Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o zwrotnice do ARN188-03-8 ARX 150-23-8 i sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o zwrotnice do ARN188-03-8 ARX 150-23-8 i sc10n

Witam.

Jestem na etapie konstrukcji podlogowek, opieram sie na konstrukcji kolegi LukaszN a dokladnie: http://diyaudio.pl/viewto...earl++the+moon.
    Moj problem dotyczy przetwornikow ARN, kolega zastosowal 2 przetworniki 4 Ohm, u mnie bedzie jeden ARN 8 Ohm i powiedzcie mi jak sprawa ma sie odnosnie zwrotnicy z tego projektu. Przetworniki sa identyczne jezeli chodzi o parametry, natomiast wiem ze efektywnosc 2 przetwornikow polaczonych szeregowo lub rownolegle jest wieksza niz jednego. Wiec czy potrzebna jest modyfikacja zwrotnicy w przypadku jednego ARN-a?

Pozdrawiam wszystkich.

po pierwsze podaj dokladnie jescze raz link bo ten nie dziala...

I kolejne pytanie czy uzyl tych samych glosnkow? bo nie slyszalem o takim zestawieniu nigdy.... ale moze sie myle... podaj jeszcze raz ten link.

A co do podwojnego ARN-a to fakt bedzie troche roznica ale na upartego by przeszlo z jednym, tzn ja tak uwazam, pod warunkiem ze uzywasz tego samego glosnika.

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez paradox3
      Wiec czy potrzebna jest modyfikacja zwrotnicy w przypadku jednego ARN-a?
      tlumik - daj wieksze wartosci rezystorow. jak nie masz sprzetu pomiarowego to na sluch je dobierzesz
      paradox3, ale lepiej skozystaj z ARN 226. niewiele wieksza cena a zysk na basie spory.
      lub jak masz wiecej kasy to 3 drogi na STXach. koszt glosnikow 300zl koszt gotowych kolumn ok 700zl

Skomentuj

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Jezeli chodzi o link to sorki jeszcze raz dzialajacy:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7...earl++the+moon

Pawel S. jezeli chodzi o inny wybor glosnikow to troche juz zapozno, poniewaz posiadam juz komplecik przetwornikow.

Duzo czytalem na temat roznych przetwornikow i roznych konstrukcji na forum, moj glowny cel to byly kolumny trojdrozne. Zdecydowalem sie na te przetworniki ze wzgledu na stosunek ceny do jakosci. Moze kiedys jak bede mial lepszy wzmacniacz to pomysle nad lepszymi przetwornikami. Na ta chwile napedzam Yamaha AX-500.

Napisalem ze jestem na etapie konstrukcji a tak dokladnie to na etapie testowania na nie wykonczonych obudowach (brak forniru) i kilku detali.
        Napewno jezeli bede mial koniec to umieszcze moje kolumienki na forum, do ostrej opini fachowcow :).

Na ta chwile jezeli chodzi o odsluch to jestem mile zaskoczony, balem sie o srednice, ale testujac na roznych utworach poczawszy na powaznej a skonczywszy na lubudubu :), to moge smialo napisac, ze sluchajac znane mi utwory odkrywam w nich nowe dzwieki ktorych nigdy nie slyszalem, wiec chyba nie jest zle.

Natomiast wracajac do tematu zwrotnic, tak myslalem ze sprawa bedzie sie tyczyc tlumika ze wzgledu na mniejsza efektywnosc ARN w stosunku do SC10n i Arx, ale powiem szczerze ze nie zauwazylem przy odlsluchu aby ktorys bardziej krzyczal od niego, a odsluch robie na CDDirect, czyli bez zadnej korekcji po stronie wzamcniacza, wydaje mi sie ze graja rowna i nie przekrzykuje zaden.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego ARN-a.
        pojemnosc dla niego to okolo 33 l otwor B-S o srednicy 68 mm i dlugosci 160 mm, wygluszenie filc o grubosci 3 cm na sciankach: gora dol i tyl. Wydaje mi sie ze basu jest za duzo, czy jest mozliwosc jego stlumienia np. wiekszym wytlumieniem?

Jeszcze raz dziekuje za szybka odpo.

Pozdrawiam.

Skomentuj

glosnikow niskotonowych sie nie tlumi.
          basu nie jest za duzo ale jest on strasznie zamulony - masz za duza obudowe! doloz drugiego ARNa i bedzie OK
          ta rurka daje za niskie strojenie. skroc ja do 10-12cm (jezeli to jest ta z polinka)

Skomentuj

Co do dolozenia jeszcze jednego ARN-a, musial bym kupic 2 x 4 Ohm na jedna kolumne czyli razem 4 szt a niestety na razie nie mam kasy , natomiast co do rurki to zmienie jej dlugosc i zrobie odsluch, zobaczymy roznice.

Jezeli chodzi o obudowe to kurcze robiac symulacje w WinSD litraz wychodzil mi jeszcze wiekszy, ale widze ze teoria a praktyka to calkiem dwie rozne sprawy.

Pytanie o wygluszenie srednio i wysokotonowego, mam je w osobnej komorze okolo 16 l, na ta chwile wypchalem cala komore gabkami (gabki z odzysku sa to gabki z opakowan po sprzecie komputerowym z wygladu przypominaja gabke stosowana w akustyce) dosc mocno upakowujac, czy tyle wystarczy czy dodac jeszcze resztek filcu ktory mi zostal albo pomieszacz materialy, co sadzicie?

Skomentuj

Jezeli chodzi o obudowe to kurcze robiac symulacje w WinSD litraz wychodzil mi jeszcze wiekszy, ale widze ze teoria a praktyka to calkiem dwie rozne sprawy.
              pisalem o tym juz wiele razy i pora zabrac sie za napisanie tego jako arta... ale czasu jak zawsze brak :|

Pytanie o wygluszenie srednio i wysokotonowego, mam je w osobnej komorze okolo 16 l, na ta chwile wypchalem cala komore gabkami (gabki z odzysku sa to gabki z opakowan po sprzecie komputerowym z wygladu przypominaja gabke stosowana w akustyce) dosc mocno upakowujac, czy tyle wystarczy czy dodac jeszcze resztek filcu ktory mi zostal albo pomieszacz materialy, co sadzicie?
              komora sredniaka nie musi byc za bardzo wytlumiona - to sie robi zawsze na sluch

co do wooferow to narazie trzymaj tego co masz. jak bedziesz mial kase to wymienisz

w takim razie narazie nie skracaj rurki :!:
              wsadz do obudowy butelki z woda. w 18 litrach ta rurka da strojenie ok 50Hz.
              wsadz tyle butelek zeby uzyskac te 18-20 litrow
              lepiej by bylo ok 16 litrow zeby zyskac na szybkosci. mialem ten glosnik kiedys w 25 litrach i strasznie mulilo :lol: z odleglosci 4m bylo slychac juz tylko jednostajne buuuuu... :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
              X