Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zbudowac kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak zbudowac kolumny

WItam mam na imie Daniel..
    i chce zbudowac sobie glosniki do komputera...mam wzmacniacz, lub cos dzieki czemu głosniki podlaczone dzialaja..
    firmy UNITRA, model Łza PW3015, i mam tez głosniki dla ktorych wlasnie chce obudowy,
    głosniki to dwudrozne LTC 6501 150W 4ohmy 89dB, i jakies takie male z odzysku wyjete
    z glosnikow komputerowych srednica 8cm 3W.
    Nie znam sie na tym zupelnie, poprostu mam sprzet i chce go wykorzystac nie mam multimetra a te "kolumny" chcialbym zeby byly mozliwie dobre...
    nie wiem czy maja miec otwór w opbudowie dla jakiegos lepszego rezonansu czy cos takiego,
    i czy wykozystac same glosniki LTC czy oba naraz z tymi, malymi polaczone w szeregu. Prosze o rade w razie problemow moge zrobic glosnikom fotki i wyslac...
    material jaki posiadam to sklejki 5 mm chce je skleic do grubosci 15mm czyli w 3 warstwy..aha dodam ze nie musi to byc zestaw najwyzszych lotow...
    hehe czego i tak sie nie spodziewam ale chce zebym mogl sluchac sobie za ich pomoca spokojnie muzyki.
    Innych glosnikow przy komputerze nie mam wiec puki tych nie zbuduje to nawet to słuchanie muzyki jest nie mozliwe:)
    z gory dziekuje za pomoc i szybkie odpowiedzi..

P.S. przepraszam za moje "laickie" podejscie ale przegladajac internet nie znalazlem wiele
    przydatnych mi informacji...za to zauwazyłęm ze to forum jest pelne specjalistow w tej dziedzinie,
    dla ktorych jak sie spodziewam pomoc mi nie sprawi wiele problemow..:) pozdrawiam

Nie na temat...
    powstawiaj znaki interpunkcyjne i entery - bo nie da się tego czytać !!

Skomentuj

Daj fotki głośników i wzmacniacza, mówiąc szczerze to budowanie monitorów na takich głośnikach jest nietrafionym pomysłem, napracujesz się a nie zagra to lepiej niż jakieś tanie firmówki.Napisz ile kasy możesz przeznaczyć na te monitorki.

Skomentuj

http://img22.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie078.jpg

Tu sa fotki o które prosiłeś...

chodzi o to ze takie glosniki mi leza nie potrzebne wyjete kiedys z auta chce je wykorzystac nie mam wielkich wymagań, a co do pieniedzy to prosilbym o jakis rekomendowany kosztorys i taki minimalny bede widzial roznice to zadecyduje...i zaufam Tobie ktorego narazie uwazam za znawce tematu,ze wiele wiecej zyskam jesli wiecej w to pieniedzy włoże..ostatnio mi sie głosniki w lapku zepsuly i chce wykorzystac to co mam zeby cos skonstruowac..chce to zrobic sam bo chce sie czegos nowego nauczyc i dowiedziec...lubie wyzwania

Skomentuj

Zamieszczone przez aldaniel
          .chce to zrobic sam bo chce sie czegos nowego nauczyc i dowiedziec...lubie wyzwania
          Na wstępie przeczytaj artykuły na stronie głównej, później wszystko na temat tego zestawu STX GDN 14 SCX + STX GDWK PJ jest o tym sporo na forum.Z głośników które masz nie warto robić monitorów.

Skomentuj

Prosze o dokladne czytanie tego co pisze...moze uproszcze i powiem inaczej..nie do konca rozumie wszystko co czytam i z tego co zdazylem dzis zrozumiec( bo od dzis sie interesuje tym tematem) to najlepiej jakby pomogl mi ktos doswiadczony i wyrozumialy mam takie glosniki i ich nie zmienie..chce jak najszybciej cos z budowac z wasza pomoca...PROSTE PYTANIE jak z tego co posiadam, zrobic głośniki... jak je połączyc i do jakiej obudowy najlepiej włożyć...tak zeby działało i zebym niczego nie zepsuł...a przy tym zeby mozliwie najlepiej brzmialo...(podkreslam ze nie oczekuje super rewelacji ale do ogladania filmow czy sluchania muzyki to te glosniki same podpiete do W/W amplitunera unitra połozone na fotelu brzmia i tak wystarczajaco wyraźnie...) mam nadzieje ze teraz wystarczajaco jasno sie wyraziłem...

Skomentuj

Wzmacniacz ma minimalną impedancję 8ohm, także tych samochodówek lepiej nie podłączaj bo wzmak może pójść z dymem.

