Dostałem amplituner Pioneer VSX 417 (wiem, że to nic specjalnego, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby). Chciałem dokupić do niego jakiś zestaw, ale... tu właśnie pojawia się ale kupić gotowy czy robić. Nie chcę wydawać za dużo więc niewiele mam do wyboru.
Nigdy nie budowałem kolumn głośnikowych, ale pracuję obecnie w warsztacie stolarskim, a i elektroniką miałem co nieco wspólnego.
Od miesiąca przeglądam fora (elektroda, diyaudio, audiostereo nie przypadło mi do gustu )
Już praktycznie byłem zdecydowany, ale...
Myślałem o:
- 2xARN 150+ Visation SC10N ( na monitory tył ARN150 8ohm + Visation SC10N)
ew. zamiast Vifa D27Tg Vifa D27Tg lub w najgorszej opcji PJ (za nim głównie cena przemawia i to, że po stx mogę podjechać do producenta)
- chciałem bas wspomóc subwooferem również własnej konstrukcji
Ale ostatnio naczytałem się o tym że arn-y 150 to przeżytek, a SC10N faktycznie mocno podrożał, D27Tg ciężko kupić (znalazłem tylko jeden sklep internetowy).
Znów zaczęły targać mną emocje.
Koledzy od czego zacząć na początek budowę mojego nagłośnienia ? Jakie głośniki ?
Wzmacniacz i kolumny mają wspomóc beznadziejne głośniki z tv
w przyszłości (bliskiej) rozbudowa do 5.1,
Dane:
amplituner Pioneer VSX 417,
pokój ok. 30 m˛,
budżet na fronty(kpl.) jak w temacie do 350 zł (nie jest sztywny, ale bez przesady) - głośniki + zwrotnice,
słuchamy w domu pop, rock, + to co eterze,
PS. Budując sam narażam się na kpiny sceptyków z mojej firmy, chciałbym ich zaskoczyć bo przecież plastikowe kolumny z supermarketu nie powinny być lepsze... chyba
Wiem też, że kolumny do kina i do muzyki to nie jest wspólna droga i budżet nie za wysoki. Podobno DIY wciąga więc zobaczymy
Nigdy nie budowałem kolumn głośnikowych, ale pracuję obecnie w warsztacie stolarskim, a i elektroniką miałem co nieco wspólnego.
Od miesiąca przeglądam fora (elektroda, diyaudio, audiostereo nie przypadło mi do gustu )
Już praktycznie byłem zdecydowany, ale...
Myślałem o:
- 2xARN 150+ Visation SC10N ( na monitory tył ARN150 8ohm + Visation SC10N)
ew. zamiast Vifa D27Tg Vifa D27Tg lub w najgorszej opcji PJ (za nim głównie cena przemawia i to, że po stx mogę podjechać do producenta)
- chciałem bas wspomóc subwooferem również własnej konstrukcji
Ale ostatnio naczytałem się o tym że arn-y 150 to przeżytek, a SC10N faktycznie mocno podrożał, D27Tg ciężko kupić (znalazłem tylko jeden sklep internetowy).
Znów zaczęły targać mną emocje.
Koledzy od czego zacząć na początek budowę mojego nagłośnienia ? Jakie głośniki ?
Wzmacniacz i kolumny mają wspomóc beznadziejne głośniki z tv
w przyszłości (bliskiej) rozbudowa do 5.1,
Dane:
amplituner Pioneer VSX 417,
pokój ok. 30 m˛,
budżet na fronty(kpl.) jak w temacie do 350 zł (nie jest sztywny, ale bez przesady) - głośniki + zwrotnice,
słuchamy w domu pop, rock, + to co eterze,
PS. Budując sam narażam się na kpiny sceptyków z mojej firmy, chciałbym ich zaskoczyć bo przecież plastikowe kolumny z supermarketu nie powinny być lepsze... chyba
Wiem też, że kolumny do kina i do muzyki to nie jest wspólna droga i budżet nie za wysoki. Podobno DIY wciąga więc zobaczymy
Skomentuj