Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić dobre stereo ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.
    Mam wielką prośbę, chciałbym zbudować dwie 3-drożne kolumny stereo na które zamierzam wydać około 1000zł
    Zależy mi przede wszystkim na czystym dźwięku i głębokim niskim basie.
    Wzmacniacz to DENON PMA-495 R
    Na elektronice nie znam się w ogóle, więc będę sugerował się waszymi propozycjami.
    Zrobić obudowy i poskładać kolumny w całość nie będzie to dla mnie problem.
    Proszę Was o Ciekawe propozycje
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez drohomir
    Proszę Was o Ciekawe propozycje
    http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

Skomentuj

3 drogi za 1000 zl to zaduzego wyboru nie ma bo raczej w gre wchodza 3 drogi na stx z fajnym wykonczeniem itp. Za 1000zl zrobisz spokojnie, moze nawet taniej. Sam jestem w trakcie budowy tych glosnikow, tzn beda to kolumny dla mojego kolegi.

projekt zwrotnicy :
      STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ

http://img218.imageshack.us/my.php?i...ystxep8od6.gif

ps. Ponoc niedlugo ma powstac nowy projekt na 3 drogi, troche bardziej budzetowy jednak z tego co wiem to chyba narazie jest w fazie planow i oczekiwania na tanszy kurs euro ale glowy nie dam

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez bialagora
        projekt zwrotnicy :
        STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ

http://img218.imageshack....aystxep8od6.gif
        http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
        http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

jak sie postarasz to wyrobisz sie w 700zl. jak zaszalejesz z jakoscia czesci + wykonczeniem to zblizysz sie i do tych 1000zl

alternatywa to tonsile, ale sa starsze i drozsze

Zamieszczone przez bialagora
        ps. Ponoc niedlugo ma powstac nowy projekt na 3 drogi, troche bardziej budzetowy jednak z tego co wiem to chyba narazie jest w fazie planow i oczekiwania na tanszy kurs euro ale glowy nie dam
        tak, nawet sa 2 chetne osoby na sponsorowanie tego. obecnie koszt glosnikow to 1000zl. jak euro spadnie to w 1000zl powinno sie zmiescic razem ze zwrotnicami

obecnie gotowe 3 drogi drozsze niz w/w STXy to min 1700zl

Skomentuj

W cenie 1000 zł można stworzyć sporo ciekawych konfiguracji trójdrożnych kolumn. Pewnym problemem jest wybór niskotonowca, gdyż zagraniczne głośniki są zbyt drogie, więc pozostaje Tonsil i STX. Tonsila ze względu na mało estetyczne kosze, wymuszające stosowanie jakiś pierścieni ozdobnych bym sobie odpuścił, więc pozostaje STX i tu również wybrał bym GDN 22-140-8 SCX. Jako średniotonowy wybrałbym któregos z Monacorów:
          MSH - 115
          MS - 130
          SPH - 102KEP.
          Monacory mają dobre parametry, lekkie membrany, szczególnie ten KEP, a MSH -115 ładną charakterystykę, jeśli oczywiście wierzyć wykresom. Sądzę, że byłyby dobrą alternatywą wobec STX GDM 14-150-8SCX. Z głośników innych firm właściwie jeszcze tylko można rozważyć Visatony W100S lub W130S, bo zmieściłyby się w zakładanym budżecie lub STX 15 AKX. Uważam, że w trójdrożnych kolumnach głośnik średniotonowy pełni bardzo ważną rolę i dlatego warto zastosować możliwie najlepszej jakości średniotonowca w miarę możliwości finansowych oczywiście.
          Do tego trzeba dobrać jakąś kopułkę. Gdybym ja miał dylemat z czego zbudować takie kolumny, najpierw kupiłbym głośniki średniotonowe, posłuchał jak grają, jaki mają charakter brzmienia i dopiero potem wybrał odpowiednią kopułkę tak by spasowała charakterem brzmienia ze średniakiem.
          Mając 1000 zł myślę, że na głośniki można przeznaczyć ok. 700 zł, więc byłoby kilka możliwych kombinacji:
          GDN + MSH-115 > ok. 470 zł + 230 na kopułki
          GDN + MS-130 > ok. 330 zł + 370 na kopułki
          GDN + SPH- 102 > ok. 420 zł + 280 na kopułki
          GDN + 15AKX > ok. 360 zł + 340 na kopułki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
            cenie 1000 zł można stworzyć sporo ciekawych konfiguracji trójdrożnych kolumn
            tak, oczywiscie, pod warunkiem ze potrafisz sam sobie zaprojektowac zwrotnice. a to wlasnie ogranicza poczatkujacych

