem że vifa w 18 litrach w układzie MTM gra najlepiej czyli przyjmując wymiary zewnętrzne kolumny:
                  Wysokość – 94cm
                  Szerokość – 18cm
                  Głębokość – 23cm

Będe musiał wstawić przegrode aby uzyskac ten litrarz. Czy dobże to zrozumiałem ?
                  Czym ten układ MTM różni się od zwykłego ?

Skomentuj

W skrócie - lepsza stereofonia i lokalizacja tzw. pozornych źródeł dźwięku.

Skomentuj

Dobra przemyślałem wszystko jeszcze raz, jednak chcę wybrać jakieś ambitniejsze głośniki. Teraz myśle nad:
                      - Vifa dx25tg-05-04 i Peerless SDS164
                      - Vifa XT25TG-30-04 i stx15/100 akx
                      Niby stx jest lepszy od peerlessa.

Dayton RS180 i Seas 27TBFC/G wychodzą za drogo.
                      Tylko jak to zagra w porównaniu do dwóch tesli ? Jaki będzie bas ?

Czy może w tej kwocie są inne sensowne głośniki ?

Skomentuj

Niby stx jest lepszy od peerlessa.
                        mam nadzieje ze za dwa tygodnie bede mial skonczone sdsa i moge go porownac do dx25+15akx ktore juz graja.

Skomentuj

I jak gra ten stx, jakim basem? Do clubu przydal by się większy bas.

Skomentuj

Czaruję...
                          X