Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie fronty na początek zestawu do kina i muzyki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogie fronty na początek zestawu do kina i muzyki

Dostałem amplituner Pioneer VSX 417 (wiem, że to nic specjalnego, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby). Chciałem dokupić do niego jakiś zestaw, ale... tu właśnie pojawia się ale kupić gotowy czy robić. Nie chcę wydawać za dużo więc niewiele mam do wyboru.
    Nigdy nie budowałem kolumn głośnikowych, ale pracuję obecnie w warsztacie stolarskim, a i elektroniką miałem co nieco wspólnego.

Od miesiąca przeglądam fora (elektroda, diyaudio, audiostereo nie przypadło mi do gustu )
    Już praktycznie byłem zdecydowany, ale...
    Myślałem o:
    - 2xARN 150+ Visation SC10N ( na monitory tył ARN150 8ohm + Visation SC10N)
    ew. zamiast Vifa D27Tg Vifa D27Tg lub w najgorszej opcji PJ (za nim głównie cena przemawia i to, że po stx mogę podjechać do producenta)

- chciałem bas wspomóc subwooferem również własnej konstrukcji

Ale ostatnio naczytałem się o tym że arn-y 150 to przeżytek, a SC10N faktycznie mocno podrożał, D27Tg ciężko kupić (znalazłem tylko jeden sklep internetowy).
    Znów zaczęły targać mną emocje.

Koledzy od czego zacząć na początek budowę mojego nagłośnienia ? Jakie głośniki ?

Wzmacniacz i kolumny mają wspomóc beznadziejne głośniki z tv
    w przyszłości (bliskiej) rozbudowa do 5.1,

Dane:
    amplituner Pioneer VSX 417,
    pokój ok. 30 m˛,
    budżet na fronty(kpl.) jak w temacie do 350 zł (nie jest sztywny, ale bez przesady) - głośniki + zwrotnice,
    słuchamy w domu pop, rock, + to co eterze,

PS. Budując sam narażam się na kpiny sceptyków z mojej firmy, chciałbym ich zaskoczyć bo przecież plastikowe kolumny z supermarketu nie powinny być lepsze... chyba
    Wiem też, że kolumny do kina i do muzyki to nie jest wspólna droga i budżet nie za wysoki. Podobno DIY wciąga więc zobaczymy

Moze:
    - stx GDN 14 + Stx PJ - 2 x 38 zl + 2 x 27 + wysylka, czyli cos kolo 150-160 zl za same glosniki,
    - klony totem mite? cos kolo 180 zl
    - gtc 15/40/1 + sc10 - 2 x 70 + 2 x 50 240
    Zestaw na Arn 150 jest/byl popularny ze wzgledu na duza ilosc basu jaka oferowal, a ty i tak bedziesz mial suba.

plastikowe kolumny z supermarketu nie powinny być lepsze
    Nie maja prawa byc lepsze. W tej cenie mialbys cos na niemakowych glosnikach podlaczone bez zwrotnic.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
      Nie maja prawa byc lepsze. W tej cenie mialbys cos na niemakowych glosnikach podlaczone bez zwrotnic.
      Chodziło mi o to, że Ci którzy będą ze mnie kpić u mnie w pracy posiadają takie (Panasonic) głośniki wielkości dwóch paczek papierosów. To oczywiście zestaw do kina domowego z subwooferem amplituner+DVD w jednym. Ale jeśli mi nie wyjdzie to będą mieli jazdę, że hej.

Skomentuj

myśle że jakby posłuchali takich arn150 to już by się ze swoimi zestawami schowali pod ziemie :); poszukaj może jakiś forumowicz mieszka koło Ciebie to mółgbyś posłuchać

Skomentuj

Jeżeli to są te tanie kina domowe, to jest to taka szmira że hej. One zwykle tak beznadziejnie grają, że komputerowe głośniczki za 100 zł lepiej grają

Skomentuj

Widzialem te "kolumny" w jakims sklepie rtv i nie moglem wyjsc z podziwy jak takie male przetworniki w plstikowej obudowie w zestawie z dvd mozna usprzedawac za 600 zl.??
            Sam plastik jako material swiadczy o tandecie. A ludzie na to leca, bo "takie ladne, smukle, nowoczesne". Hmm..

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
              amplituner Pioneer VSX 417
              na poczatek dowedz sie ile to ma naprawde mocy...

Zamieszczone przez kuki
              Chciałem dokupić do niego jakiś zestaw, ale... tu właśnie pojawia się ale kupić gotowy czy robić. Nie chcę wydawać za dużo więc niewiele mam do wyboru.
              jak chcesz kupic tanio to polecam jedynie zestaw mivoca http://www.allegro.pl/item523715953_...wyprzedaz.html
              napisz do nich i zapytaj czy jeszcze je maja. sam bym to kupil zamiast budowac tani zestaw...

Zamieszczone przez kuki
              D27Tg ciężko kupić (znalazłem tylko jeden sklep internetowy).
              w akkusie jest nie dostepny wiec w zasadzie wyboru nie masz :/

zacznijmy od poczatku.
              zapamietaj ze pozadne kino sklada sie z kolumn na identycznych glosnikach.
              jest to bardzo wazne dla spojosci brzmienia i sam sie o tym przekonasz jak porownasz kino DIY z marketowymi kinami...

tak wiec glosniki na caly system zaprojektuj odrazu i kupuj stopniowo te same glosniki
              Zamieszczone przez tomq88
              Moze:
              - stx GDN 14 + Stx PJ - 2 x 38 zl + 2 x 27 + wysylka, czyli cos kolo 150-160 zl za same glosniki,
              - klony totem mite? cos kolo 180 zl
              - gtc 15/40/1 + sc10 - 2 x 70 + 2 x 50 240
              jak ma byc tanio to bym bral GDN 14 SCX + PJ.
              tanie, dobra srednica, szybki basik i napewno zagra tak ze koledzy przestana sie wysmiewac

jak chcesz troche wiecej wydac to mozesz sie wykosztowac na GDN 15/40/5 + DX/XT (tak, tonsile sa znow w sprzedazy! )
              no ale to juz koszt 600-700zl/para

co do suba to juz niestety 12" koniecznie. najtaniej to chyba bedzie tonsil GDN 30/120/1

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                na poczatek dowedz sie ile to ma naprawde mocy...
                Myślę, że max 50W kanał, trafo jak dobrze pamiętam ok. 300W. Na obudowie szumna naklejka 5x 105W hi.