Mając 1000 zł myślę, że na głośniki można przeznaczyć ok. 700 zł,
            oj nawet nie wiesz w jak duzym bledzie jestes :lol:
            podam przyklad
            STXy - 300zl
            zwrotnioce - 150-250zl
            skrzynki - 50-100zl jak kupisz same plyty. dodatkowe 50-100zl za wykonczenie
            + akcesoria
            glosniki 300zl a cala reszta kolejne 300-500zl :P

Skomentuj

dolkladnie... kolega wyzej ma racje, bo nawet proste podlogowki to koszt w granicach 200-300zl zeby to jakos wygladalo... bo terminale, kable, deski, br, wygluszenie, fornir, kleje, lakier, nie mowiac o takich rzeczach jak zwrotnice ktore kosztuja kolejne 150zl minimum.

Dlatego... jezeli zalezy komus przedewszystkim na jakosci... polecam 2 drogi. Juz jest w czym wybierac w tej cenie.

Pozdrawiam! ...

Skomentuj

Witam
                W nawiązanu do tematu 3-drożnych kolumn stwierdziłem po przeczytaniu waszych uwag, że jednak nie ma wiekszego sensu budować tych kolumn z budżetem (1000 zł).
                Postawię jednak na jakość dźwięku i poproszę Was o solidne, może juz sprawdzone, poparte nabytym doświadczeniem konstrukcje 2-drożne.
                Mogę liczyć na waszą pomoc Panowie???
                Pozdrawiam

Skomentuj

Mogę liczyć na waszą pomoc Panowie???
                  oczywiście po to jest to forum.
                  Podaj najpierw jaki masz pokoik jaki typ muzyki preferujesz i sprzęt towarzyszący, najlepszym wyznacznikiem byłby odsłuch ale jeśli nie masz takiej możliwości to są opcie które według mnie są warte uwagi.
                  Jeśli czegoś nie wymieniłem niech koledzy dopiszą lub mnie poprawią
                  Więc tak jeśli chodzi o W/W pytanie to są projekty które warte są uwagi w tej cenie(koszt głośników +zwrotnic)
                  HDS EXC+XT25
                  ER18+TDFC ewentualnie TBFC/G
                  L18+TBFC/G to mam i z czystym sumieniem mogę ci polecić
                  CA18+TDFC
                  RS180;TBFC/G lub TDFC
                  HDS164+XT25 lub DX25
                  Ewentualnie jeszcze Ushery ale nie pamiętam modeli i konfiguracij oraz cen.

Zestawy te prezętują raczej tę samą klasę dźwięku lecz inny charakter brzmienia więc ciężko będzie wyznaczyć faworyta z pośród nich.

Skomentuj

m18wh + morel mdt-29

Skomentuj

kep+xt19

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        kep+xt19
                        i chyba jedynie z tym masz szanse zbudowac cale kolumny stereo za 1000zl

