Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podlogowki pomozcie :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podlogowki pomozcie :(

mam zamiar zrobic kolumny podlogowe bedzie to moja 1 konstrukcja. planuje polaczenie takich glosnikow:

wysokie
    gdwk 10/80/19 8ohm

srednie
    gdm 16/80/1

nieskie
    gdn 20/60/11

zwrotnica:
    janbo j-3a

Częstotliwość podziału 700/4600 Hz
    Tłumienia 6/12/6/12 dB/okt.

co o tym myslicie? napiszcie co ewentualnie zmienic ( zwrotnicy nie bede sam robil z braku czasu)

Dlaczego akurat te glosniki? masz je na stanie? jesli nie to przejrzyj dzial wlasnych konstrukcji,moze ci sie cos innego spodoba i bedzie przynajmniej dobra zwrota do tego ba ta ktora podales to szit,zwrote sie robi pod konkretne glosniki a nie daje "uniwersalna".

Skomentuj

nia mam ich na stanie ale chce cos zlozyc na tonsilach najlepiej podoba mi sie ich brzmienie. wiem ze zwrotke robi sie do konkretnych glosnikow ale to jest sporo czasu siedzenia przy tym liczenia montowania odsluchu a ja studiuje na polibudzie i czasu brak

Skomentuj

No niewiem czy samo liczenie,do tego trzeba miec sprzet pomiarowy,zwlaszcza jak to jest 3way. Moim zdaniem zrob porzadne 2way zamiast kiepskie 3way.

Skomentuj

sa gdzies jakies gotowe projekty podlogowek i monitorow na forum ze schematami zwrotnic do nich?

Skomentuj

No w dziale wlsanych konstrukcji :smile: zajrzyj tez tutaj: http://audiomania.info/forum/viewforum.php?f=7

Skomentuj

Zdecydowales sie na jakies? Jakiego gatunku muzyki sluchasz? Jaki masz budzet?

Skomentuj

konradzik88, najwazniejsza czescia w kolumnie jest wlasnie zwrotnica. to ona kreuje brzmienie calosci. dobra zwrotnica potrafi sprawic ze tanie glosniki zagraja lepiej niz drogie na bylejakiej zwrotnicy...

tak wiec budowe kolumn rozpocznij od poczukiwania zwrotnicy pod glosniki na jakie ciebie stac.
                w tym przypadku jak chcesz 3 drogi w tej cenie to masz 2 opcje
                1. 3 drogi na STXach (i to polecam)

propozycja obudowy http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                2. starsze 3 drogi na tonsilach (przyklad http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11808 )

inne opcja sa albo troche gorsze jakosciowo (tesle) ale tansze, lub drozsze

Skomentuj

dzieki pawlowi buduje
                  2x ARN 150-03-04 + STX GDWK-10-200-8-PJ

juz glosniki do mnie jada i terminale. czesci do zwrotnicy beda pod koniec tygodnia, w piatek jade wycinac plyty do stolarza i kupic fornir. w weekend postaram sie zrobic zwrotnice a pozniej dalsza czesc zabawy. niestety do dyspozycji mam tylko weekendy bo ze studiow wracam do domu

Skomentuj

Czaruję...
                  X