Podłączając AM120 przez złącze LINE IN do wyjścia w ampli PRE OUT front lub pod wyjście na subwoofer aby subwoofe nie był zaguszany przez kolumny muszę go rozkręcać na max a i tak poziom głośności jest mizerniutki. Gdy podłączam przez wejście wysokopoziomowe lub gdy do LINE IN podłącze ampli ale przez wyjście słuchawkowe subwoofer gra tak jak powinien grać, przy ustawieniu na 3 gra o wiele głośniej niż w poprzednim przypadku przy podkręceniu na 10. Czy też tak dziej się u innych posiadaczy tego wzmacniacza? Czy wejście Line In ma w tym wzmaku tak małą czułość i czy jest na to jakaś rada?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mivoc AM120 jak podłączyć?
Collapse
X
-
Ampli Pioneer RXV-839, mam poustawiane wzystko ok i przy zmianie ustawień wszystko działa, przy podłączeniu pod wyjście na subwoofer dźwięk jest tylko wtedy gdy podawany jest sygnał 5.1 przyzwykłej płycie stereo subwoofer wtedy nie działa. Tak jak mówię słychać różnicę przy przełączaniu w różne ustawienia wielkości poszczególnych głośników ale zawsze jest to bardzo cicho.... Moje klony Ostinato2000, które wcale nie sa jakimis super efektywnymi głośnikami zagłuszają przy takim podłączeniu subwoofer.
Skomentuj
-
kecajbl, masz dokładnie to samo co ja miałem z tym wzmakiem i subem. Wiem, że długo grzebałem w opcjach i różnych ustawieniach monitory+ sub zanim w końcu zadziałał. Spróbuj w ampli ustawić tak, żeby działał on jako kino 5.1, z normalnie poustawianym subem, ale wybierz wtedy tryb stereo. Jak jest taka możliwość, to ustaw, żeby niskie tony odtwarzał sub a nie monitory.
Skomentuj
-
http://www.avland.co.uk/pioneer/vsx839/rear.jpg
Podłącz źródło dźwięku do wejścia MULTI CH IN front LR[ominiesz procesor] teraz suba line in podłącz do wyjścia pre aut front LR, jeżeli sub działa prawidłowo to skopane jest coś w ustawieniach ampli a jak dalej jest za cicho pozostaje tylko korzystanie z wejścia wysokopoziomowego.
Skomentuj
-
Odwieczne problemy z Mivociem :mrgreen:
1. Sygnał z pre-out jest regulowany, dlatego w Mivocu ustaw potencjometr na max.
2. Multi CH to wejście a nie wyjście
3. Kolejna opcja to Tape monitor ale musisz suba regulować manualnie potencjometrem.
4. Najlepiej podłączyć przez High IN w Mivocu, tylko musisz dokładnie ustawić poziom głośności(szybki przester) i pokombinować z fazą.
Miałem podłączone w/g ptk 1 i 4. Najlepiej było w/g 1.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DIGIPROCOMPOdwieczne problemy z Mivociem :mrgreen:
Zamieszczone przez DIGIPROCOMP2. Multi CH to wejście a nie wyjścieZamieszczone przez funiax1Podłącz źródło dźwięku do wejścia MULTI CH INZamieszczone przez DIGIPROCOMPMiałem podłączone w/g ptk 1 i 4. Najlepiej było w/g 1.Zamieszczone przez DIGIPROCOMPtylko musisz dokładnie ustawić poziom głośnościZamieszczone przez DIGIPROCOMPustaw potencjometr na max
Skomentuj
-
Zwracam honor z Multi CH :oops:
Zamieszczone przez wasik1989DIGIPROCOMP napisał/a
tylko musisz dokładnie ustawić poziom głośności
DIGIPROCOMP napisał/a
ustaw potencjometr na max
:lol: to się uśmiałem
Skomentuj
-
funiax1 nie mam źródła z wyjściem multi chanel tylko podłączam przez coaxial wiec to co piszesz nie chodzi w rachubę ale oczywiści próbowałem podłączać suba line in pod pre out front i jest cicho ale domyslam się, że tak samo byloby gdyby źródło było podłączone analogowo wielokonalowo bo z roznicą taka ze nie bylo by dekodowane w ampli tylko w źródle...