Skomentuj

... i jeszcze byc zadowolonym

Skomentuj

SPH 165KEP + XT19 > ok.250 zł + ok. 150 zł > ok. 800 zł na parę kolumn.
                            Jak to ma się do tego:
                            Zamieszczone przez Pawel S.
                            Patefil napisał/a
                            Mając 1000 zł myślę, że na głośniki można przeznaczyć ok. 700 zł,
                            oj nawet nie wiesz w jak duzym bledzie jestes
                            podam przyklad
                            STXy - 300zl
                            zwrotnioce - 150-250zl
                            skrzynki - 50-100zl jak kupisz same plyty. dodatkowe 50-100zl za wykonczenie
                            + akcesoria
                            glosniki 300zl a cala reszta kolejne 300-500zl
                            Czy mając do dyspozycji ok. 200 zł można zrobić obudowy i zwrotki? Owszem będzie to układ dwudrożny, więc zwrotnica może być tańsza. Na obudowie też można zaoszczędzić robiąc monitory. Jednak jeśli miałyby być to podłogówki, to ile zyska się w stosunku do trójdrożnych podłogówek na obudowie? Niewiele.
                            Poza tym jak taka konstrukcja KEP + XT ma się do tego:
                            Zależy mi przede wszystkim na czystym dźwięku i głębokim niskim basie
                            Jak z 16 cm głośniczka wycisnąć niski i głęboki bas?
                            KEP ma SD = 127 cm2 i Xmax = 4,75 mm
                            STX ma SD = 250 cm2 i Xmax = 4,5 mm
                            To chyba daje trochę do myślenia, że STX będzie w stanie przepompować nieco więcej powietrza niż KEP, choć oczywiscie nie ma pewności, bo nie wiemy jaki będzie układ głośnik - obudowa- pomieszczenie. Na razie przecież rozpatrujemy tylko różne możliwe koncepcje, a nie konkretne rozwiązania.

Skomentuj

To chyba daje trochę do myślenia, że STX będzie w stanie przepompować nieco więcej powietrza niż KEP, choć oczywiscie nie ma pewności, bo nie wiemy jaki będzie układ głośnik - obudowa- pomieszczenie. Na razie przecież rozpatrujemy tylko różne
                              Chłopie co ty do czego porównujesz jakość czy ilość?

Z mojej strony to w tej cenie albo i mnie będziesz miał CA18+TDFC

Skomentuj

SPH 165KEP + XT19 > ok.250 zł + ok. 150 zł > ok. 800 zł na parę kolumn.
                                nie zapominaj ze istnieje cos takiego jak "okazja"
                                np KEPy chodza po 220zl na allegro a XT19 mozna np kupic uzywane (jakbym sprzedal monitorki to moge swoje odsprzedac) wiec wyjdzie taniej - jakies 650-700zl

Czy mając do dyspozycji ok. 200 zł można zrobić obudowy i zwrotki? Owszem będzie to układ dwudrożny, więc zwrotnica może być tańsza. Na obudowie też można zaoszczędzić robiąc monitory. Jednak jeśli miałyby być to podłogówki, to ile zyska się w stosunku do trójdrożnych podłogówek na obudowie? Niewiele.
                                mimo ze zwrotnica jest dosc skomplikowana to zmiesci sie w 100-150zl (w zaleznosci jakie czesci sie kupi)
                                tak wiec mamy 750-850zl
                                zostaje 150-250zl na obudowe a z takim budzetem da sie ja spokojnie wykonac

Poza tym jak taka konstrukcja KEP + XT ma się do tego:
                                drohomir napisał/a
                                Zależy mi przede wszystkim na czystym dźwięku i głębokim niskim basie

To chyba daje trochę do myślenia, że STX będzie w stanie przepompować nieco więcej powietrza niż KEP, choć oczywiscie nie ma pewności, bo nie wiemy jaki będzie układ głośnik - obudowa- pomieszczenie
                                hmm... czyzbys nie slyszal dobrych "szesnastek"? basu w zupelnosci wystarcza. a jak ktos chce basu ktory przewraca wnetrznosci to niestety juz nie z takim budzetem

Skomentuj

za zwrote na cewkach powietrznych 1.2mm (albo nawet 1.4mm, juz nie pamietam) zaplacilem z przesylka ~140-150zl. z kosztami mysle mozna spokojnie do stowy zejsc stosujac rdzeniowki, jesli nie nizej.
                                  najpierw posluchaj tego glosnika, a pozniej oceniaj go na podstawie powierzchni membrany i wychylenia...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X