Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z HDMI w H/K AVR 255

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z HDMI w H/K AVR 255

Witam

Wczoraj doszedł do mnie nowy H/K AVR 255 i mam duży problem z używaniem go. Wszystko jest ok na radiu ale na HDMI nie mam ani obrazu i dźwięku. Próbowałem z tunerem Cyfrowego Polsatu HD Samsunga, laptopem Asus i TV LCD Samsunga. Raz nawet udało mi się i oglądałem oraz poprawnie słyszałem z tunera ale po przełączeniu na radio znów nie ma nic. Pojawia się tylko taki migający z częstotliwościa ok sekundy zielony obraz. Dźwięku brak. Laptop wykrywa podłączenie innego urządzenia przez HDMI bo zmienia rozdzielczość ale brak dżwięku w ampli. Coś robię nie tak czy mam uszkodzony eglemplarz?

Przyporządkowałeś wejścia i wyjścia sygnałów w menu amplitunera.
    Czy masz polską instrukcję?

[ Dodano: 2009-02-21, 20:02 ]
    Przeczytaj to, tylko się nie załamuj.
    http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=30953

Skomentuj

Po naciśnięciu przycisku np. DVD fabrycznie ustawione jest HDMI 1 jako wejście dla video i audio. Po podłączeniu pod wejście HDMI 1 dzieję się to co opisałem. Inne złącza tak samo.
      Niestety polskiej instrukcji brak. Będę musiał pisać czy dzwonić do sklepu gdzie kupiłem sprzęt.

Skomentuj

A w TV i tunerze ustawiłeś żeby wysyłało i przyjmowało sygnał przez HDMI.
        Jak masz kabelki to spróbuj analogowo bo możesz mieć nieodpowiednią wersje kabla HDMI.
        Patrzę w instrukcję i załamka, masz fabrycznie głośniki poodcinane na 100Hz, jak dali Ci mikrofon to przeprowadź kalibrację systemu.
        Napisz dokładnie co nasz powpinane we wszystkich we. wy. i jakie masz we. i wyjścia w pozostałych sprzętach które chcesz do niego podłączyć.

A nawiasem mówiąc to przez HDMI jest hu.. sygnał lepiej działa optical i RGB.

Skomentuj

Na TV widać obraz z ampli. Tak jak wcześniej pisałem raz widziałem obraz z tunera więc myślę, że to jakaś "zabłąkana" opcja.
          Coś mam, nie wiem czy to jest mikrofon bo wygląda dziwnie ale podłączenie jest na dużego jacka więc może. Nie wiem jak by taką kalibrację przeprowadzić...
          Na razie to pierwsze złącze jakie chciałem wykorzystać. W laptopie mam mini jacka, s-video, monitororwe, HDMI. W tunerze chinche, HDMI i chyba optical. Na razie jako centrum rozrywki chciałem wykorzystać laptopa do muzyki i filmów czyli pewnie musiał bym kupić kabel chinch z mini jackiem? Czy mini jack może przsyłać dźwięk wielokanałowy?

Skomentuj

Bez instrukcji będzie ciężko cokolwiek zrobić.
            Wysłałem na twój mail fotkę kalibracji z instrukcji, jeżeli da się to odczytać to pisz co jeszcze potrzebujesz.

Skomentuj

funiax1, widzę, że to polska instrukcja. Skąd ją masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez wachcio
                widzę, że to polska instrukcja. Skąd ją masz?
                Dostałem jak kupowałem ampli, chyba to nic dziwnego.

Skomentuj

funiax1, pytam bo ja nie dostałem a ze względu na weekend nie skontaktowałem sie ze sklepem gdzie kupowałem ampli. Kalibracji na razie nie mogę przeprowadzić gdyż mam 2 kolumny.

Co nieco rozgryzłem i połowicznie rozwiązałem problem. Udało mi się w końcu podłączyć dekoder Cyfrowego Polsatu przez HDMI. Trzeba przy każdym podłączeniu czy przełączeniu na inne źródło wejść w ustawienia i ustawić odpowiednią rozdzielczość. Nawet jak widnieje poprawna trzeba ją potwierdzić i po paru sekundach obraz się pojawia. Dziwne ale tak jest...
                  Laptopa również mi się udało podłączyć ale jest tylko obraz. Nie potrafię ich zmusić do wspólnego odtwarzania dźwięku. Odkryłem jednak, że mój laptop ma wyjście cyfrowe audio w mini jacku które to się nazywa SPDIF. Muszę kupić przejściówkę z z jacka na coaxial lub optyczny i będę próbował dalej.
                  Nie wiedziałem, że HDMI może sprawiać tyle problemu. Wydawało mi się proste - podłączam jeden przewód i mam gotowy obraz i dźwięk a tu taka niemiła niespodzianka...

Skomentuj

Trzeba przy każdym podłączeniu czy przełączeniu na inne źródło wejść w ustawienia i ustawić odpowiednią rozdzielczość. Nawet jak widnieje poprawna trzeba ją potwierdzić i po paru sekundach obraz się pojawia.
                    Ustaw w menu żeby sam sobie wybierał odpowiednią rozdzielczość i najlepszy jego zdaniem rodzaj dźwięku, to dobry sprzęt dużo potrafi.
                    Muszę kupić przejściówkę z z jacka na coaxial lub optyczny i będę próbował dalej.
                    Kup na coaxial ta zadziała.
                    Nie wiedziałem, że HDMI może sprawiać tyle problemu.
                    HDMI to nie dopracowany szajs i nie jest to tylko moja opinia, sprawdza się w Dolby digital i DTS ale mało jest w tych systemach nadawane, podłącz tuner i TV dodatkowo zwykłymi cinczami i RGB, ustaw sobie na pilocie opcję cyfrową i analogową, zapewniam że analogowa przy większości źródeł będzie lepsza.

Jak tego jeszcze nie zrobiłeś to ustaw w menu fronty na 'large' lub odetnij na 40Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                    X