Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARTA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARTA

Witam
    Od dłuższego czasu używam SW, który pomimo braku sensownego pomiaru fazy akustycznej sprawdza się dobrze jako soft do pomiarów i projektowania zwrotnic. Jednak od dawna brakowała mi w nim jednej funkcji - pomiaru zniekształceń, zwłaszcza harmonicznych. Jak wiadomo zaprojektowanie dobrze brzmiącej zwrotnicy bez pomiaru harmonicznych jest prawie niemożliwe. Dlatego korzystając z SW pozostawało wybierać dobrze znane i przez pomierzonej przez wielu znanych DIY-owców głośniki. Szukając jakiegoś rozwiązania próbowałem pomiaru HD w SW, ale nie za wiele z tego wychodziło, informacji w sieci o tym za bardzo nie ma, nawet na stronie SW nic konkretnego. Po drodze próbowałem RMAA bez dobrych rezultatów, aż wreszcie natrafiłem na pakiet 3 programów ze strony ARTA . Na razie zacząłem zabawę z programem STEP, który umożliwia pomiar chak częstotliwościowych i zniekształceń do 6-tej harmonicznej włącznie.
    Aby zacząć coś mierzyć programem trzeba jak zwykle paru rezystorów lub od razu zbudować odpowiedniego JIG-a, który nie jest zbyt skomplikowany, a zmontowany wygląda tak:

Aktualnie jeszcze rozgryzam szczegóły jak i pozostałe dwa składniki pakietu, ale wstępne pomiary są obiecujące. Poniżej znany GDN13/50/9, na górze pomiar w SW, niżej pomiar w STEP plus zniekształcenie, na samym dole zniekształcenia w procentach:

Jak widać spora górka w 3-ciej harmonicznej w okolicach 2k wygląda dość prawdopodobnie, zgodnie z tym co pisał Zaph zwykle ostry brake-up skutkuje sporą górką w 3-ciej harmonicznej około 2 oktawy w dół.
    Tak więc myślę, że program stanowi dobre uzupełnienie SW, uzupełnienie, bo zwrotnicy projektować się w tym nie da. Co ważniejsze, wprawdzie licencja kosztuje 79E, ale wersja demo jest w pełni funkjonalna, poza możliwością zapisu, która to jednak w tym przypadku nie jest konieczna - wystarczą zrzuty ekranu. I to chyba na tyle mojego przydługiego opisu, zachęcam do testów.

Skala jest zle ustawiona i jest za duzo harmonicznych zeby cokolwiek bylo czytelne. Wystarczy zmierzyc 2 i 3 harmoniczna bo wyzszych juz sama kata muzyczna nie zarejestruje. Zakres znieksztalcen ustawia sie na 0,1 do kilku % no i trzeba uzyc jakis filtrow wygladzajacych bo te wykresy to straszna sieczka. Ogranicza sie tez zakres czestotliwosci bo na niskich tonach THD zawsze wychodza duze.
    Pocwicz HobbyBoxa ktory ma duzo lepiej zrobiony pomiar THD.
    No i ze zneiksztalceniami jest jeden wielki problem bo nie wiadomo jakie sa znieksztalcenia samego sprzetu pomiarowego. Karta muzyczna i i wzmacnaicz mocy maja pomijalne znieksztalcenia bo ponziej 0,1% co do glosnikow jest wystarzcajace gozej ze znieksztalceniami mikrofonu i wzmacniacza mikrofonowego.

Skomentuj

Mam jeszcze problemy z kalibracją, jeden etap instrukcji nie działa i muszę z tym powalczyć, na razie chodziło mi o kształt charakterystyk, onAxis wygląda zgodnie z tym ze Speaker Workshop mimo, że metoda pomiaru jest inna.
      Irek jak wygląda pomiar harmonicznych w hobbyBoxie, bo po screenach widziałem, że to pomiar pojedynczym tonem, a to by wymagało sporo pomiarów no i jeszcze jest ryzyko przeskoczenia wąskich pików.

Skomentuj

Czy jest możliwość abyś pokazał jiga od środka?
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          Czy jest możliwość abyś pokazał jiga od środka?

Skomentuj

wszystkie urzadzenia do pomiaru THD ktore mialem w rekach mierzyly czystym sinusem i byly skokowo przestrajane. Skok byl zadany i decydowal o rozdzielczosci pomiaru a tym samym o jego szybkosci. Nie ma zadnego znaczenia czy ominie sie jakies piki bo i tak na koncu wykonuje sie usrednianie bo piki sa tylko bledami pomiarowymi. Zaden glosnik nie ma az tak polamanych charakterysyk jak to widac po pomiarach MLS-em dlatego usrednianie jest konieczne bo chodzi o wykrycie tendencji w charakterystykach a nie szukanie z lupa jakis zygzakow.
            Do pomiaru THD nie jest potrzebny zaden JIG bo znieksztalcen nie da sie skompensowac kalibracja.

Skomentuj

JIGa zrobiłem, żeby przetestować cały pakiet.
              Pierwsza przymiarka do pomiaru impedancji i T/S za pomocą drugiego programu w pakiecie - LIMP.

Jutro poćwiczę pomiary chak częstotliwościowych, wodospad etc. Zaczyna mi się podobać.

Skomentuj

Impedancja wyglada dosc mizernie. Program dosc ciekawy ale nadal Hobbybox bije wszystkie interfejsem uzytkownika i daje duzo ladniejsze charakterystyki.

Skomentuj

Impedancja wyglada dosc mizernie.
                  Co miałeś na myśli? Sam pik przy fs głośnika nie jest idealny, ale nie próbowałem jeszcze innych metod pomiaru, cała reszta wygląda ok.
                  Może hobbyBox jest lepszy, ale nie dość, że jest po niemiecku, co jeszcze można przeboleć, to wersja demo uruchamia się tylko 20x.

Skomentuj

Czaruję...
                  X