DIGIPROCOMP zwróć uwagę, że funiax1 pisłą o podłączeniu pod multi chanel in żródła a nie suba i to jest moim zdaniem jaknajbardziej prawidłowe... poza tym zgadzam się z Toba w pozostałych kwestiach a w moim ampli jest zarówno multi chanel IN jak i pre out wielkokanałowe
wasik1989 najbardziej jednak Ty się we wszystkim zamieszałeś, wypowiedź DIGIPROCOMP jest wypunktowana ii sposoby podłączenia i ustawienia są różne w różnych punktach, ja bardzo dobrze zrozumiałem o co w wypowiedzi chodzi ale jak ktoś czyta ciurkiem nie zwracając uwagi na znaki przestankwe czy punktacje to nie ma nic dziwnego, że widzi nieścisłości... spowodowane czytaniem bez zrozumienia.
Czy jest Panom wiadomo coś o czułości wejść niskopoziomowych? Wiem, że niektóre suby mają po 2 wejścia niskopoziomowe 100 mV i 500 mV (nie pamietam czy o to dokładnie takie czułości) i może wlaśnie ten sub mam małą czułość dlatego właśnie gra cicho przy połączeniu niskopoziomowym?
Skomentuj
-
Muszę wchodzić tutaj częściej żeby sie pośmiać
DIGIPROCOMP, a gdzie ja napisałem że tego nie rozumiem?
kecajbl, a niby gdzie ja się zamieszałem?
Dziwie się że takie pytania w ogóle są na forum, za niedługo będą się ludzie pytać jak podłączyć kolumny ze wzmacniaczem... Nie macie instrukcji, internetu oraz trochę własnej wiedzy i inicjatywy tylko musicie takie bzdety na forum pisać?
Skomentuj
-
Podłączenie które proponowałem miało na celu sprawdzenie działania wejścia niskopoziomowego w subie a nie podłączenie na stałe.
Zamieszczone przez kecajblnie mam źródła z wyjściem multi chanel tylko podłączam przez coaxial wiec to co piszesz nie chodzi w rachubę
Zamieszczone przez kecajbldomyslam się, że tak samo byloby gdyby źródło było podłączone analogowo wielokonalowo bo z roznicą taka ze nie bylo by dekodowane w ampli tylko w źródle...
I teraz sprawdzasz.
Jeżeli suba da się zgrać z kolumnami oznacza to że wszystko z nim jest w porządku a błąd jest w ustawieniach menu amplitunera.
Jeżeli nie da się go zgrać z kolumnami [jest za cicho] oznacza to że wejście niskopoziomowe suba działa nieprawidłowo.
To jest pewna metoda sprawdzenia działania wejścia niskopoziomowego w subie zakładając że przez wejście multi ch in omijamy procesor amplitunera i jednocześnie sygnał jest przekazywany do wyjścia pre aut, przeważnie tak jest.
Tyle, zanim skomentujecie to pomyślcie bo ręce opadają.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Dziwie się że takie pytania w ogóle są na forum
Zamieszczone przez wasik1989w takim krótkim poście tyle nieścisłości i zbieżnych z sobą informacji
Nie chcę podłączać przez wejście wysokopoziomowe bo w taki spsób muszę używać kolejnych kabli głośnikowych a sygnał do głośników frontowych przechodzi przez kolejny układ elektroniczny co zapewne nie wpływa na poprawę jego jakości. Moje pytanie jest o to czy da się zwiększyć czułość wejscia line in w subwooferze i wyjaśnienie sensu stosowania w niektórych wzmaczniaczach 2 wejść niskopoziomowych o różnych czułościach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kecajblNie chcę podłączać przez wejście wysokopoziomowe bo w taki spsób muszę używać kolejnych kabli głośnikowych a sygnał do głośników frontowych przechodzi przez kolejny układ elektroniczny
O sprawę czułości wejść zapytaj w dziale elektronika, tam na pewno to wyjaśnią, Irek tam częściej zagląda a wie wszystko.
Skomentuj
Skomentuj