Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co sądzicie o takiej zwrotnicy?
Collapse
X
-
Zgadza się jest zwrotnica tylko jak symuluję jej działanie to z fazą jest coś nie tak, może dlatego że głośniki w akkusie są asymetrycznie ustawione, u mnie są symetrycznie. Gdy w SW wstawiam offset głośnika 20mm wtedy wszystko ładnie się wyrównuje. Nie bardzo mam jak przerobić obudowę aby była pochyła o 7 stopni lub zmienić ustawienie głośników względem siebie.
Skomentuj
-
Nie wiem dokładnie jakie były warunki pomiaru, ale wygląda to trochę jak niedokompensowany BS, po drugie chaka tweetera dość szybko opada, nie wiem czy on tak ma, czy mikrofon był sporo oddalony od jego osi. Jeśli mikrofon był na wysokości odsłuchu to bym trochę popracował nad górą, bo da się ją łatwo podbić. No i jeszcze ten rezonans woofera jest słabo tłumiony, spróbowałbym niższy podział, ten usher chyba się do tego nadaje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mkulNie wiem dokładnie jakie były warunki pomiaru, ale wygląda to trochę jak niedokompensowany BS, po drugie chaka tweetera dość szybko opada, nie wiem czy on tak ma, czy mikrofon był sporo oddalony od jego osi. Jeśli mikrofon był na wysokości odsłuchu to bym trochę popracował nad górą, bo da się ją łatwo podbić. No i jeszcze ten rezonans woofera jest słabo tłumiony, spróbowałbym niższy podział, ten usher chyba się do tego nadaje?
Skomentuj
-
Zacząłbym od zdefiniowania goal-i dla filtra HP i LP i optymalizacji wartości elementów automatem w SW. Potem bym dostroił ręcznie, prawdopodobnie jak ścianka jest prosta filtry będą musiały być trochę niesymetryczne dla dobrej zgodności fazowej. Potem i tak się przygotuj, że będzie trzeba całość dostroić na podstawie odsłuchów :wink:
Skomentuj
-
8,2uF dla wysokiego to smierc glosnika! Ten filtr ma starsznie duza dobroc (za duze pojemnosci za mala cewka). Impedancja wyglada dobrze tylko dlatego ze 4,7oma na wejsciu ja ratuje. Ja bym byl raczej za filtrem z akkusa a tym co pokazuje symulator za bardzo bym sie nie przejmowal. Najlepiej zrobic na koncu pomiary i bedzie wiadomo jak to wyglada.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserdobroć Q=sqrt(L/C) czyli im wieksze C tym dobroc mniejsza..
http://www.elektronikab2b.pl/content...0/108/lang,pl/
W ogóle skąd wzór na dobroć bez rezystancji? Np. dla obwodów rezonansowych, bez strat dobroć wynosi nieskończoność. A filtr 2-rzędu bez rezystancji głośnika też jest obwodem rezonansowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek8,2uF dla wysokiego to smierc glosnika! Ten filtr ma starsznie duza dobroc (za duze pojemnosci za mala cewka). Impedancja wyglada dobrze tylko dlatego ze 4,7oma na wejsciu ja ratuje. Ja bym byl raczej za filtrem z akkusa a tym co pokazuje symulator za bardzo bym sie nie przejmowal. Najlepiej zrobic na koncu pomiary i bedzie wiadomo jak to wyglada.
Trochę drążę ten temat bo jednak filtr, który zastosowałem na głośnik wysokotonowy bardziej mi odpowiada niż ten z Akkusa. Zależy mi na optymalnej zwrotnicy, bo dużo czasu i pieniędzy poświęciłem na ich budowę.
A co do wczesnego opadania ch-ki wysokotonowego to raczej wina pliku kalibracyjnego mikrofonu
Skomentuj
-
Dla mnie to mozesz dac 15uF jako kondensator wejsciowy co da jeszcze nizsza czestotliwosc podzialu. Problem w tym ze niski podzial mocno przeciaza glosnik a zadna firma Ci nie powie jaki ma procent uszkodzonych wysokotonowcow i przy jakich zwrotnicach. U mnie w firmie po obnizeniu podzialu kolumny zaczely sie palic po uplywie pol roku i dopiero wtedy mozna bylo wyciagnac wniski ze zmien konstrukcji zwrotnicy.
Chcesz ryzykowac, prosze bardzo jak cicho sluchasz muzyki to nic sie nie stanie.
Skomentuj
Skomentuj