GDN 15/40/5 + DX/XT (tak, tonsile sa znow w sprzedazy! )
                no ale to juz koszt 600-700zl/para
                Pisałeś np. o czymś takim http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13257&highlight=gdn

...sklada sie z kolumn na identycznych glosnikach. ../ /..i kupuj stopniowo te same glosniki
                - Rozumie się, dlatego w przypadku GDN 15/40/5 musiałbym kupić od razu kpl. na wszystkie kolumny ze względu na kłopoty z dostępnością.
                Przy koszcie 600-700 zł to za cały zestaw już jest ok. 1700 zł bez suba za taką kwotę można już nabyć coś gotowego (mały wybór kolorów, z pewnością nie fornir). Tylko czy taki DIY będzie lepszy od gotowego ?

Myślałem o kwocie 350-450 zł na parę (w tym głośniki+zwrotnica). Zwrotnicę złożę sam (szkoliłem się i pracowałem z lutownicą w ręku ) . Nie biorę pod uwagę kosztów wysyłki do stx mogę podjechać (przejeżdżam niedaleko nich do pracy), a i na Wolumenie się pojawiam.

Mam pytanie do jak wg. Ciebie ma się zestaw 2xARN150+PJ do GDN 14 SCX + PJ. Jakoś totem mitem nie podchodzi.

Jak piszecie DIY wciąga więc to może być początek drogi...

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                  2xARN150+PJ do GDN 14 SCX + PJ
                  Zdecydowanie 2 zestaw. Srednica arna deklasyfikuje go w przypadku zastosowania jako porzadny sprzecik. Do tego masz miec kino wiec bedzie sub - bas arna przestaje byc atutem. Same plusy bierz gdn14.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                    Pisałeś np. o czymś takim http://diyaudio.pl/viewto...7&highlight=gdn
                    tak
                    Zamieszczone przez kuki
                    - Rozumie się, dlatego w przypadku GDN 15/40/5 musiałbym kupić od razu kpl. na wszystkie kolumny ze względu na kłopoty z dostępnością.
                    nie koniecznie. debile w tonsilu czasami nie mysla...
                    Zamieszczone przez kuki
                    Przy koszcie 600-700 zł to za cały zestaw już jest ok. 1700 zł bez suba za taką kwotę można już nabyć coś gotowego (mały wybór kolorów, z pewnością nie fornir). Tylko czy taki DIY będzie lepszy od gotowego ?
                    zobacz ile kosztuje komplet siest tonsila. tutaj bedziesz mial duzo lepsze wysokotonowki a to one sa najwazniejsze. za te pieniadze nie kupisz nic na takim poziomie
                    Zamieszczone przez kuki
                    Mam pytanie do jak wg. Ciebie ma się zestaw 2xARN150+PJ do GDN 14 SCX + PJ. Jakoś totem mitem nie podchodzi
                    bardzo lubie ARNa i zbudowalem na nim najwiecej kolumn... ale to juz jest staruszek i nawet taki STX ze sredniej polki jest od niego lepszy. przynajmniej wlasnie na tej srednicy ktora jest lepsza niz z ARNa. do kina zdecydowanie STXy. jak bedzie sub to nawet mozna sie pokusic o mniejsze obudowy - np 6 litrow zamknieta (zobacz w ogloszeniach moje monitorki)
                    no i do STXow jest tansza zwrotnica :lol:

Skomentuj

../ np 6 litrow zamknieta (zobacz w ogloszeniach moje monitorki)
                      no i do STXow jest tansza zwrotnica :lol:
                      Spojrzałem co wystawiasz na allegro. Mam w szufladzie chyba ze cztery AVT-196 na TDA1524A (też do końca nie złozone) miałem budować kiedyś mikser. :mrgreen: Jak uda ci się sprzedać to swoje tez wystawię.

Wracając do tematu chyba na początek zrobię GDN 14 SCX + PJ bo w przy tej cenie głosników to od razu mogę wszystkie budować. Tylko jak ten centralny będzie dziwnie wyglądać :( tak niesymetrycznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                        Tylko jak ten centralny będzie dziwnie wyglądać tak niesymetrycznie.
                        masz 2 opcje - albo maskownica albo membrana bierna

Skomentuj

kuki napisał/a
                          Tylko jak ten centralny będzie dziwnie wyglądać tak niesymetrycznie.
                          masz 2 opcje - albo maskownica albo membrana bierna
                          Albo centrala postawic pionowo. Przymajmniej polaryzacja akustyczna
                          bedzie wszedzie rowna.

Skomentuj

Sorki za maly offtop

debile w tonsilu czasami nie mysla...
                            co miales na mysli?

Skomentuj

to ze zaprzestali sprzedazy tego glosnika bo gotowe kolumny sie nie sprzedawaly... a ze nawet po zakazie sie nie sprzedawaly to znowu zaczeli sprzedawac :P

Skomentuj

Czaruję...
                              X