Jeśli chodzi o drugie głośniki to musisz znać ich parametry TS. Wątpię, żeby do tych głośników były jakiekolwiek parametry bo to zapewne jakieś chińskie noname.
              Jak chcesz, żeby to grało (a przynajmniej udawało, że gra) to skleć jakąkolwiek skrzynkę zamkniętą, taką, żeby Ci się zmieściła na biurku. Oczywiście nie przesadzaj z litrażem, myślę, że 2-3l to max. W BR nie ma się co bawić bo to i tak wielka kupa wyjdzie.

Jeśli koszt wykonania skrzynek przekroczy 30zł to wywal te głośniczki i kup normalne komputerowe pierdziawki za taką samą cenę.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                Wzmacniacz ma minimalną impedancję 8ohm, także tych samochodówek lepiej nie podłączaj bo wzmak może pójść z dymem
                wzmacnaicz nie pojdzie z dymem ale stopniowo z czasem bedzie sie psul wiec lepiej tego nie robic.

niestety narazie nie bedziesz mial stereo z tego powodu (przeczytaj na stronie glownej sposoby laczenia glosikow - szeregowe)

Jak chcesz, żeby to grało (a przynajmniej udawało, że gra) to skleć jakąkolwiek skrzynkę zamkniętą, taką, żeby Ci się zmieściła na biurku. Oczywiście nie przesadzaj z litrażem, myślę, że 2-3l to max. W BR nie ma się co bawić bo to i tak wielka kupa wyjdzie.
                no bez przesady. pod te samochodowki to 10-15 litrow obudowa zamknieta. (mam nadzieje ze wiesz jak policzyc pojemnosc kolumny?)
                tych malych nawet nie oplaca sie brac do reki
                Jeśli koszt wykonania skrzynek przekroczy 30zł to wywal te głośniczki i kup normalne komputerowe pierdziawki za taką samą cenę.
                popieram

jak juz to zlozysz to zbieraj ok 300zl na nowe kolumny

Skomentuj

no i o takie porady mi chodzilo...
                  czyli mam rozumiec ze normalnie w stereo nie mam co tych głosnikow do wzmacniacza podlaczac..jestem juz w trakcie budowy tych obudow szkoda ze nie napisales wczesniej...bo ja zrobilem najpierw tekturowa zeby sprawdzic wstepnie jakie wymiary maja miec te obudowy ogolnie zdecydowalem ze ten wewnetrzny litraz bedzie 18l.
                  Miałem stosowac do tego bass reflexy ale stwierdzilem ze to i tak nie potrzebne bo na tekturze roznicy nie widze hehe wszystko sie jutro okarze jak złoze wszystko do kupy

Skomentuj

czyli mam rozumiec ze normalnie w stereo nie mam co tych głosnikow do wzmacniacza podlaczac
                    lepiej nie ryzykowac. mimo ze to stary wzmacniacz to i tak jeszcze dlugo pociagnie i nie warto go niszczyc

zdecydowalem ze ten wewnetrzny litraz bedzie 18l.
                    podaj jakie robisz wymiary. jak proporcje beda dobre to moze pozniej wsadzisz tam cos lepszego jak kasa wpadnie

Miałem stosowac do tego bass reflexy ale stwierdzilem ze to i tak nie potrzebne bo na tekturze roznicy nie widze
                    w przypadku takich glosnikow to dodanie b-r powodowaloby buczenie. to sa glosniki do pracy w drzwiach lub w polce - czyli jakby nie patrzec free air z kosmicznie wielkim Qts'em :lol:

Skomentuj

fakt fakt:) b r sobie darowalem a co do paczki to jest;
                      wys. - 380
                      szer. - 220
                      gleb. - 330
                      sa to wymiary zewn ale jako ze scianki robilem z cienkiej skleji 5 mm zamierzam dac dodatkowo jeszcze jedna warstwe "wokolo"

Skomentuj

trohe paskudne wymiary ale da sie w to wsadzic cos normalnego. zrobiles otwor pod glosnik? jak nie to podam ci gdzie go zrobic. ale najpierw okresl sie ile bys byl sklonny wydac na nowe glosniki. tak ok 250zl na cale kolumny bys znalazl w przyszlosci?

jako ze scianki robilem z cienkiej skleji 5 mm zamierzam dac dodatkowo jeszcze jedna warstwe "wokolo"
                        daj w srodku jeszcze listewki laczace przeciwlegle scianki. inaczej scianki beda pelnily taka sama role jak membrana i zaczna grac (doslownie! )

Skomentuj

Czaruję...
                        X