Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 32cm 300/450w i strojenie obudowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 32cm 300/450w i strojenie obudowy.

Wykonałem paczkę typu b-r do głośnika basowego STX 32cm 300/450w.
    Pojemność paczki to 55l, długość br 30 cm o powierzchni ~36*4,5cm (br był robiony z płyt - coś takiego jak jest robiony dla subbasów estradowych)
    Gra naprawdę potężnie, tylko brakuje mi tego uderzenia w częstotliwości ok 55hz, za to dużo jest niskiego, tłumionego basu na poziomie poniżej 40hz. Co zrobić aby bas był mocny, nawet kosztem tego najniższego pasma?? A może ten głośnik tak gra. Wydaje mi się że trzeba zmniejszyć pojemność paczki, ale i tak jest stosunkowo mała.
    Test przeprowadzony na wzmacniaczu ADS LX500 w mostku, czyli 500W RMS ;-)
    Pozdrawiam

proponuje zrobic symulacje w programi i zobaczyc o pokaze wykres

Skomentuj

Musisz zastosowac wyzsze strojenie czyli krotszy tunel ale bardzo mozliwe ze ten gosnika wlasnie tak gra. Jak chcesz twardy mocny estradowy bas to musisz kupic glosnik estradowy. Nie wiem jaki dokladnie glosnik kupiles?

Skomentuj

Kupił chyba STX gdn-32-450 - - sc

Zrób symulacje np w winISD sprawdź ile ma mieć wylot i go skróć. powinno pomóc

Skomentuj

właśnie taki kupiłem :-)
          Co do estradowych to mają tą wadę że trzeba im " posypać" żeby zagrały, przy mniejszej mocy nie grają jak potrzeba - używam go też do kina. mam estradowe głośniki STX, W.pro LX.
          Będę kombinował z tym moim :-) - do kina super, do muzyki to brakuję tego twardego basu.

[ Dodano: 2009-03-15, 10:19 ]
          w bazie winISD nie ma mojego głośnika. Co w takim układzie zrobić??

[ Dodano: 2009-03-15, 10:28 ]
          ech
          ile skrócić ten tunel, z 30cm na 25cm? czy za dużo?

[ Dodano: 2009-03-15, 10:37 ]
          Koledzy przy jakiej częstotliwości jest twardy bas, tak mniej więcej?
          Z góry dziękuję i pozdrawiam
          Pozdrawiam

Skomentuj

Z tego co mówisz strojenie jest i tak dość wysokie bo ok. 45hz. Możesz tunel skrócić o te 10 cm, ale wydaje mi się że zamiast twardego basu uzyskasz buczenie. Ten głośnik chyba po prostu już gra tak miękko i ciężko będzie coś z tym zrobić. Ew. można zmniejszyć litraż skrzynki co pociągnie za sobą dodatkowe podwyższenie strojenia dzięki czemu bas teoretycznie powinien zyskać na "uderzeniu".

Skomentuj

ja bym sie raczej zajal pomieszczeniem, a nie jakimikolwiek zmianami w subwooferze. strojenie 45hz to juz i tak sporo jak na taki glosnik - powyzej bedzie zapewne jeszcze dudnilo.

Skomentuj

Myślicie, że tunel zostawić??
                Jeszcze nie montowałem maty wygłuszającej z kolcami 4cm, przyjdzie może jutro. Zamontuję ją na sam tył. Myślę, że coś zmieni

[ Dodano: 2009-03-15, 16:47 ]
                niedługo zamieszczę zdjęcia z placu boju :-)
                Porobiłem sporo wzmocnień, żeby paka była solidna

Skomentuj

Wrzuć do środka kilka książek, woreczków z mąką lub cukrem itp. aby zabrać trochę litrażu i sprawdź jaki wtedy będzie efekt.

Skomentuj

Dzięki Wam.
                    Będę kombinował.

Skomentuj

Czaruję...
                    X