Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metodologia pomiarów głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Metodologia pomiarów głośników

Witam
    Chcę zmienić głosniki niskośredniotonowe w kolumnach 2-way.
    Żeby zaprojektować zwrotnicę, należy dokonać pomiarów impedancji i onaxis.
    Według mnie powinienem dokonać tych pomiarów w obudowie, którą posiadam (bo nie zamierzam jej zmieniać) a nie "na sucho" i dokonywać symulacji w SW.
    Chciałbym, żeby doświadczeni konstruktorzy podpowiedzieli w jakich warunkach(obudowa czy nie, zamknięty br czy nie) i jak po kolei dokonać pomiarów aby wyniki były wiarygodne.

Zwrotnice projektuje się dla konkretnej aplikacji przetwornika, a zatem pomiary przeprowadza się w docelowej obudowie (wszak należy uwzględnić w projekcie zwrotnicy zmiany jakie wprowadzi obecność obudowy).

Skomentuj

Najlepiej jakbys najpierw sciagnal charakterystyke obecnych kolumn a potem to samo ale po wymianie glosnika niskosredniotonowego. Po roznicy wykresow mozna stwierdzic co nalezy skorygowac. Dobrze wykonac pomiar osobno glosnikow zeby okreslic czestotliwosc podzialu i przebieg sumowania.

Skomentuj

Czyli
        Ściągam charakterystykę onaxis kolumny przed zmianą, pomiar freeair, wymieniam głośnik niskośrednio i dokonuje pomiarów samego głosnika?-tylko co jako obudowa zamknieta z zatkanym br czy z pracującym br, bo chyba bez sensu w tych warunkach robić added mass. Potem powinno sie ściagnąć onaxis głosnika i z tym przejść do zaprojektowania zwrotnicy?

Nasuwa się tez refleksja czy ogólnie projektuje sie wszystko na sucho buduje skrzynkę, składa i potem mierzy z głośnikami mając nadzieję, że teoria z praktyka się nie rozjedzie, czy lepiej liczy wstępnie skrzynke, wykonuje ją i mierzy głosniki w konkretnych warunkach pracy(czyli w gotowej skrzynce).
        Większość opisów zakłada pomiary głośników "na sucho" i budowę zwrotnicy do tego co wyszło!

Skomentuj

Zamieszczone przez markopolo
          Większość opisów zakłada pomiary głośników "na sucho" i budowę zwrotnicy do tego co wyszło!
          Też się ostatnio nad tym zastanawiałem... Bo raczej mało kto podaje w jakiej obudowie to robił (poza irkiem, z tą różnicą że on wszystkie głośniczki mierzy w takiej samej obudowie)

Skomentuj

A co ty chcesz wogule zrobic bo wiedze ze nie masz zielonego pojecia o tym co robisz?
            Mierzysz zawsze glosnik w obudowie!!! Jak masz juz kolumne to ja mierzysz, zmieniasz glosnik (bo chcesz zmianic na inny) i wykonujesz pomiar i wtedy widac czy trzeba poprawiac zwrotnice. Wielkosc obudowy nie ma znaczenia bo tu chodzi o zwrotnice a obudowa wplywa glownie na bas.

Zamieszczone przez melisław
            on wszystkie głośniczki mierzy w takiej samej obudowie)
            Dokladnie tak samo robia wszyscy producenci bo chodzi o pokazanie charakterystyki glosnika w zakresie powyzej basu. Kazdy obudowe dobiera sobie sam zaleznie co chce uzyskac na basie i nie ma czegos takiego jak jedna slyszna objetosc dla danego glosnika. Kazdy glosnik bedzie gral w kazdej obudowie.

Skomentuj

Do tego co pisze Irek mam pewne zastrzeżenia.
              Wydaje mi się, że lepiej byłoby pomierzyć głośniki wysokotonowy i nowy niskotonowy w posiadanej skrzynce bez spinania z istniejącymi zwrotnicami a potem projektować nowe zwrotnice, bo:
              -w przypadku tweedera możnaby uciąć w innym miejscu pod nowy woofer
              -w przypadku woofera prawdopodobnie posiadana zwrotnica nie będzie grała z nowym głosnikiem.
              Co o tym sądzicie?

Mam jeszcze pytanie odnośnie sprzętu bo ze zrobionych pomiarów onaxis i nearfield SPL wychodzi mi w granicach -40 - -20 dB - coś jest nie tak, zastanawiam się czy może to wina praeampu, jak to można sprawdzić?

Skomentuj

Nikt ci nie broni zrobić wiecej pomiarów z i bez zwrotnicy, to tylko pare minut wiecej roboty.
                Jak mierzysz w SW to poziom -40 do -20 dB jest normalny, żeby uzyskać 0 dB trzeba już głośno puszczać sygnał a z reguły poza wiekszym hałasem nic to nie daje.

Skomentuj

Zamieszczone przez markopolo
                  -w przypadku woofera prawdopodobnie posiadana zwrotnica nie będzie grała z nowym głosnikiem.
                  No i wlasnie zeby to stwierdzic to najpierw wykonaj pomiar calej dotychczasowej kolumny a potem z nowym glosnikiem po to zeby porownac czy obecna zwrotnica sie nadaje. Trzeba tez posluchac bo pomiary nie graja i wcale nie musza byc idealne zeby kolumna dobrze grala. Jak juz beda wstepne pomairy i odsluchy wtedy mozna przystapic do korekcji zwrotnicy albo zaprojektowania jej od poczatku.

Pisze to juz trzeci raz a Ty nadal swoje, wez sie wreszcie za pomiary bo teoretycznie to jeszcze nikt kolumny nie zaprojektowal.

Skomentuj

Czaruję...
                  X