Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer i tunel br. jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer i tunel br. jaki?

Witam. Mam subwoofer na stx 27/150/8ss buda ok43L strojona na 35hz tunelem fi7cm na 18cm. Ale przy takim tunelu furkocze powietrze. Chciałem dać tunel fi8,2cm i 24cm długości ale w żadnym sklepie na śląsku nie znalazłem takiego tunelu o tej średnicy pomijając długość. Są tylko mniejsze do 7 i potem tylko 10cm. Aktualnie tunel znajduje się tuż pod głośnikiem i niema miejsca wstawić już tunelu fi 9cm. Więc chcę dziurę od wewnątrz kawałkiem deski zamknąć i uszczelnić dokładnie, a w dolnych rogach pod głośnikiem między starą dziurą umieścić 2 br. program mi wyliczył że przy strojeniu na 35hz, powinny to być tunele o fi 6cm długości 28,5 cm. Długość wewnętrzna w obudowie to 35cm. czy takie tunele będą odpowiednie??

Czy obecny BR jest zaokrąglony z dwóch stron?
    Masz jakieś wytłumienie w obudowie? Jeśli żadnego to daj trochę na przeciwległą ściankę do BR. W niewielkim stopniu pogorszy sprawność BR ale może wyeliminować całkowicie świsty. Jak chcesz dać dwa to mogą być o fi 5cm to tak jakby jeden miał 10cm, tylko muszą być odpowiedniej długości. Przelicz w winisd.

Skomentuj

nie dokońca to tak jak 10cm, powierzchnia jest mniejsza, w winisd jest na dole pod długością. przy fi 5cm bedzie ona mniejsza niż teraz co mam z 7cm. jeśli się mylę to poprawcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
        Jak chcesz dać dwa to mogą być o fi 5cm to tak jakby jeden miał 10cm
        no to zes sie wykazal :lol:

hetm4n, zanim zmienisz tunel masz 2 zabiego do zrobienia.
        zaokraglenie konca tunelu w obudowie lub sciecie go pod katem 45 stopni
        jak to nie pomoze to wtedy zmienisz tunel.
        na allegro znajdziesz inne wymiary. ale gorzej bedzie z ich przedluzeniem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          no to zes sie wykazal :lol:
          nie dokończyłeś, że te o fi 5cm
          Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
          muszą być odpowiedniej długości

Skomentuj

nie nie nie. DIGIPROCOMP, dlugosc ma zwiazek ze strojeniem. a temat dotyczy swistow powietrza czyli powierzchni tunelu. 2 tunele fi 5cm nie maja takiej samej powierzchni portu jak jeden tunel fi10cm i tutaj zes sie wylozyl :P

Skomentuj

mam ścięte pod kątem 45 stopni, przy większej mocy furkocze nieziemsko. Bym zrobił profil odpowiedni lecz problem jak ja to przecisnę wtedy przez otwór w obudowie?

tunel mam taki tylko ze o średnicy wewnętrznej 7cm http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

no to faktycznie masz problem. wsadzaj cos zdecydowanie wiekszego

Skomentuj

wie ktoś gdzie można kupić tunele o średnicy 8 - 9, byle kołnież nie był większy niż 10cm, najlepiej w obrębie katowic, ewentualnie wysyłka. Bo w moich sklepach elektronicznych nie mają o takich średnicach.

Skomentuj

w Chorzowie na końcu 3-go Maja jak sie jedzie na Świętochłowice jest sklep ąudio i mają kolosalny wybór .... jak jutro bede z budy wracał to podejde i dam znać :)

[ Dodano: 2009-03-11, 16:40 ]
                    no więc byłem tam sklep na 3-go maja w chorzowie nazywa sie techton mają tam przykładowo : ( śr wewn / śr kołnierza ) [cm]

7/ 11
                    7.6/11
                    7/9 i podobne jak chcesz to musiałbyś sie tam przejechać busem albo baną i pomęczyć gościa żeby Ci pomierzył wszystkie bo sami nie wiedzą jakie mają ....

u mnie w Bytomiu na placu sikorskiego na rogu jest elektronik i tam np mają 7.6 /9 a potem juz tylko 10/12

a tego kołnierza nie możesz przypiłować , oszlifować albo coś w tym stylu ?

ceny to ok 5-10 zł

Skomentuj

dzięki, no w Bytomiu tam byłem ma za małe. Przejade się do Chorzowa zobaczyć. Niestety nieda rady oszlifować bo napewno nie zrobie tego w równe koło a estetyka musi być;p
                      w Chorzowie mieli takie maskownice? http://www.allegro.pl/item578639962_...aca_30_cm.html

[ Dodano: 2009-03-12, 22:28 ]
                      a pomierzyłem dokładnie i max kołnierz jaki da sie umieścić to 12cm i jest na styk z obręczą głośnika

Skomentuj

jakieś maskownice tam były ale za nimi nie patrzyłem wiec bedziesz musiał zapytać ....
                        jak pasi 12 cm to kup ten tunel co na pl sikorskiego 10/12 [cm] chyba że bedziesz tam w chorzowie i znajdą to tam kup taki ,

p.s. jak bedzie tam taki starszy kolo a bedziesz kupował wiecej rzeczy np maskownice i tunetle i może jeszcze coś to spróbój sie pochandlować ... mnie sie czasami udaje a koleś jest spoko :) powodzenia i udanych zakupów ....:)

Skomentuj

Czaruję...
                        X